Με κατάθεση τριών μαρτύρων συνεχίστηκε η δίκη για το Μαρί

 

Ο μάρτυρας ανέγνωσε στο δικαστήριο την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 11/7/2011 στην οποία ανέφερε πως κατά τύχη ενεπλάκη στο θέμα των εμπορευματοκιβωτίων όταν πήγε στο γραφείο του τότε Υπουργού Άμυνας να τον ενημερώσει για μια έρευνα που έκανε και άκουσε, σε σύσκεψη που διεξαγόταν εκεί, για το πρόβλημα με το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο. Μετά τη σύσκεψη πήρε οδηγίες από τον Υπουργό Άμυνας να εκπροσωπήσει το Υπουργείο στην επιθεώρηση που θα γινόταν στις 6/7/2011 στο φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο. Ο Ταξίαρχος Θεοφάνους αναφέρθηκε σε έντονη λογομαχία που είχε ο ΥΠΑΜ με τον συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη, όταν ο Υπουργός είχε αναφέρει «γιατί δεν μας είπες από την αρχή ότι άνοιξαν οι πόρτες του εμπορευματοκιβωτίου, άρα υπήρξε εκτόνωση των αερίων;». 

Πρόσθεσε ότι μετά την επιθεώρηση και τις εισηγήσεις για λήψη άμεσων υλοποιήσιμων μέτρων, μετέβη στο γραφείο του Υπουργού Άμυνας και τον ενημέρωσε για όσα έγιναν, ενώ του έδειξε και 12 φωτογραφίες του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου, που είχε βγάλει ο φωτογράφος της ΕΦ.

Σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, ο μάρτυρας είπε ότι «η εντολή ήταν καθαρή», οι εισηγήσεις της ομάδας ειδικών θα γράφονταν σε αναφορά από τον συνταγματάρχη Γ. Γεωργιάδη για λήψη μέτρων για το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο με τον ΥΠΑΜ να δίνει τις οδηγίες για υλοποίησή τους και υποβολή εμπεριστατωμένης αναφοράς για να πειστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να καταστραφεί η πυρίτιδα. Ανέφερε ακόμα ότι «όλες οι οδηγίες θα δίνονταν από τον ΥΠΑΜ» και πρόσθεσε ότι από την εμπειρία του είχε εκτιμήσει πως η κατάσταση ήταν επικίνδυνη αλλά διαχειρίσιμη. Αυτό μετέφερε στον Υπουργό και του ανέφερε πως εάν υλοποιούνταν τα μέτρα που εισηγείτο η ομάδα, δηλαδή απομάκρυνση του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου και τοποθέτηση κατιονιστήρων για να πέσουν οι θερμοκρασίες στα εμπορευματοκιβώτια, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. 

Ο κ. Θεοφάνους είπε ακόμα ότι στις 7/7/2011 είχε τηλεφωνήσει στο συνταγματάρχη Γ. Γεωργιάδη και τον διαβεβαίωσε ύστερα από επίμονες ερωτήσεις του, ότι ο αρχηγός του ΓΕΕΦ είχε πάρει την αναφορά στα χέρια του.

Σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής ο μάρτυρας απάντησε ότι πίστευε πως με τις φωτογραφίες ο Υπουργός θα έβλεπε με λεπτομέρειες το πρόβλημα. Όταν μάλιστα, συνέχισε, ο ΥΠΑΜ είδε τις 12 φωτογραφίες που παρουσίαζαν το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, το άνοιγμα των πορτών του, το καμένο ξύλο και την πυρίτιδα, του είπε πως το εμπορευματοκιβώτιο «φούσκωσε πόλα σέλα».

Ανέφερε επίσης ότι στις 8/7/2011 είπε στον Υπουργό Άμυνας ότι στο Γέρι υπήρχαν οκτώ άδειες αποθήκες για μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων μέχρι τη λήψη της απόφασης για καταστροφή της πυρίτιδας και ο Υπουργός του είπε «Ρε Θεοφάνη νομίζεις ότι μου τα λένε όλα;»

Ακολούθησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τον Γιώργο Γεωργίου, συνήγορο υπεράσπισης του Μάρκου Κυπριανού και του Σάββα Αργυρού. Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, ο μάρτυρας είπε ότι μετά την ενημέρωση του Υπουργού, μετέβη στο Γέρι, ύστερα από δική του σκέψη, για να δει τις άδειες αποθήκες.

Ο μάρτυρας κατηγορίας αντεξετάστηκε στη συνέχεια από τον Ευστάθιο Ευσταθίου συνήγορο υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους. Η υπεράσπιση υπέβαλε στο μάρτυρα ότι ο Υπουργός είπε να απομακρυνθεί το εμπορευματοκιβώτιο, με το μάρτυρα να απαντά «όχι», προσθέτοντας πως ο ΥΠΑΜ ρώτησε εάν υπήρχαν μηχανήματα για να κατέβει το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης απάντησε πως υπάρχουν μηχανήματα στο λιμάνι Λεμεσού και το θέμα έληξε εκεί.

Σε ερώτηση της υπεράσπισης γιατί δεν είπε ο μάρτυρας στον λειτουργό των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας να προχωρήσει στην τοποθέτηση κατιονιστήρων, σύμφωνα με την εισήγηση της ομάδας ειδικών, ο κ. Θεοφάνους απάντησε πως «εγώ θα έπαιρνα το ρίσκο για να διατάξω να γίνει οτιδήποτε; Δεν είχα δικαίωμα να διατάξω, δεν μπορούσα εγώ να κάνω οτιδήποτε. Ο αρχηγός του ΓΕΕΦ πήγε στη ναυτική βάση είδε το πρόβλημα και δεν έδωσε διαταγές να γίνουν κάποια πράγματα και εγώ που ήμουν ένας απλός παρατηρητής θα μπορούσα να δώσω διαταγές;» Ο ΥΠΑΜ έπρεπε να πει του αρχηγού του ΓΕΕΦ τι θα γίνει, είπε.

Ερωτηθείς εάν για να αντιμετωπιστεί ο άμεσος κίνδυνος, έπρεπε να δοθούν οδηγίες από τον Υπουργό, τον πολιτικό προϊστάμενο, και όχι τις Τεχνικές Υπηρεσίες, ο μάρτυρας απάντησε πως «το θέμα είχε πολιτικές προεκτάσεις και έφτανε μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Σε ερώτηση γιατί δεν έδωσε οδηγίες στον Αντρέα Ιωαννίδη για εκκένωση της βάσης όταν διαπίστωσε τον κίνδυνο της κατάστασης, ο κ. Θεοφάνους απάντησε ότι «εγώ δεν είχα τέτοιο δικαίωμα».

Ο κ. Ευσταθίου υπέβαλε στο μάρτυρα ότι προσπάθησε να αλλάξει την ουσία και τα λεχθέντα στις καταθέσεις του για να αποσείσει τις ευθύνες που βαρύνουν τον ίδιο, με το μάρτυρα να απαντά ότι είπε την αλήθεια.

Ακολούθησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τον Θανάση Κορφιώτη, συνήγορο υπεράσπισης του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Θεοφάνους είπε πως η αντίληψή του για την κατάσταση με τα εμπορευματοκιβώτια ήταν η χειρότερη προτού ασχοληθεί με το θέμα, ότι η κατάσταση ήταν επικίνδυνη αλλά με τη λήψη των μέτρων θα ήταν διαχειρίσιμη, πως υπήρχε φόβος για έκρηξη, ανέβηκε με ρίσκο και με φόβο στο φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο για να δει κατ’ ιδίαν το πρόβλημα, προκειμένου να μεταφέρει στον Υπουργό αυτά που είδε.

Σου υποβάλλω συνέχισε ο κ. Κορφιώτης ότι είχες μηδαμινό αν όχι μηδενικό τον  κίνδυνο για άμεση και μαζική ανάφλεξη και έκρηξη της πυρίτιδας στα εμπορευματοκιβώτια. Ο μάρτυρας απάντησε «όχι σε καμία περίπτωση», πρόσθεσε πως η αποστολή του ήταν να δει και να μεταφέρει στον Υπουργό αυτά που είδε και είπε ότι «αυτό έπραξα και το έπραξα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η Κατηγορούσα Αρχή παρουσίασε στη συνέχεια άλλους δύο μάρτυρες, τον ειδικό Αστυφύλακα Κυριάκο Σολωμού ο οποίος τον Ιούλιο του 2011 υπηρετούσε στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμού της ΑΗΚ στο Βασιλικό και ο οποίος ανέγνωσε στο Δικαστήριο την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 11/7/2011. Στην κατάθεσή του ο Σολωμού ανέφερε ότι το βράδυ της 11ης Ιουλίου 2011 υπηρετούσε μαζί με το συνάδελφο του Χριστόδουλο Αντωνίου όταν ενημερώθηκε τηλεφωνικά για ύπαρξη λάμψης στο βουνό πίσω από τον Σταθμό. Γύρω στις 05.20 ο Αντωνίου με υπάλληλο της ΑΗΚ πήγαν στο βουνό και τον ενημέρωσαν ότι υπήρχε φωτιά στα εμπορευματοκιβώτια και στο χώρο είχε μεταβεί Αστυνομία και Πυροσβεστική.

Γύρω στις 05.45 επικοινώνησε με τον Αντωνίου και του είπε ότι έβλεπε την εξέλιξη της φωτιάς ενώ 1-2 λεπτά αργότερα άκουσε και ένοιωσε μια τρομακτική έκρηξη, τραυματίστηκε ελαφρά, δεν έχασε τις αισθήσεις του και με δυσκολία βγήκε από τα συντρίμμια της σκοπιάς. Περίπου 20 λεπτά αργότερα μετέβη με κάποιο άλλο άτομο στο βουνό και είδαν τον Αντωνίου να είναι σοβαρά τραυματισμένος με τραύματα στο σώμα και στο πρόσωπο, ενώ έλειπαν δάκτυλα από το ένα του χέρι. Αμέσως κατέβηκε από το βουνό και ειδοποίησε ασθενοφόρο που παρέλαβε τον Αντωνίου για να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, ο μάρτυρας είπε ότι γνώριζε για την τοποθέτηση των εμπορευματοκιβωτίων στη ναυτική βάση αλλά όχι τι περιείχαν. Ανέφερε ακόμα ότι από το χώρο του Βασιλικού όπου βρισκόταν έβλεπε τη λάμψη πάνω στο βουνό και άκουγε θόρυβο όπως το σφύριγμα που βγάζουν τα βεγγαλικά όταν εκτοξεύονται για αρκετή ώρα. 

Στο Δικαστήριο παρουσιάστηκε επίσης ο Αστυφύλακας Ζήνωνας Ζήνωνος, ο οποίος υπηρετεί στον Αστυνομικό Σταθμό Ζυγίου και ήταν το άτομο που έλαβε το τηλεφώνημα από τη ναυτική βάση στο Μαρί για τη φωτιά στα εμπορευματοκιβώτια.

Σήμερα, ύστερα από συνεργασία της Κατηγορούσας Αρχής και των συνηγόρων υπεράσπισης, αφαιρέθηκαν άλλοι 20 μάρτυρες από το κατηγορητήριο.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στις 09.00 το πρωί.

Πηγή: ΚΥΠΕ