Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για την απασχόληση

Οι εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με την καταληκτική ομιλία της Υπουργού Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, η οποία παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα συνδυασμό πολιτικών, οι οποίες θα επιτρέπουν την ανάπτυξη και την απασχόληση και δεν θα παραμελούν ζητήματα κοινωνικής προστασίας.

Ένα βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου, είπε η Υπουργός, είναι η δέσμευση όλων των εμπλεκομένων, πολιτικών εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών για να προχωρήσουμε σε βιώσιμες πολιτικές απασχόλησης, με έμφαση στην απασχόληση των νέων.

Συμπλήρωσε ότι κατά τις εργασίες του συνεδρίου επιβεβαιώθηκε ο ρόλος κάποιων πολιτικών που μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά προς την κατεύθυνση της αύξησης της απασχόλησης, όπως η υποβοήθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας, η σημασία της σύνδεσης μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, χωρίς, όπως είπε, να μένει στο περιθώριο η ίδια η εκπαίδευση.

Η κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ενδυνάμωσης του ρόλου των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης. Τα πράγματα, είπε η Υπουργός, θα ήταν ακόμη πιο δύσκολα στην Κύπρο, αν δεν είχε ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης.

Επίσης, η Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη της αναβάθμισης της συνεργασίας του δημοσίου τομέα με τους κοινωνικούς εταίρους και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα της χάραξης και υλοποίησης πολιτικών απασχόλησης.

Κατά την πρωινή συνεδρία, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στο ρόλο των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών αναφορικά με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πολιτικές απασχόλησης των νέων, ενώ στη δεύτερη ενότητα παρουσιάστηκαν δράσεις και πρωτοβουλίες στην Κύπρο στον τομέα της απασχόλησης των νέων.

Ο Γρηγόρης Μακρίδης, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρθηκε στη δημιουργία γραφείων διασύνδεσης, ως αποτέλεσμα σύμπραξης του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη συνεργασία των πανεπιστημίων με τον ιδιωτικό τομέα και την αγορά εργασίας για την προώθηση της απασχόλησης φοιτητών.

Όπως είπε, στόχοι των γραφείων διασύνδεσης είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για την έρευνα και την καινοτομία στην Ευρώπη, καθώς και η διασφάλιση της μετατροπής καινοτόμων ιδεών σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα προάγουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στο πρόγραμμα, είπε, συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Frederick.

Ο κ. Μακρίδης είπε ότι η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 3,1 εκ. ευρώ γίνεται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ, ενώ ήδη ένα πανεπιστήμιο έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του γραφείου διασύνδεσης και ένα ακόμη αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Προϊστάμενος της Μονάδας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Εργασίας στην Κύπρο, αναφέρθηκε στη σύσταση και λειτουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Απασχόληση των Νέων, που συστάθηκε τον Ιούλιο του 2009 και ολοκλήρωσε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2012.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, στόχος του δικτύου ήταν να διαδραματίσει το ρόλο μιας πλατφόρμας συνδιαλλαγής όλων των εθνικών και ευρωπαϊκών οργάνων αναφορικά με την απασχολησιμότητα των νέων.

Είπε ακόμη ότι στο δίκτυο συμμετείχαν οκτώ χώρες και περιοχές από την ΕΕ, με την Κύπρο να αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια, ενώ είχε προϋπολογισμό κάτι λιγότερο από μισό εκ. ευρώ, το 90% του οποίου κάλυψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ανδρέας Χρίστου, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Εργασίας, αναφέρθηκε στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης Κύπρου (Δ.Υ.Α.Κ), το δίκτυο της δημόσιας υπηρεσίας που στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης.

Αναφερόμενος σε στατιστικά στοιχεία, ο κ. Χρίστου είπε ότι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, το ένα πέμπτο του πληθυσμού του νησιού είναι μη Κύπριοι, ενώ πρόσθεσε ότι το 80% των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο συνεχίζουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα, ο κ. Χρίστου αναφέρθηκε στην αύξηση του ποσοστού ανεργίας από το 7,9% το 2011 στο 11,3% κατά το β’ τρίμηνο του 2012, ενώ ειδικά για την ανεργία των νέων, είπε τι αυξήθηκε από το 22,4% το 2011 στο 25,9% τα β’ τρίμηνο του 2012.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι λόγω των συνθηκών σχεδόν πλήρους απασχόλησης στην Κύπρο κατά το παρελθόν, οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης είχαν παραμεληθεί. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση βελτιώθηκε πλέον με τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των υπηρεσιών, την αναβάθμιση των υποδομών στα 14 γραφεία της υπηρεσία, και την προσφορά αναβαθμισμένων υπηρεσιών σε ανέργους και εργοδότες.

Πηγή ΚΥΠΕ