Νταβούτογλου: «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει έρευνες στην ΑΟΖ»

 

Είπε πως, η μονομερής έναρξη θαλάσσιων ερευνών από την ε/κ πλευρά, που τόνισε ότι πρόκειται για μια προκλητική κίνηση, κατέδειξαν τους κινδύνους που φέρει η συνέχιση της εκκρεμότητας του Κυπριακού.

Η ε/κ δήλωσε, προέβηκε σε αυτό το βήμα όταν οι διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είχαν φτάσει σε κρίσιμο σημείο και πρόσθεσε ότι αυτό καταδεικνύει την παραμέληση των ίσων δικαιωμάτων και συμφερόντων των τ/κ από την ε/κ πλευρά/

Φαίνεται, συμπλήρωσε ότι ορισμένα από τα επονομαζόμενα οικόπεδα προς παραχώρηση παραβιάζουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, στα δυτικά του νησιού.

Τόνισε ότι, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να διεξάγουν χωρίς άδεια, έρευνες για εξόρυξη και εκμετάλλευση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις περιοχές που επικαλύπτονται.

Όπως πρότεινε η τ/κ πλευρά συνέχισε, οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν τη λύση.

Αναφερόμενος στην προτροπή του τ/κ ηγέτη Έρογλου για σύσταση τριμερούς επιτροπής με την συμμετοχή των δύο πλευρών και του ΟΗΕ, είπε πως αν οι Ε/κ επιδιώξουν ανάλογη βούληση για ειρήνη και συμφιλίωση, οι φυσικοί πόροι της Κύπρου θα μοιράζονται ισομερώς στους δύο λαούς που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού.