ΓΓ ΑΚΕΛ: Τα κόμματα να καταθέσουν προτάσεις για το πακέτο μέτρων

Προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να διαμορφωθεί το καλύτερο δυνατό πακέτο.

Σε δηλώσεις προτού αναχωρήσει για την Ουκρανία και κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που συνεχίζουν να δέχονται τόσο το ΑΚΕΛ όσο και η Κυβέρνηση από τα κόμματα για το πακέτο μέτρων για την οικονομία, ο κ. Κυπριανού θέλησε να σταθεί σε ένα ζήτημα που, όπως είπε, «τελευταίως αναπτύσσεται σωρηδόν από την αντιπολίτευση. Κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι δεν πήρε έγκαιρα μέτρα και αυτό μας οδήγησε στο μνημόνιο στήριξης. «Είτε δεν καταλαβαίνουν ποια είναι τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας που δεν το πιστεύω, πιστεύω ότι καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά, είτε ψεύδονται και ψεύδονται πολύ συνειδητά. Θεωρώ ότι αυτό συμβαίνει στη δική τους τη περίπτωση».

Ξέρουν πάρα πολύ καλά, συνέχισε, ότι «η προσφυγή στην Τρόικα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κατάσταση της οικονομίας. Τα δημοσιονομικά προβλήματα θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίσουμε και τώρα δίχως να ζητήσουμε προσφυγή στην Τρόικα».

Επανέλαβε ότι «ο αποκλειστικός και μοναδικός λόγος για τον οποίο απευθυνθήκαμε στην Τρόικα είναι τα προβλήματα των τραπεζών και αν λαμβάναμε μέτρα προηγουμένως και πάλι τα προβλήματα των τραπεζών θα απαιτούσαν την προσφυγή στην Τρόικα. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι όλη αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στη συνολική τους προσπάθεια να αποδομήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση και να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη».

Αναφερόμενος στα προβλήματα της οικονομίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε: «Θα επαναλάβω την έκκληση μας προς όλα τα πολιτικά κόμματα. Η Κυβέρνηση έχει καταθέσει τη δική της πρόταση, δεν είπε ότι αυτή η πρόταση είναι είτε πάρτε την είτε πετάξτε την. Είπε ότι είναι έτοιμη να συζητήσει και με τα πολιτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους για να διαμορφωθεί το καλύτερο δυνατό πακέτο μέσα στα πλαίσια της φιλοσοφίας η οποία καθοδηγεί την κυβέρνηση για το χειρισμό των ζητημάτων της οικονομίας».

Εμείς, κατέληξε, «λέμε ότι εκείνο που μας καθοδηγεί είναι το πώς από τη μια οδηγούμε την οικονομία σε ανάκαμψη και την ίδια στιγμή εξασφαλίζουμε ότι οι συνέπειες σε βάρος της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού δεν θα είναι οδυνηρότατες. Αυτό κυριαρχεί στη δική μας την τοποθέτηση και έχουμε και εμείς προτάσεις τις οποίες θα καταθέσουμε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ας τολμήσουν, είπε ο κ. Κυπριανού, «τα πολιτικά κόμματα, ας πουν ποιες είναι οι δικές τους οι προτάσεις. Ας μην κρίνουν μόνο τις προτάσεις των άλλων και να πουν τι έχουν και οι ίδιοι να προτείνουν».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κλήθηκε επίσης να σχολιάσει αναφορές του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη σε χθεσινοβραδινή εκπομπή (του ΡΙΚ) σύμφωνα με τις οποίες ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας συμφωνεί με τη χαλαρή ομοσπονδία και είχε ζητήσει να αφαιρεθεί ο όρος διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

«Αυτό που χαρακτηρίζει τόσο τον κ. Αναστασιάδη όσο και τον κ. Λιλλήκα είναι οι συνεχείς μετακινήσεις από θέσεις τις οποίες υποστηρίζουν στο Κυπριακό. Και αυτή τους η συμπεριφορά θεωρώ ότι τους καθιστά αναξιόπιστους στα μάτια του κυπριακού λαού. Πώς θα εμπιστευθείς κάποιον άνθρωπο ο οποίος κινείται ανάλογα με τις συγκυριακές καταστάσεις που επικρατούν στον τόπο» διερωτήθηκε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν έχουν διαφοροποιηθεί τα ζητήματα ουσιαστικά όπως λέει ο κ. Αναστασιάδης και έτσι να δικαιολογείται η όποια μετακίνηση από τις θέσεις τις οποίες παραδοσιακά υποστήριζε».

Αναφορικά με τον κ. Λιλλήκα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «ξεκινώντας την πολιτική του καριέρα είχε υποστηρίξει θέσεις εκ διαμέτρου αντίθετες με τις θέσεις που υποστηρίζει σήμερα και αυτό νομίζω λέει πάρα πολλά για τη συνέπεια και την αξιοπιστία που μπορούν να έχουν αυτά τα πολιτικά πρόσωπα».

Σχολιάζοντας άλλο σημείο των δηλώσεων του κ. Αναστασιάδη σύμφωνα με το οποίο θα απευθυνθεί στον κόσμο του ΑΚΕΛ για να διεκδικήσει την ψήφο του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «εμείς θα έχουμε υποψήφιο και στο δεύτερο γύρο αλλά δεν είναι αυτό που έχει σημασία. Το ερώτημα είναι πώς ο κ. Αναστασιάδης νομιμοποιείται να ζητά την ψήφο των Ακελικών. Είναι ένας πολιτικός ο οποίος πολύ πρόσφατα μας χαρακτήριζε παράφρονες, μας χαρακτήριζε με ένα σωρό κοσμητικά επίθετα και θεωρώ ότι δεν μπορεί να απευθύνεται στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ για να διεκδικεί την ψήφο τους».

Πρόσθεσε ότι «οι πολιτικές που έχει ακολουθήσει σε σημαντικά ζητήματα όπως το πραξικόπημα, η δικαίωση των πραξικοπηματιών αφίστανται κατά πολύ από τις θέσεις τις οποίες ως κόμμα υποστηρίζουμε».

Επίσκεψη στην Ουκρανία

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Ουκρανία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι αυτή πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Κόμματος των Περιφερειών που μαζί με κάποια συνεργαζόμενα κόμματα είναι το κυβερνών κόμμα στη χώρα.

Πρόσθεσε ότι θα γίνουν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ουκρανίας, τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, το Σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας καθώς και με το Κόμμα των Περιφερειών και το Κομουνιστικό Κόμμα.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τις συναντήσεις «πάρα πολύ σημαντικές» αφού όπως εξήγησε «η Ουκρανία είναι μια μεγάλη χώρα που διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στα διεθνή ζητήματα. Η ευκαιρία που μας παρέχεται με αυτή την επίσκεψη είναι να συσφίξουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τα κόμματα που αυτή την στιγμή κυβερνούν τη χώρα έτσι ώστε να προωθήσουμε την υπόθεση της Κύπρου και στην Ουκρανία».

Πηγή ΚΥΠΕ