Οικολόγοι: Στις 4 Νοεμβρίου αποφασίζουν για τον εκλεκτό

 

Συνεχίσθηκε και ολοκληρώθηκε σήμερα, στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ, στη Λευκωσία, ο διάλογος ανάμεσα στο Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών και στον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να διαφανούν οι συγκλίσεις ή αποκλίσεις και διαφοροποιήσεις των θέσεών τους στο Κυπριακό και άλλα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο, όπως η οικονομία, η ενέργεια, το περιβάλλον, η πράσινη ανάπτυξη και η προστασία των ζώων.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά τη συνάντηση που κράτησε μιάμιση περίπου ώρα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η όποια απόφαση των Οικολόγων, ενόψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Φεβρουαρίου, θα είναι σεβαστή, ανεξαρτήτως όμως αυτής, εξακολουθεί να ισχύει η πρόσκληση του προς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για σχηματισμό Κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

“Στις 4 Νοεμβρίου”, δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, Ιωάννα Παναγιώτου, “συνεδριάζει η Εκλογική Συνδιάσκεψη του Κινήματος, η οποία και θα λάβει την τελική απόφαση και για να έχουμε μίαν τελική απόφαση στήριξης συγκεκριμένου υποψηφίου, αυτός θα πρέπει να πάρει ένα ποσοστό άνω του 60%και είναι καταστατική ρήτρα αυτή”.

“Συνεχίσαμε ένα διάλογο, τον οποίο αρχίσαμε με το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών”, είπε ο κ. Αναστασιάδης, “για να διαπιστώσουμε τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις”.

“Εάν είμαι ιδιαιτέρως ευχαριστημένος”, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, “είναι διότι υπάρχουν σημαντικά σημεία, στα οποία συγκλίνουμε, όπως, βεβαίως, υπάρχουν και κάποια θέματα, για τα οποία υπάρχουν ιδιαιτερότητες και οι απολύτως σεβαστές θέσεις της καθεμιάς των παρατάξεών μας”, προσθέτοντας ότι “η όποια απόφαση των Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, για εμάς θα είναι απολύτως σεβαστή”.

“Την ίδια ώρα”, πρόσθεσε, “έχω τονίσει πως η πρόσκλησή μας παραμένει ανοικτή για την ανάγκη συγκρότησης Κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, αφού σε πλείστα όσα θέματα φαίνεται ότι συμπίπτουμε”.

Όταν αναφέρεται σε “πλείστα όσα θέματα”, διευκρίνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεν παραγνωρίζει “τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τα προβλήματα που αφορούν τις ευαισθησίες των Οικολόγων, όπως οι φιλοζωικές οργανώσεις, κάτι που εκφράζει απολύτως και εμάς”.

“Έκανα αναφορά σε δύο θέματα”, είπε ο κ. Αναστασιάδης, “όμως δεν παραγνωρίζω τα μέγιστα, όπως είναι το εθνικό θέμα και όπως η οικονομία, ή η ενέργεια”.

Εκεί, συνέχισε, “θα πρέπει να πω ότι υπάρχει μια σύμπτωση θέσεων, αφού έχουμε, μέσα από το μανιφέστο, υιοθετήσει τη διακήρυξη του ενδιάμεσου χώρου, όσον αφορά το εθνικό θέμα, ενώ στα πλείστα όσα θέματα της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης ανάπτυξης, μας ευρίσκουν απολύτως σύμφωνους και έτσι επεσυνέβη και κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο”.

Επομένως, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, “ανεξαρτήτως της απόφασης, στην οποία μπορεί να καταλήξει το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, εμείς θα τη σεβαστούμε απολύτως, ενώ την ίδια ώρα η πρόσκλησή μας, όπως θα είναι και προς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για συμμετοχή σε μιαν Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως οι πολίτες, ο τόπος, τα κρίσιμα γεγονότα και γενικότερα η σημερινή κατάσταση υπαγορεύουν και επιβάλλουν”.

“Θέλω να ευχαριστήσω τη φίλη Γενική Γραμματέα Ιωάννα Παναγιώτου”, είπε ο κ. Αναστασιάδης “για τον μέχρι σήμερα εποικοδομητικό τρόπο, που είχαμε εις αυτόν το διάλογο, όπου, χωρίς αμφιβολία, πρόθεση και στόχος ήταν να εύρουμε πού μπορεί να συμπλεύσουμε, πού έχουμε τις διαφωνίες και πού, μέσα από τις διαφωνίες, μπορεί να κτισθεί μία συνεργασία, με πλήρη σεβασμό στη διαφορετικότητα του καθενός των κομμάτων, διαφορετικά θα ήταν ένα κόμμα και δεν θα είμαστε τα όσα κόμματα σήμερα υπάρχουμε και η Δημοκρατία υπαγορεύει”.

Σήμερα, είπε στις δηλώσεις της η κ. Παναγιώτου, “έχουμε κλείσει έναν κύκλο γόνιμου διαλόγου με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, ήταν μακρύς ο δρόμος, αλλά πολύ χρήσιμος, διότι η συζήτηση όντως άγγιξε το βάθος αρκετών θέσεων, που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό, την οικονομία, το περιβάλλον, την πράσινη ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας αλλά και της πολιτείας”.

Η κ. Παναγιώτου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ “για αυτόν το διάλογο, ο οποίος”, πρόσθεσε, “μένει ως περιουσία, για να μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον και να έχουμε μίαν καλή συνέχεια, που είναι απαραίτητη κάτω από τις δύσκολες αυτές περιστάσεις που περνά ο τόπος”.

Σήμερα, πρόσθεσε, “χρειάζεται συμπόρευση, αλληλεγγύη και μια πραγματικά ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων, για να έχουμε μέλλον, να έχει μέλλον ο τόπος μας, εμείς και τα παιδιά μας”.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα μπορέσει η ηγεσία του Κινήματος να περάσει στη βάση την όποια απόφαση της εκλογικής συνδιάσκεψης στις 4 Νοεμβρίου, λαμβανομένης υπ’ όψη της εσωτερικής δημοσκόπησης που έγινε στο κόμμα και που έδειξε ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα στις προεδρικές εκλογές, η κ. Παναγιώτου δήλωσε ότι “η συζήτηση με τη βάση του Κινήματος έχει γίνει στο έκτακτο συνέδριο και έχει εκφρασθεί μέσα από την εσωτερική δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας είναι γνωστά”.

“Έχουν φανεί”, είπε η κ. Παναγιώτου, “οι τάσεις και έχουν φανεί τα προβλήματα, όμως, τον τελικό λόγο θα έχει η Εκλογική Συνδιάσκεψη και εκεί η ψήφος των μελών της συνδιάσκεψης θα είναι σεβαστή, επομένως δεν είναι θέμα ηγεσίας, αλλά δημοκρατικών διαδικασιών εντός του Κινήματος”.

Σχόλια επί χθεσινών δηλώσεων Προέδρου Χριστόφια

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε χθες σε συνάντησή του με τους συνταξιούχους περί της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι προτιμά να μη σχολιάζει “δηλώσεις, οι οποίες γίνονται εν βρασμώ ψυχής και που σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικότητες”.

“Αισθάνομαι μια συμπάθεια για τον Πρόεδρο», πρόσθεσε, «διότι ευρίσκεται σε μια θέση άμυνας και προσπαθεί, μέσα από την προπαγάνδα, να διασφαλίσει αφενός το δίκαιο των θέσεων που εκφράζει, ενώ από την άλλη, δυστυχώς, να παραλείπει να αναφέρεται και σε άλλα προβλήματα, όπως είναι οι παραλείψεις, οι ενέργειες από πλευράς Κυβέρνησης, όπως διαπιστούται και από τους οίκους αξιολόγησης της δικής του διακυβέρνησης”.

“Αυτή δεν είναι η ώρα των διαπληκτισμών και εάν έκανα κάποιο σχόλιο, το έκανα”, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, “διότι υπάρχει και η ευαισθησία -εκτός από το ακροατήριό του- και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, που ήσαν και παραμένουν έτοιμες να αναλάβουν τις δικές τους πολιτικές ευθύνες, προκειμένου ο τόπος να αντιμετωπίσει τα δύσκολα και τα δυσκολότερα προβλήματα, που πιθανόν να δημιουργηθούν, εάν συνεχίσουμε να καθυστερούμε”.

Η κ. Παναγιώτου δήλωσε για το ίδιο θέμα ότι “υπάρχει ο πολιτικός ρεαλισμός και υπάρχει και μία συνειδητή πολιτική υποκειμενικότητα, την οποία εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

“Αυτήν εξέφρασε χθες (ο Πρόεδρος Χριστόφιας) μέσα από την πολιτική του άρνηση, γιατί εμείς δεν μπορούμε να δούμε τίποτε άλλο πέρα από μίαν πολιτική άρνηση να προχωρήσουν τα πράγματα και να παρθούν αποφάσεις όσον αφορά την οικονομία”, είπε.

“Χθες ο Πρόεδρος”, συνέχισε η κ. Παναγιώτου, “έριχνε ευθύνες δεξιά και αριστερά και παντού και εξαιρούσε μόνον το δικό του κόμμα και τη δική του Κυβέρνηση”.

“Εμείς τον καλούμε», δήλωσε η ΓΓ των Οικολόγων, «να παύσει να αναμένει το οποιοδήποτε ρωσικό δάνειο ή κινεζική επένδυση, να δει τα πράγματα πολιτικά και ρεαλιστικά, να πάρει αποφάσεις κα να καλέσει πάραυτα το κλιμάκιο της Τρόικας στην Κύπρο και να πάρει, επιτέλους, την ευθύνη που του αναλογεί, για να προχωρήσουν τα θέματα της οικονομίας και να μη φθάσουμε σε χειρότερα”.

Πηγή: ΚΥΠΕ