Ν.Αναστασιάδης: “Χρειάζεται συνδιαβούλευση για την οικονομία”

 

Eπιπρόσθετα εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την προθυμία των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, για να διαβουλευθεί.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας του εθνικού μνημοσύνου του ήρωα της ΕΟΚΑ Δημήτρη Χαραλάμπους, στο Λιμνάτι Λεμεσού, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η περίοδος αυτή για την οικονομία του τόπου “είναι κρίσιμη και όχι απλώς δύσκολη, γι αυτό και χρειάζεται η συνδιαβούλευση. Έστω και αργά, προσπαθούμε να δούμε τι είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε η διαπραγμάτευση με την Τρόικα να είναι πιο ουσιαστική και ιδιαίτερα να μειωθούν τα οδυνηρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων”.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει χρόνος για συνδιαβούλευση, ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τη λύπη του γιατί, όπως είπε, “ενώ η Κυβέρνηση διαβουλευόταν με το ΑΚΕΛ, παρέλειψε να αξιοποιήσει την προθυμία των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων να συμβάλουν στην επεξεργασία ενός πραγματιστικού σχεδίου που θα βοηθούσε πολύ περισσότερο την Κυβέρνηση”.

“Είναι, ακόμη μια φορά να πω, λυπηρό γιατί καλούμαστε την υστάτη, ελάχιστες ώρες πριν από τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και διερωτώμαι ειλικρινά αν θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, που έχει τέλος στις 22 Οκτωβρίου, προκειμένου να προλάβουμε το νέο Eurogroup στις 12 του Νοεμβρίου, έτσι ώστε με περισσότερη πιθανότητα να πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε”, συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας ανησυχίες για κοινωνικές αναταραχές, όπως σημειώνονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανέφερε πως “αν υπάρχει αλληλοσεβασμός και ενώσουμε δυνάμεις και λαμβάνοντας υπόψη πως μέχρι σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα επέδειξε μεγάλο βαθμό υπευθυνότητας, είμαι βέβαιος ότι μπορεί να αποφευχθούν οι όποιες κοινωνικές αναταραχές, εάν επιτύχουμε να μην υπάρξει και η διατάραξη της κοινωνικής συνοχής”.

Είναι εδώ, συνέχισε, που χρειαζόταν και χρειάζεται η συλλογική σοφία αλλά και η εμπειρογνωμοσύνη των ακαδημαϊκών και των οικονομολόγων που διαθέτουμε, τους οποίους, όπως είπε, δεν αξιοποίησε η Κυβέρνηση.

“Εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να έχουμε και τα φώτα και τις συμβουλές τους και δεν είναι τυχαία η δική μου εξαγγελία για τη δημιουργία, από τη μια Συμβουλίου Δημοσιονομικής Εποπτείας και από την άλλη, του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας”, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, υποδεικνύοντας ότι “απαιτείται στη σημερινή εποχή η εμπειρογνωμοσύνη στους πολλούς και διάφορους τομείς πολιτικής που ενασκεί και η Κυβέρνηση”.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει δημοσκόπηση της εφημερίδας “Σημερινής“, σύμφωνα με την οποία διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι των ανθυποψηφίων του, ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως “όποιος εφησυχάζει ακολουθεί μια συνταγή αποτυχίας”.

“Αν δεν εκφράζω ικανοποίηση διότι σταθερά δείχνουν, οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις, να προηγείται η δική μου υποψηφιότητα, θα ήταν ξένο προς την πραγματικότητα”, είπε και πρόσθεσε ότι “οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τις τάσεις της στιγμής και είναι όπλα στα χέρια των επιτελείων των υποψηφίων για να τα αξιοποιήσουν”.

Σε ερώτηση εάν θα είναι οι προεδρικές, εκλογές ενός γύρου, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως “το Σύνταγμα δεν προνοεί ότι επιτυχία είναι να εκλεγείς στον πρώτο γύρο και αποτυχία να εκλεγείς το δεύτερο γύρο. Προβλέπει διαδικασία εκλογής Προέδρου και εμείς εκεί στοχεύουμε”.

Πήγη ΚΥΠΕ