Ο Μάριο Ντράγκι καταθέτει νέο σύστημα εποπτείας των τραπεζών

 

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτή τη βδομάδα επιλέγουν τους τρεις φιναλίστ του βραβείου Ζαχάρωφ και να ψηφίζουν σκληρότερους κανόνες πάταξης του insider trading, μαζί με κανόνες για βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς των ζώων και της ασφάλειας στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στην επιτροπή Οικονομικών, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι καταθέτει την Τρίτη για το νέο σύστημα εποπτείας των τραπεζών, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Τράπεζα και άλλα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης,

Ψηφοφορίες

Σειρά κρισίμων ψηφοφοριών διεξάγεται στις επιτροπές του ΕΚ αυτή την εβδομάδα, στις περισσότερες περιπτώσεις με απευθείας μετάδοση από την ιστοσελίδα μας.

Την Τρίτη στην επιτροπή οικονομικών τίθενται προς ψήφιση προτάσεις και εκθέσεις για την προστασία των αγορών και την επιτήρηση των δημοσίων οικονομικών των κρατών μελών. Η πρώτη έχει σα στόχο τον ακριβή προσδιορισμό της χειραγώγησης των αγορών και του insider trading, καθώς και για τις ποινές που θα πρέπει να επισύρουν οι παραβάσεις αυτές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η δεύτερη αφορά τον απολογισμό του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», στο οποίο εξετάζονται και συζητούνται από την επιτροπή και τα κράτη μέλη οι προϋπολογισμοί των χωρών.

Στην επιτροπή Γεωργίας ψηφίζονται την ίδια ημέρα κανόνες για τη βελτίωση των συνθηκών μεταφορών των ζώων, αλλά και την αναστολή της κατάργησης των μικρότερων σφαγείων της Ένωσης.

Η καλύτερη προστασία των παιδιών στο ίντερνετ, με πανευρωπαϊκό συντονισμό των υπηρεσιών καταγγελίας παράνομου ή ακατάλληλου υλικού και καλύτερη εκπαίδευση των ίδιων των παιδιών στους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο.

Τέλος στην επιτροπή Ενέργειας και Βιομηχανίας ψηφίζονται οι νέοι κανόνες για την ασφαλέστερη λειτουργία των θαλάσσιων εξεδρών άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου..

Την Τετάρτη, στην επιτροπή Περιβάλλοντος ψηφίζονται νέοι κανόνες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση επιζωοτιών που περνούν τα σύνορα και πλήττουν τον άνθρωπο, όπως συνέβη με τις επιδημίες e-coli και γρίπης των πουλερικών.

Την Πέμπτη στην επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου ψηφίζεται έκθεση για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ.

Βραβείο Ζαχάρωφ

Την Τρίτη στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα επιλεγούν οι τρείς φιναλίστ του φετινού βραβείου Ζαχάρωφ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Την Τετάρτη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δικτύου Ζαχάρωφ, έχουν προσκληθεί παλαιότεροι νικητές, συνεντεύξεις των οποίων θα δημοσιεύσουμε την Παρασκευή.

Άλλα θέματα

Ευρωβουλευτές και εθνικού βουλευτές εξετάζουν την Τρίτη και την Τετάρτη την αναμόρφωση των κανόνων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ενώ από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη διοργανώνεται σε συνεργασία με την Επιτροπή των Περιφερειών εκδήλωση για τις πόλεις και περιφέρειες της Ένωσης. Την εκδήλωση θα εγκαινιάσουν τη Δευτέρα στις 17:00, ώρα Ελλάδος, οι πρόεδροι Schulz, Van Rompuy και Barroso.

Τέλος την Πέμπτη αρχίζει ο νέος κύκλος 2013 για το Βραβείο Καρλομάγνου Νεολαίας ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη θα τιμηθούν στο ΕΚ οι νικητές του προηγούμενου κύκλου 2012.