Μέτρα ανάλογα της επίσκεψης Κλίντον για Μέρκελ

Όπως αναφέρει το “Έθνος”, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει περισσότερους από επτά χιλιάδες αστυνομικούς, οι οποίοι θα ενισχυθούν και από τις υπηρεσίες της περιφέρειας.

Το απόγευμα της Κυριακής μάλιστα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή των κ. Αβραμόπουλου, Παναγιωτόπουλου και Δένδια, όπου και “κλείδωσε” ο σχεδιασμός των μέτρων τάξης.

Οι αστυνομικοί που θα συμμετάσχουν σε αυτά έχουν εντολές για αυστηρή τήρηση της τάξης, προληπτικές προσαγωγές και άμεση επέμβαση όπου εκδηλώνεται το παραμικρό, ώστε να μη δοθεί σε καμία περίπτωση η ευκαιρία σε κάθε είδους ομάδα να δημιουργήσει επεισόδια.

Μεγαλύτερο βάρος από τους επιτελείς της ΕΛΑΣ που παίρνουν μέρος στον σχεδιασμό των μέτρων δίδεται στην αποτροπή γενικευμένων επεισοδίων, ώστε να μη σημειωθούν εικόνες που θα εκθέτουν διεθνώς τη χώρα, αφού, λόγω της σπουδαιότητας της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου και της χρονικής συγκυρίας στην οποία πραγματοποιείται, όλες οι κάμερες των ξένων τηλεοπτικών σταθμών θα είναι στραμμένες την Τρίτη στην Αθήνα.

Το σχέδιο ασφάλειας που έχουν εκπονήσει οι επιτελείς της ΕΛΑΣ έχει χωριστεί σε δύο τμήματα: σε αυτό που αφορά την άφιξη, τις συναντήσεις και την αναχώρηση της καγκελαρίου και σε αυτό που σχετίζεται με την τήρηση της τάξης κατά τις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Στο Σύνταγμα, εκτός από την ισχυρή παρουσία διμοιριών των ΜΑΤ σε καίρια σημεία και σε διασταυρώσεις, έχει αποφασιστεί η τοποθέτηση του μεταλλικού φράχτη, ενώ θα τοποθετηθούν και τα γνωστά μεταλλικά κιγκλιδώματα στο πλακόστρωτο που οδηγεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται τα τέσσερα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν δυνατότητα εκτόξευσης νερού και αστυνομικοί των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ.

Το δημοσίευμα συνεχίζει, λέγοντας πως οι επιτελείς της ΕΛΑΣ ανέφεραν πως τα μέτρα θα είναι παρόμοια και εφάμιλλα αυτών που είχαν ληφθεί τον Νοέμβριο του 1999, κατά την επίσκεψη του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Από ελληνικής πλευράς, το επιχειρησιακό κέντρο που θα παρακολουθεί ό,τι αφορά την ασφάλεια της καγκελαρίου έχει στηθεί στην Κατεχάκη, στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Από εκεί θα συντονίζονται όλες οι ενέργειες των αστυνομικών και ανάλογα τις συνθήκες που θα επικρατούν, θα δίδονται οι εντολές για την εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας που έχει εκπονηθεί.

Σημαντικό ρόλο στον συντονισμό των σχεδίων ασφάλειας θα έχουν και τα δύο ελικόπτερα της ΕΛΑΣ, τα οποία θα βρίσκονται στον αττικό ουρανό όσες ώρες θα διαρκέσει η επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ. Η ενεργοποίηση των μέτρων ασφάλειας για τη Γερμανίδα καγκελάριο θα αρχίσει με την άφιξή της στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει για την Αθήνα θα εποπτεύεται από τους αστυνομικούς διαφόρων υπηρεσιών, ένστολων και μη, ενώ επίσης αυστηρά θα είναι τα μέτρα γύρω και από την περιοχή που βρίσκεται το ξενοδοχείο που θα καταλύσει η γερμανική αποστολή. Υπό αυστηρή επιτήρηση θα βρίσκονται επίσης η γερμανική πρεσβεία, το Ινστιτούτο Γκαίτε και γερμανικές επιχειρήσεις.

 

Τι περιμένει ο Σαμαράς

Ένα δραματικό δεκαήμερο έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος δίνει μάχη με τον χρόνο για να προλάβει τις προθεσμίες για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. μέσα στο Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση ποντάρει στην επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας κυρίας Αγγέλας Μέρκελ προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιουργήθηκαν από την καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων. Πέρα από τον σαφή συμβολισμό ότι η γερμανική ηγεσία στηρίζει την ελληνική προσπάθεια και τον προσωπικά τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση περιμένει μία δήλωση η οποία θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο κυρίως στο εξωτερικό και στις διεθνείς αγορές.

Μία επιτυχημένη επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα προετοιμάσει το κλίμα για να θέσει ο κ. Σαμαράς το θέμα της εκταμίευσης της δόσης του δανείου και το ζήτημα της επιμήκυνσης στην Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου προκειμένου να οριστικοποιηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup και να υλοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο. Ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι η χώρα αντέχει ταμιακά μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. 

Εφόσον η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ λειτουργήσει σαν εγγύηση για την εκταμίευση της δόσης το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι θα ξεπεραστούν πιο εύκολα και οι επιφυλάξεις που εκφράζονται από διάφορες πλευρές στο εσωτερικό της χώρας. Κατ’ αρχήν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι κ.κ. Φώτης Κουβέλης και Βαγγέλης Βενιζέλος είχαν πει ότι θα πρέπει να τηρηθούν ορισμένοι όροι προκειμένου να ψηφίσουν το πακέτο των μέτρων. 

Αλλά και στο εσωτερικό των τριών κομμάτων αρκετοί βουλευτές λένε ότι θα εξαρτήσουν την στάση τους από το περιεχόμενο του πακέτου και από τις εγγυήσεις για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας που θα το συνοδεύσουν.