ΓΓ Οικολόγων: “Ο νέος ΠτΔ να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας”

 

Την τελική απόφαση για τη στάση του Κινήματος στις προεδρικές εκλογές θα λάβει η εκλογική συνδιάσκεψη, μετά την αξιολόγηση των ερωτηματολογίων, που θα συνέλθει κατά πάσα πιθανότητα αφού υπογραφεί το μνημόνιο με την Τρόικα.

Μιλώντας ενώπιον του συνεδρίου, η ΓΓ του Κινήματος Ιωάννα Παναγιώτου παρατήρησε ότι «όποιος και αν εκλεγεί Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας και ευελιξία  κινήσεων, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορεί ούτε πλειοψηφία στη Βουλή να έχει, ούτε ήρεμο εσωτερικό μέτωπο, για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και την ταυτόχρονη προκλητική και αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας».

Στο ερωτηματολόγιο τα μέλη του Κινήματος κλήθηκαν να απαντήσουν βαθμιδωτά, από το 1-5, στο κατά πόσο συμφωνούν με συμμετοχή του Κινήματος σε πολυκομματική Κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει την ευθύνη της εφαρμογής του μνημονίου, κατά πόσο συμφωνούν στην ανάγκη αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού, ξεκινώντας από μηδενική βάση, κατά πόσο συμφωνούν με την υποστήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη, της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα, της υποψηφιότητας Μακαρίας Στυλιανού, και κατά πόσο συμφωνούν να μην υποστηριχθεί καμία υποψηφιότητα, και κατά πόσο συμφωνούν με αυτόνομη κάθοδο.

Επίσης, κλήθηκαν να απαντήσουν εάν η επιλογή του υποψηφίου πρέπει να γίνει με κριτήριο τη συμφωνία του Κινήματος στις προτάσεις του υποψηφίου που αφορούν την πολιτική στο Κυπριακό, την οικονομική πολιτική, την περιβαλλοντική πολιτική, την κοινωνική πολιτική.

Μεγάλη συμφωνία με τα προς τοποθέτηση ζητήματα του ερωτηματολογίου δηλώνεται με 5 και μεγάλη διαφωνία με 1.

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε αρχικά ότι «οι κομματικές και προσωπικές ατζέντες δεν άφησαν το καλό το τόπου να είναι η προτεραιότητα, με αποτέλεσμα  ο ενδιάμεσος χώρος στο πρόσφατο παρελθόν να χάσει τις δύο σημαντικές ευκαιρίες που είχε  να λειτουργήσει ως συνεκτικός αυτόνομος εναλλακτικός χώρος εξουσίας, μακριά από τους δύο πόλους, με  καθαρές ιδέες για το Κυπριακό, με νέες ιδέες για τη διακυβέρνηση, με φρέσκες ιδέες για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Η πρώτη ευκαιρία ήταν κατά τη διαδικασία εκλογής του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων το 2011 και η δεύτερη στις προεδρικές εκλογές, είπε προσθέτοντας ότι οι διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές κατέληξαν, με επώδυνο τρόπο, στο συμπέρασμα ότι τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου τρέφουν το διπολισμό, είτε με την άμεση στήριξη ενός από τα μεγάλα κόμματα, είτε με την επιλογή τους να μην αναλάβουν τα ινία μιας αξιοπρεπούς καθόδου, η οποία τουλάχιστον θα ένωνε ουσιαστικά, κόμματα και πολίτες.

Συνεχίζοντας, είπε ότι μετά το ναυάγιο για τη συγκρότηση του ενδιάμεσου χώρου έγιναν συναντήσεις και εκτενής διάλογος για όλα τα θέματα με τους προεδρικούς υποψήφιους και ανταλλάχθηκαν έγραφα και σημειώματα.

Περαιτέρω, ενημερώνοντας τα μέλη του Κινήματος, η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως σε σχέση με το Κυπριακό όλοι οι υποψήφιοι που αναφέρονται στο ερωτηματολόγιο  συμφωνούν με την κοινή διακήρυξη των κομμάτων του Ενδιάμεσου χώρου.

Διευκρίνισε ότι ο κ. Αναστασιάδης δέχεται το υφιστάμενο πλαίσιο λύσης – δηλαδή στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, παρόλο που στο κείμενο, το οποίο έχει συμφωνήσει με το ΔΗΚΟ, δεν γίνεται λεκτική αναφορά στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Παρατήρησε, επίσης, ότι  στο συμφωνημένο κείμενο δεν καταγράφεται η θέση του για διευρυμένες συνομιλίες. Όμως, αφήνει ανοικτό το παράθυρο για το Εθνικό Συμβούλιο να αποφασίσει μια νέα διαδικασία, η οποία να διασφαλίζει την ενεργό εμπλοκή της ΕΕ και να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογο για τις όποιες προτάσεις καταθέτει η άλλη πλευρά. Η κ. Παναγιώτη ανέφερε ότι ο  κ. Λιλλήκας αλλάζει το  υφιστάμενο πλαίσιο  και μιλά για επανατοποθέτηση του Κυπριακού από μηδενική βάση.

Πρόσθεσε ότι με τον κ. Λιλλήκα υπάρχει συμφωνία επί των αρχών με τις θέσεις του Κινήματος, ο οποίος προτείνει μετατροπή του Εθνικού Συμβουλίου σε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, όμως δεν ξεκαθαρίζει τι εννοεί μηδενική βάση και με ποια διαδικασία και επιχειρήματα θα χειριστεί αυτό το θέμα την επόμενη μέρα της εκλογής του, δεδομένης της σκληρής πραγματικότητας που σχετίζεται με το διεθνή παράγοντα και την ισχυρή θέση που κατέχει σήμερα η Τουρκία στο διεθνές πολιτικό σκηνικό.

Συνεχίζοντας, είπε ότι με την κ. Στυλιανού υπάρχει συμφωνία απόψεων στην ανάγκη διεκδίκησης μιας λύσης του Κυπριακού, βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής.

«Ο κ. Αναστασιάδης αποδέχεται το ρόλο του  συνομιλητή, ο οποίος θα ορίζεται από το Συμβούλιο αρχηγών», είπε η κ. Παναγιώτου αναφέροντας ότι η θέση των Οικολόγων είναι ότι το πρόσωπο που θα αναλάβει αυτό το ρόλο (με πενταετή θητεία) θα επιλέγεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου (εφ’ εξής Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής), στη βάση νόμου που θα καταθέσει η Κυβέρνηση και θα ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Λιλλήκας είχε ενδοιασμούς, αλλά αποδέχθηκε τις προτάσεις  για διορισμό συνομιλητή με θεσμοθετημένο τρόπο με την εμπλοκή όλων των κομμάτων, ενώ παραθέτοντας την άποψη της είπε ότι «κανείς εκ των δύο δεν επιθυμεί πραγματικά να εφαρμόσει το θεσμό του συνομιλητή κατά τρόπο που θα μειώνει το ρόλο του ιδίου του Προέδρου ως διαπραγματευτή της Ε/Κ κοινότητας».

«Και οι δύο επιθυμούν και τη δική τους παρουσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού πιστεύουν ότι ο λαός τους εκλέγει κυρίως για να χειριστούν το Κυπριακό», είπε, προσθέτοντας ότι πιο έντονη θέση γι’ αυτό το θέμα έχει ο κ. Λιλλήκας ενώ ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται πιο έτοιμος να παραχωρήσει, μερικώς όμως και με τους δικού του όρους, αυτόν το ρόλο.

Για την οικονομία και το Μνημόνιο, η ΓΓ των Οικολόγων είπε πως ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει ότι δεν έχουμε επιλογή από το να δεχθούμε το Μνημόνιο και να το εφαρμόσουμε, αλλά θα το συνυπογράψει νοουμένου ότι υπογράφεται όχι μόνο από τον Χριστόφια αλλά και το ΑΚΕΛ, ενώ ο κ. Λιλλήκας  δηλώνει ότι δεν δεσμεύεται από μία συμφωνία, στην οποία δεν συμμετείχε και δεν υπέγραψε ο ίδιος.

Η κ. Παναγιώτου είπε επίσης ότι «όλοι οι προτεινόμενοι υποψήφιοι έχουν δεσμευθεί ότι ο θεσμός του Επιτρόπου Περιβάλλοντος θα παραμείνει και θα ενισχυθεί και ότι έχουν αποδεχθεί επίσης τη συμπερίληψη θέσεων του Κινήματος στο περιβαλλοντικό τους πρόγραμμα».

Η ΓΓ των Οικολόγων τοποθετήθηκε και σε σχέση με την αξιοπιστία των προτεινομένων υποψηφίων λέγοντας ότι η αξιοπιστία των υποψηφίων αποτελεί μείζον θέμα, και αναφέροντας ταυτόχρονα ότι από την άλλη τα πάντα ρει, αφού τα δεδομένα αλλάζουν και υποχρεώνουν πολιτικούς, κόμματα,  Κυβερνήσεις και κράτη  να συνεργάζονται για διεκδίκηση κοινών στόχων.

«Σήμερα, ο όποιος Πρόεδρος εκλεγεί είναι υποχρεωμένος να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας και ευελιξία  κινήσεων, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορεί ούτε πλειοψηφία στη Βουλή να έχει, ούτε ήρεμο εσωτερικό μέτωπο, για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και την ταυτόχρονη προκλητική και αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας», ανέφερε.

Λέγοντας ότι σχετικό με το μείζον ζήτημα της αξιοπιστίας και της συνεργασίας είναι και το θέμα του συνομιλητή για το Κυπριακό, όπως και η  διαχείριση των υδρογονανθράκων, πρόσθεσε ότι το κλίμα της συναίνεσης και συνεργασίας στο θέμα αυτό τείνει να ανατραπεί λόγω των αψυχολόγητων και αδικαιολόγητων ενεργειών της Κυβέρνησης.

«Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι και στο μεγάλο αυτό Εθνικό θέμα εισέρχονται κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες», είπε.  

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ακόμα ότι  ο  διαχωρισμός σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς βολεύει και πάλι τις έξωθεν δυνάμεις που χρησιμοποιούν το διαίρει και βασίλευε για να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, αδυνατίζοντας τα κράτη και κερδίζοντας περισσότερα χρήματα για τους ίδιους, λίγους και απρόσωπους.

Καταλήγοντας, η κ. Παναγιώτου είπε ότι «το ερωτηματολόγιο το οποίο καλούμαστε όλοι να συμπληρώσουμε σήμερα, θα αποτελέσει για το Κίνημα σημαντικό εργαλείο που θα βοηθήσει τα μέλη της Εκλογικής Συνδιάσκεψης να πάρουν την καλύτερη, υπό τις περιστάσεις, απόφαση, στηριζόμενοι στα αποτελέσματα της κάλπης και στη ρήτρα του καταστατικού μας, που απαιτεί ποσοστό 60% και άνω για να υποστηριχθεί επισήμως από το Κίνημα ο όποιος υποψήφιος».

Πήγη ΚΥΠΕ