Με νόμο η διακίνηση των ποδηλάτων στους δημόσιους χώρους

 

Με σκοπό να προωθήσει τη χρήση του ποδηλάτου ως οικονομικού και περιβαλλοντικά φιλικού μέσου. Σε 15 ημέρες η Επιτροπή θα αποφασίσει την προώθηση τους προς την Ολομέλεια για ψήφιση του σε νόμο.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του σώματος Αντώνης Αντωνίου ανέφερε ότι λόγω της έλλειψη της νομοθεσίας και τη μειωμένη ασφάλεια στη χρήση ποδηλάτου και την περιορισμένη χρήση ποδηλάτου στους δρόμους, κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη χρήση ποδηλάτου στους δρόμους για να καλυφθεί το κενό και να προωθηθεί η χρήση ποδηλάτου.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, το νομοσχέδιο ρυθμίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ποδηλάτη έναντι των πεζών και των οδηγών των άλλων οχημάτων και τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των οδηγών των μηχανοκινήτων έναντι των ποδηλατών.

Με το νομοσχέδιο η διακίνηση των ποδηλατών στα πεζοδρόμια θα επιτρέπεται και θα απαγορεύεται η διακίνηση των ποδηλατών στους αυτοκινητοδρόμους και τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, όπως και η οδήγηση ποδηλάτου υπό την επήρεια αλκοόλης, είπε προσθέτοντας ότι καθορίζεται και ο ελάχιστος εξοπλισμός του ποδηλάτου, που είναι οι φανοί, τα φρένα και το καμπανάκι.

Είπε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές για τους παραβάτες ποδηλάτες και οδηγούς μηχανοκινήτων, οι οποίες κυμαίνονται από 250 πρόστιμο και επτά μέρες φυλάκιση μέχρι 2.000 ευρώ και 2 μήνες φυλάκιση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι ο κ. Αντωνίου είπε πως δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι στο βαθμό που θα θέλαμε, προσθέτοντας ότι το τμήμα πολεοδομίας και οικήσεως στα νέα οδικά έργα που σχεδιάζει περιλαμβάνει και ποδηλατολωρίδες.

Διευκρίνισε επίσης ότι αυτός είναι και ο λόγος που διαγράφηκε η αρχική πρόνοια που υπήρχε στο νομοσχέδιο για απαγόρευση της διακίνησης των ποδηλάτων στα πεζοδρόμια, επειδή αυτή θα συνιστούσε αποκλεισμό των ποδηλατών από τους δρόμους.

Εξήγησε επίσης ότι ο οδηγός ποδηλάτου δεν είναι υποχρεωμένος να φέρει κράνος.

Αναπτυξιακά έργα

Ερωτηθείς για την ενημέρωση που επιχείρησε να έχει σήμερα η Επιτροπή Συγκοινωνιών για τα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζεται να περιληφθούν στον Προϋπολογισμό του 2013 είπε ότι τα  αρμόδια Υπουργεία δεν ήταν έτοιμα να ενημερώσουν την Επιτροπή για τα αναπτυξιακά και πολεοδομικά έργα που θα περιληφθούν στον Προϋπολογισμό του 2013.

Αναφέροντας ότι φαίνεται πως ακόμα γίνονται σκέψεις και τροποποιούνται σχεδιασμοί είπε ότι η Επιτροπή με επιστολή θα ζητήσει από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Συγκοινωνιών, όπως εντός των επομένων ημερών και πριν κατατεθούν οι προϋπολογισμοί ενημερώσουν την Επιτροπή ώστε «να ακουσθούν και οι απόψεις της Βουλής των Αντιπροσώπων».

«Από τη στιγμή που όλοι υποστηρίζουμε ότι η απάντηση στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι η ανάπτυξη, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη και να προωθηθούν αναπτυξιακά έργα και να μην στραγγαλίζουμε την ανάπτυξη», είπε καταλήγοντας ο κ. Αντωνίου.

Πηγή ΚΥΠΕ