Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του 9ου κατηγορούμενου για το Μαρί

 

Η διαδικασία ξεκίνησε με την ανάγνωση της απόφασης του Κακουργιοδικείου αναφορικά με τη χθεσινή διαφωνία που προέκυψε μεταξύ της Κατηγορούσας Αρχής και του συνηγόρου υπεράσπισης Γιώργου Γεωργίου κατά πόσον οι ανακριτικές καταθέσεις του συνταγματάρχη Λάμπρου Λάμπρου θα συμπεριληφθούν ως μέρος της κύριας μαρτυρίας. To Κακουργιοδικείο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για συμπερίληψη δηλαδή των ανακριτικών καταθέσεων του μάρτυρα ως μέρος της κύριας μαρτυρίας.

Ακολούθως συνεχίστηκε η αντεξέταση του μάρτυρα που άρχισε χθες από τον Γιώργο Γεωργίου, συνήγορο υπεράσπισης  του Μάρκου Κυπριανού και του Σάββα Αργυρού. Σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, ο μάρτυρας απάντησε πως «δεν μπορώ να πω ούτε έχω αρμοδιότητα να πω ότι την ευθύνη για το φορτίο είχε ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης».

Στη συνέχεια η αντεξέταση του μάρτυρα έγινε από τον Ευστάθιο Ευσταθίου, συνήγορο υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους. Σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, ο κ. Λάμπρου απάντησε πως «δεν είχα αρμοδιότητα, ούτε εξουσιοδότηση, ούτε μπορούσα να επιθεωρήσω το φορτίο που δεν ανήκε στην Εθνική Φρουρά. Τον Αύγουστο του 2010 με επιστολή του ο υπαρχηγός του ΓΕΕΦ με είχε πληροφορήσει ότι το φορτίο δεν ανήκει στην Εθνική Φρουρά αλλά στο Υπουργείο Άμυνας» είπε.

Σε ερώτηση εάν γνώριζε πως τα εμπορευματοκιβώτια ήταν στοιβαγμένα αντίθετα με τους κανόνες της σωστής αποθήκευσης και των κινδύνων που εγκυμονούσαν, ο κ. Λάμπρου απάντησε πως «το ήξεραν ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του ΓΕΕΦ καθώς και ο Υπουργός Άμυνας και ήταν γνώστες της κατάστασης. Θα τους το έλεγα εγώ για νέο;» διερωτήθηκε.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε γιατί όταν κατέβασαν ορισμένα εμπορευματοκιβώτια από τη στοιβάδα στις 17/2/2011 για να πάρουν δείγματα πυρίτιδας για  αποστολή στο εξωτερικό για αναλύσεις και αφού γνώριζε ότι η αποθήκευσή τους ήταν λανθασμένη, δεν διέταξε τη διασπορά των εμπορευματοκιβωτίων για να ματαιωθούν οι κίνδυνοι της έκρηξης. «Από την ημέρα που στοιβάχθηκαν τα εμπορευματοκιβώτια ό,τι έγινε έγινε κατόπιν υπουργικής απόφασης. Αν μου έδιναν εξουσία ο αρχηγός και ο ΥΠΑΜ όχι μόνο θα έκανα διασπορά, θα τα έπαιρνα όπου ήθελαν» απάντησε ο κ. Λάμπρου και πρόσθεσε: «Υπουργοί, αρχηγοί, υπαρχηγοί δεν αποφάσιζαν, θα έπαιρνα εγώ τέτοια απόφαση».

Σου υποβάλλω, πρόσθεσε η υπεράσπιση, ότι ως διευθυντής της ΔΥΠ είχες την ευθύνη του φορτίου για αποφυγή της έκρηξης και της ασφάλειας του προσωπικού της ναυτικής βάσης. «Δεν δέχομαι την υποβολή. Σε καμία περίπτωση δεν μου δόθηκε διαταγή ή εξουσιοδότηση. Η φύλαξη του φορτίου αφορούσε μόνο τη φρούρηση του» απάντησε.

Σε ερώτηση εάν πήγε να δει το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, ο κ. Λάμπρου είπε ότι «ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης ενημέρωσε τον αρχηγό του ΓΕΕΦ για το εμπορευματοκιβώτιο, θα πήγαινα εγώ να δω τι γίνεται; Ποιος ήμουν εγώ; Ούτε πήγα ούτε όφειλα να πάω».

Σε άλλη ερώτηση εάν σκέφτηκε να ενημερώσει το Διοικητή της Ναυτικής Βάσης για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν τα εμπορευματοκιβώτια, ο κ. Λάμπρου απάντησε πως «ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης με τον αρχηγό του ΓΕΕΦ θα πήγαιναν για σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας. Εγώ από μόνος μου θα έπαιρνα πρωτοβουλία να τηλεφωνήσω στο Διοικητή, τι αρμοδιότητα είχα να το κάνω; Είναι πράγματα αυτά να ανατρέψω την ιεραρχία του ΓΕΕΦ;» διερωτήθηκε ο μάρτυρας.

 

Ο κ. Ευσταθίου διερωτήθηκε κατά πόσον ο Υπουργός Άμυνας θα πήγαινε να κόψει τα χόρτα που βρίσκονταν γύρω από τα εμπορευματοκιβώτια και να απομακρύνει το φουσκωμένο, ο κ. Λάμπρου είπε πως «δεν ήξερα τι θα έκανε ο Υπουργός».

 

Σας υποβάλλω ότι προσπαθείτε να παραπλανήσετε το δικαστήριο για να αποσείσετε τις ευθύνες που είχατε ως διευθυντής της ΔΥΠ, είπε ο κ. Ευσταθίου, με το μάρτυρα να απαντά «δεν αποδέχομαι αυτή την υποβολή και με προσβάλλει».

Σε ερώτηση γιατί ο μάρτυρας δεν έφερε ως διευθυντής της ΔΥΠ ένα γερανό για να κατεβάσει το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, να βάλει τους κατιονιστήρες για κατάβρεξη των άλλων εμπορευματοκιβωτίων ή να συμβουλεύσει τον Διοικητή της ναυτικής βάσης να διατάξει εκκένωση, ο κ. Λάμπρου απάντησε πως «αυτοί που είχαν την εξουσία ας το έκαμναν, εγώ δεν είχα εξουσία. Εμείς δεν μπορούσαμε να εισηγηθούμε και να αποφασίσουμε» ανέφερε, προσθέτοντας πως «εμείς δεν μπορούσαμε να είμαστε και παπάδες και τατάδες».

Σου υποβάλλω ότι αυτή η ενέργεια συνιστά μια εγκληματική αμέλεια από τις χειρότερες που μπορούσε να δει άνθρωπος, είπε ο κ. Ευσταθίου, προσθέτοντας πως ο μάρτυρας θα έπρεπε να υλοποιήσει τα άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα για προστασία των εμπορευματοκιβωτίων. «Εμείς δεν είχαμε εξουσία, εάν αυτοί που είχαν την εξουσία υλοποιούσαν τα μέτρα θα αποφεύγετο το κακό» είπε ο μάρτυρας και πρόσθεσε πως «θα ήταν αντιστρατιωτικό και αντιδεοντολογικό να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων χωρίς διαταγή».

Σας υποβάλλω ότι είναι έκδηλη η προσπάθεια σας να μεταθέσετε τις ευθύνες εκεί που δεν ανήκουν γιατί οι ευθύνες ανήκουν συντριπτικά σε σας, εσύ είσαι υπεύθυνος και ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης με τον οποίο συνεργαζόσουν, είπε η υπεράσπιση. «Εμείς εισηγηθήκαμε τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, άλλοι είχαν την ευθύνη όχι εμείς» είπε ο κ. Λάμπρου.

Ακολούθησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τον Θανάση Κορφιώτη, συνήγορο υπεράσπισης του Ανδρέα Λοϊζίδη. Ο κ. Κορφιώτης ζήτησε να μάθει από τον κ. Λάμπρου κατά πόσον ένοιωθε ότι το να πάει στο φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο ήταν επικίνδυνο για τη ζωή του. «Είχα πάρει μια εντολή και εάν δεν διακινδύνευα τη ζωή μου δεν θα μπορούσα να υλοποιήσω την εντολή αυτή» είπε και πρόσθεσε πως «είχα πάρει προσωπικό κίνδυνο να δω από κοντά το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο. Ο κίνδυνος δεν είναι μετρήσιμος, πάντα υπάρχει κίνδυνος» είπε.

Σου υποβάλλω, ανέφερε ο κ. Κορφιώτης, ότι τι είχαν μέσα τα εμπορευματοκιβώτια, τι έγινε μέσα στο φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο και ποια ήταν η κατάσταση του υλικού μέσα στα εμπορευματοκιβώτια ήταν πολύ σημαντικά στοιχεία για αντιμετώπιση της κατάστασης. «Το τι έγινε μέσα στο εμπορευματοκιβώτιο το είδαμε και ξέραμε τι έγινε. Εκείνη την ώρα η σύσταση της πυρίτιδας δεν είχε καμιά σημασία» ανέφερε ο μάρτυρας.

Σου υποβάλλω, κατέληξε η υπεράσπιση, ότι ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης χρησιμοποίησε την παρουσία των μη στρατιωτικών στην επιθεώρηση του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου για να ετοιμάσει έκθεση προκειμένου να ασκηθεί πίεση στον Υπουργό για καταστροφή του υλικού που υπήρχε μέσα σ’ αυτά. Ο Λάμπρος Λάμπρου απάντησε «δεν γνωρίζω».

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο στις 09.00 το πρωί με μάρτυρα κατηγορίας τον αξιωματικό του ΤΑΕ Αρχηγείου Γιαννάκη Γιωρκάτζη.

Πηγή: ΚΥΠΕ