ΟΗΕ: Στο μικροσκόπιο οι υποψήφιοι των εκλογών

 

Η ομάδα Κυπριακού του Διεθνούς Οργανισμού σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές, θέλει να αποτρέψει επανεκκίνηση των συζητήσεων από τον ερχόμενο Μάρτιο από μηδενική βάση. Με αυτό τον σκοπό προχωρεί στην κατάθεση αυτού του εγγράφου, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φ».

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενόψει αυτών των σχεδιασμών, θα ξεκινήσει μια περιοδεία με πολλούς σταθμούς και επαφές σε Λευκωσία, Αθήνα, Άγκυρα, Βρυξέλλες και Λονδίνο. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην περιοχή έχοντας μαζί του το έγγραφο συγκλίσεων/αποκλίσεων το οποίο θα καταθέσει στους εμπλεκόμενους. Ξεκάθαρος στόχος του είναι να υπάρχει και μετά τις προεδρικές εκλογές «κεκτημένο της διαδικασίας» μια νέα βάση διαπραγματεύσεων, η οποία θα παραπέμπει σε ενδιάμεση συμφωνία, συμπληρώνει ο «Φ».

Ενώπιον των διαπραγματευτών, όπως αναφέρουν πηγές, υπάρχει ούτως ή άλλως έγγραφο με πίνακα συγκλίσεων αλλά και αποκλίσεων και ουσιαστικά το κείμενο δεν θα είναι κάτι το καινούργιο. Η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών ωστόσο για υποβολή του στοχεύει στην τακτική που υιοθετείται για «κλείδωμα» των όσων θεωρούνται συμφωνημένα, ώστε να επικεντρωθούν οι προσπάθειες μόνο στις εκκρεμότητες. 

Ο Νοέμβριος θεωρείτε από τα Ηνωμένα Έθνη κατάλληλη στιγμή για την κατάθεση του εγγράφου, καθώς όπως σημειώνουν η προσοχή θα είναι στραμμένη στις συζητήσεις για την οικονομία και στο Μνημόνιο για το περιεχόμενο του οποίου θα υπάρξουν ούτως ή άλλως αντιδράσεις.

Το προεκλογικό σκηνικό εξετάζεται ενδελεχώς από τα Ηνωμένα Έθνη καθώς τους ενδιαφέρει πρωτίστως η επόμενη ημέρα, όταν θα επιχειρήσουν να επαναλάβουν τις πρωτοβουλίες τους το 2013. Γνωρίζουν ασφαλώς τις πιθανότητες των υποψηφίων μέσω των, όμως, όπως αναφέρουν, οφείλουν να ασκηθούν σε διάφορα σενάρια θέτοντας επί τάπητος τα πιθανά αποτελέσματα. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών του 2008 και οι εκπλήξεις που σημειώθηκαν τότε, επιβάλλει εξέταση όλων των σεναρίων, για να είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα. Στη βάση αυτή διαμορφώνουν και τους σχεδιασμούς τους.