Λαγκάρντ: Νέο “κούρεμα” για την Ελλάδα – “Nien” Σόιμπλε

 

Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει νέο κούρεμα του χρέους πριν δοθεί το πακέτο των 130 δισ. ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου: «Καμιά φορά είναι προτιμότερο να έχουμε περισσότερο χρόνο».

Υπογράμμισε δε ότι δεν πρέπει να συζητηθούν μόνο δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, αλλά πως πρέπει να εξεταστεί και το θέμα της χρηματοδότησης αλλά και του χρέους.

Και πρόσθεσε: «Δεν θα λυπηθούμε ούτε τον χρόνο μας, ούτε τον κόπο μας για να κάνουμε το μέγιστο δυνατό προκειμένου να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Σκοπός μας είναι να σταθεί η Ελλάδα ξανά στα πόδια της, να επιστρέψει στις αγορές και να μην έχει την ανάγκη διαρκούς στήριξης».

Το ΔΝΤ ζητάει περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, όμως από τον επίσημο τομέα, κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν οι Ευρωπαίοι εταίροι για τα διμερή δάνεια που έδωσαν στην Ελλάδα, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης για τα ομόλογα που κατέχουν.

Σόιμπλε: Αντίθετος στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που επίσης βρίσκεται στο Τόκιο δήλωσε αντίθετος με το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, από τον επίσημο τομέα, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους προτάσεις είναι αντιπαραγωγικές.

Ο Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει τη χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ, εάν η ίδια η χώρα επιθυμεί να παραμείνει εντός της ευρωζώνης και εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Συνολικά για την κρίση χρέους, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριξε πως υπάρχει μεγαλύτερη πρόοδος από ό,τι νομίζουν οι εξωτερικοί παρατηρητές και πως η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων της. Επιβεβαίωσε τέλος ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν σκέφτεται την κατάργηση του ευρώ.