Μέρκελ προς Σαμαρά: Υπάρχει θετικό κλίμα για την Ελλάδα


 

Η κα Μέρκελ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα και ενημερώθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Η κα Μέρκελ επεσήμανε στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στην Ευρώπη, κάτι το οποίο, όπως είπε, διαπιστώνει και η ίδια στις επαφές που έχει με Ευρωπαίους ομολόγους της. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν τη στενή επικοινωνία τις επόμενες μέρες.

Πάντως στην ελληνική αποστολή το κλίμα είναι πολύ καλό και θεωρείται πια ότι το θέμα της εκταμίευσης της δόσης έχει κλείσει. 

Κυβερνητική πηγή εξηγούσε ότι στα περισσότερα σημεία που αφορούν το δημοσιονομικό πακέτο αλλά και τα διαρθρωτικά έχει υπάρξει συμφωνία και παρέπεμπε και στην σχετική δήλωση της Τρόικας την Τετάρτη το βράδυ. Υπάρχει πάντα η διαφορά για το εργασιακό όπου όμως η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι και εκεί θα κλείσει σύντομα ο συμβιβασμός. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να παραμείνουν ως έχουν δηλαδή παγωμένες οι τριετίες ενώ η τρόικα ζητά την κατάργησή τους. Συζήτηση υπάρχει και για το καθεστώς των αποζημιώσεων από τις απολύσεις από ένα ποσό κι επάνω. Η κυβέρνηση το τοποθετεί στα 3000 ευρώ η Τρόικα ζητά να είναι 2000.

Μόλις τακτοποιηθούν και τα τελευταία ζητήματα τα μέτρα έρχονται στη Βουλή προς ψήφιση. Εφόσον ψηφιστούν (το δίλημμα προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης θα είναι σαφές: υπερψήφιση και εκταμίευση ή χρεοκοπία) ενδεχομένως οι επόμενες διαδικασίες να συντομευτούν, δηλαδή αντί να πάμε για το τακτικό Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου να προηγηθεί ένα έκτακτο στις 29 Οκτωβρίου για να δοθεί το πράσινο φως για τη δόση. Πριν από την σύνοδο του Eurogroup θα κατατεθεί και ο προϋπολογισμός.