Νικητής ο Αναστασιάδης στη δημοσκόπηση του ΡΙΚ (vid)

 


Διαβάστε επίσης τα πρωτοσέλιδα του Τύπου. Διαβάστε ακόμα για το νέο «κούρεμα» στους μισθούς δημοσίων και ημιδημοσίων υπαλλήλων.


 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΡΙΚ, σίγουρος για την νίκη στις Προεδρικές του Φεβρουαρίου, είναι ο Νίκος Αναστασιάδης με ποσοστό 36,9%.

Ο  Σταύρος Μαλάς φέρεται ως δεύτερος με ποσοστό 23,8% και τρίτος ο Γιώργος Λιλλήκας  με 17%.

Σαφές προβάδισμα, Νίκου Αναστασιάδη και στον δεύτερο γύρο δίνει η δημοσκόπηση, αφού στο σενάριο με αντίπαλο τον Σταύρο Μαλά ο οποίος παίρνει 28,9%, εξασφαλίζει το ποσοστό του 42,6% και στα σενάρια του δεύτερου γύρου.

Στο σενάριο με αντίπαλο τον Γιώργο Λιλλήκα, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει 38,8% έναντι 28% του κυρίου Λιλλήκα.

Σε τυχόν σενάριο δεύτερου γύρου με ανθυποψήφιους τους Σταύρο Μαλά και Γιώργο Λιλλήκα, ο Λιλλήκας υπερισχύει του Μαλά, με ποσοστό 32,2 έναντι 28 τοις εκατό.

Και στην παράσταση νίκης, το 67% των ερωτηθέντων, θεωρούν βέβαιο νικητή τον Νίκο Αναστασιάδη, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν οι ίδιοι.

Ενδιαφέρον στοιχείο που καταγράφει η έρευνα, είναι το ψηλό ποσοστό, 32% των ερωτηθέντων, που δηλώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου οι εκλογές.

Σε ερώτηση όσον αφορά τον βαθμό ικανοποίησης από τον Πρόεδρο Χριστόφια, αναφορικά με τον τρόπο που χειρίζεται την εσωτερική διακυβέρνηση, το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο.


Δημοσκόπηση ΡΙΚ από newscyprus

Αναφορικά με τους μέχρι τώρα χειρισμούς του Προέδρου στο κυπριακό, το 50% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο και το 53% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο με τον τρόπο που ο Χριστόφιας έχει ασκήσει μέχρι σήμερα τα καθήκοντα του. Έρευνα καταπέλτης θα έλεγε κανείς για τον Πρόεδρο.

Το 51% των ερωτηθέντων, θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, είναι χειρότερη.

Επίσης το 31% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία με το σημερινό του εισόδημα, το 39% αντιμετωπίζει δυσκολία το 25% τα καταφέρνει και μόλις το 5% δήλωσε ότι ζει άνετα.

Το 90% σε ερώτηση εάν η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι κοντά, απάντησε πως όχι και μόνο το 5% θεωρεί ότι είμαστε κοντά στη λύση.

Στη συσπείρωση των κομμάτων η έρευνα δείχνει  για τον ΔΗΣΥ 91,6% στην υποψηφιότητα Αναστασιάδη. Για το ΑΚΕΛ 73,6% στην υποψηφιότητα Μαλά και για την ΕΔΕΚ 85,5% στην υποψηφιότητα Λιλλήκα.

Για το ΔΗΚΟ, η συσπείρωση στην υποψηφιότητα Αναστασιάδη είναι 45,7%.

Το 37,8% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Λιλλήκα και το 8,7%,  Μαλά.

Για τα δυο μικρότερα κόμματα τα οποία δεν έχουν πάρει ακόμη τελικές αποφάσεις, σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές, η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι από το ΕΥΡΩΚΟ 55,6% ψηφίζουν Γ. Λιλλήκα και 38,9 Ν. Αναστασιάδη.

Από τους Οικολόγους 60% ψηφίζουν Γ. Λιλλήκα, 20% Ν. Αναστασιάδη και 10% Μαλά.