Οι αντιδράσεις κομμάτων για Moody’s

Η πρώτη αντίδραση για τη νέα υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s, ήρθε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και συγκεκριμένα, από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Χάρη Γεωργιάδη.

«Η αμφισβήτηση που εκφράζουν οι Moody’s για τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά, υπογραμμίζει τον βαθμό στον οποίο έχει τρωθεί η αξιοπιστία μας διεθνώς. Ταυτόχρονα πρέπει να μας προβληματίσουν και οι εντεινόμενες προειδοποιήσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι τα χρονικά περιθώρια για την Κύπρο εξαντλούνται επικίνδυνα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο κ. Γεωργιάδης, υπέδειξε μάλιστα ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να τερματίσει οποιεσδήποτε προχειρότητες. «Ο καταρτισμός ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου σχεδίου για οικονομική μεταρρύθμιση και έξοδο από την κρίση καθίσταται πλέον ζήτημα επιβίωσης. Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία καλείται άμεσα να αξιοποιήσει την ειλικρινή διάθεση των πολιτικών δυνάμεων για συνεργασία», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. 

«Ο καταρτισμός ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου σχεδίου για οικονομική μεταρρύθμιση και έξοδο από την κρίση καθίσταται πλέον ζήτημα επιβίωσης. Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία καλείται άμεσα να αξιοποιήσει την ειλικρινή διάθεση των πολιτικών δυνάμεων για συνεργασία», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης. 

Γ. Λιλλήκας: Η αξιολόγηση των Moody’s επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας 

Η νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s «αποτυπώνει την πιθανή αδυναμία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους σε περίπτωση που επαληθευτούν τα ποσά που απαιτούνται για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”, δήλωσε  σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, «παρά τις ευθύνες που υπάρχουν και θα πρέπει να αποδοθούν, αυτό που προέχει σήμερα είναι η ετοιμασία ενός στρατηγικού σχεδίου που θα δώσει την ευκαιρία στον τραπεζικό τομέα να εξυγιανθεί, να αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια και να αποτελέσει ξανά το βασικό χρηματοδότη της παραγωγικής οικονομίας».

ΔΗΚΟ: Η απερισκεψία και η ατολμία, που επιδείχθηκε τα τελευταία δυο χρόνια επιδείνωσαν την κατάσταση

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Φώτης Φωτίου  όπως ανέφερε “δυστυχώς, το ήδη βαρύ κλίμα και η αβεβαιότητα όσον αφορά στην κυπριακή οικονομία ενισχύεται από τη νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Δεν είναι τυχαίο που αυτές τις μέρες ανώτεροι αξιωματούχοι της Ε.Ε., όπως ο κ. Μπαρόζο και ο κ. Γιούγκερ μας καλούν να πάρουμε μέτρα και να επισπεύσουμε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.”

Είναι φανερό συμπλήρωσε ότι” τα χρονικά περιθώρια για την Κύπρο εξαντλούνται επικίνδυνα και όσο καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολη θα είναι η διαπραγμάτευση με την τρόικα.Η απρονοησία και η αμεριμνησία που επιδείχθηκε όταν τα πράγματα μπορούσαν να τύχουν ευκολότερης διαχείρισης, έχουν φέρει την κυπριακή οικονομία στη σημερινή δραματική κατάσταση.Δυστυχώς, η απερισκεψία και η ατολμία, που επιδείχθηκε τα τελευταία δυο χρόνια επιδείνωσαν την κατάσταση.”

Καταλήγοντας ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι “με την αναποφασιστικότητα και την αναβλητικότητα δεν θα οδηγηθούμε πουθενά. Απεναντίας, τα προβλήματα θα οξύνονται περαιτέρω.Είναι η ώρα της ευθύνης. Είναι η ώρα της εθνικής συνεννόησης και της συλλογικής δράσης.Ασφαλώς η ευθύνη διαχείρισης της κατάστασης ανήκει πρωτίστως στην κυβέρνηση. Ας αξιοποιήσει τη διάθεση των πολιτικών δυνάμεων για συνεργασία έστω και τώρα.Απαιτείται άμεσα ο καταρτισμός ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου σχεδίου που θα επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές, θέτοντας ένα τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα και τις βάσεις για να εξέλθει η Κύπρος από την κρίση.”

N. Παπαδόπουλος:  Θα μας αντιμετώπιζε διαφορετικά ο Moody’s, αν είχε ήδη συμφωνηθεί το Μνημόνιο

Η διολίσθηση συνεχίζεται και δυστυχώς αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση και την αναβλητικότητα που έχει επιδείξει η Κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας ήταν το σχόλιο στο οποίο προέβη σήμερα ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος για τη νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody’s «λόγω της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική αγορά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία».

«Δυστυχώς στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων και της μικροκομματικής σκοπιμότητας έχουν θυσιαστεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντας του κυπριακού λαού, του τόπου και της οικονομίας» δήλωσε στη Βουλή ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, υποδεικνύοντας ότι διαφορετικά θα αντιμετώπιζε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την κυπριακή οικονομία και την Κύπρο, αν ήδη είχε συμφωνηθεί ένα Μνημόνιο με την Τρόικα.

Πρόσθεσε πως οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης έχουν ετοιμαστεί και παρουσιαστεί με καθυστέρηση τριών μηνών ενώ η αίτηση της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης έχει κατατεθεί με καθυστέρηση ενός έτους, εξηγώντας πως η Κύπρος θα έπρεπε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο Μηχανισμό μετά τον αποκλεισμό της από τις διεθνείς αγορές το Μάρτιο του 2011.

«Θα έπρεπε να είχαμε ζητήσει βοήθεια πριν από το κούρεμα του ελληνικού χρέους έτσι ώστε να γλιτώσουμε την τρύπα των 4 δισ ευρώ που επήλθε στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα από εκείνη την πολιτική απόφαση. Όμως κάποιοι επέλεξαν να μην προχωρήσουν και να διασφαλίσουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της οικονομίας και του τόπου και επέλεξαν να βασίζονται πάνω σε ρώσικα δάνεια για να βγάλουν τις προεδρικές εκλογές. Και τώρα βρισκόμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, στα πρόθυρα του κινδύνου της στάσης πληρωμών και συνεχίζονται οι υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας» συμπλήρωσε.

Κρίσιμη, σύμφωνα με το ΚΣ ΕΔΕΚ η σημασία των όρων του Μνημονίου 

Η σημασία των όρων του μνημονίου που θα συμφωνηθεί με την Τρόικα αναδεικνύεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με τη νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους Mooody’s και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας μας, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, εκφράζοντας τη θέση του Κινήματος για αποσύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με το δημόσιο χρέος.

Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο κ. Νικολαϊδης είπε πως “η σημερινή ανακοίνωση των Moody’s, που εστιάζεται στην κατάσταση του τραπεζικού τομέα και εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματική προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών από την Κυβέρνηση, αλλά και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για περαιτέρω συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας που επίσης ανακοινώθηκαν σήμερα, αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την κρίσιμη σημασία των όρων του Μνημονίου που θα συμφωνηθεί”.

Δήλωσε πως είναι σημαντικό να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατό ο διαγνωστικός έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων, “ο οποίος πρέπει να βασίζεται σε ρεαλιστικά και όχι σε ακραία σενάρια, ώστε να γνωρίζουμε τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες”.

Η ΕΔΕΚ εκτιμά πως η έναρξη λειτουργίας του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM), είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που δίνει ελπίδες για αποσύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με το δημόσιο χρέος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η Κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, θα πρέπει να επιδιώξει την απευθείας εμπλοκή του ESM στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας, με στόχο να μην επιβαρυνθεί με το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης το δημόσιο χρέος, οδηγώντας το ίσως σε μη βιώσιμα επίπεδα.

“Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο για συντονισμό των προσπαθειών και με άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία, που παρουσιάζουν ανάλογα σοβαρά προβλήματα με την έκθεση των τραπεζών τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολαϊδης είπε, ακόμη, πως παρόλο που τα πλείστα ζητήματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα είναι τεχνοκρατικής φύσης, το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει την άποψη ότι κάποια ζητήματα θα πρέπει να τύχουν ξεχωριστής αντιμετώπισης γιατί έχουν ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις και επηρεάζουν σημαντικό ποσοστό του κυπριακού λαού.

 

Συγκεκριμένα, η ΕΔΕΚ θεωρεί πως θα πρέπει να διασφαλιστούν οι κάτοχοι των αξιογράφων των τραπεζών, “οι οποίοι υπήρξαν θύματα εξαπάτησης” και όχι να μετατραπούν τα αξιόγραφα σε μετοχές, όπως εισηγείται η Τρόικα και να διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε αντίθεση με την απαίτηση της Τρόικα για γρήγορη εκποίηση ακινήτων που βρίσκονται ως εξασφάλιση έναντι δανείων σε τράπεζες.

Το Κίνημα εκφράζει, παράλληλα, σοβαρή επιφύλαξη προς την εισήγηση της Τρόικα για αύξηση του δείκτη για τα ελάχιστα κεφάλαια των τραπεζών στο 10% και θεωρεί ότι “μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα όλος ο χρηματοπιστωτικός τομέας, συμπεριλαμβανομένου των Συνεργατικών ιδρυμάτων να ζητήσει κρατική στήριξη”.

Τέλος, ο κ. Νικολαϊδης είπε πως θα πρέπει να δοθεί αρκετή περίοδος αναπροσαρμογής στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν τα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, στην ίδια λογική που η Κυβέρνηση αντιπρότεινε επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πηγή: ΚΥΠΕ