Ομήρου: Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμείνει μοιρασμένη

 

Όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της, δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε., είπε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε ομιλία του στη 2η Διεθνή έκθεση βιβλίου Κύπρου που διοργανώνει η Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου με θέμα «Η συμμετοχή της Κύπρου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» που έγινε απόψε στην πλατεία Μητροπόλεως Παραλιμνίου, ανέφερε ότι «η οικονομική κρίση που πλήττει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κάμψει τις αντιστάσεις μας. Ούτε να δώσει την εντύπωση τους όποιους τρίτους ότι θα ήταν δυνατό να αποδεχθούμε ελλειμματική λύση στο Κυπριακό».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «θα πρέπει, αξιοποιώντας τις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας, να ξαναζωντανέψουμε την κυπριακή οικονομία, η οποία μαζί με την ισχυρή άμυνα πρέπει να αποτελούν κορυφαίες παραμέτρους της εθνικής μας στρατηγικής».

«Τιμούμε την 28η Οκτωβρίου όχι ως απλή επέτειο, αλλά ως εθνική υποθήκη. Την μετατρέπουμε σε βίωμα και αγώνα. Αντλούμε το μεγάλο της μήνυμα που στην πραγματικότητα είναι μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας, πίστης και εγκαρτέρησης.  Είναι το αιώνιο μήνυμα πως όταν οι λαοί είναι προικισμένοι με αρετή και εμποτισμένοι με βαθιά ιστορική συνείδηση, δεν υπολογίζουν την υλική ισχύ και τα πολεμικά σίδερα, γιατί γνωρίζουν πως η ζωή τους πραγματώνεται με πράξεις αρετής και με θυσίες» ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ακόμα ότι «σήμερα που η ψυχή μας αναπτερώνεται από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, οφείλουμε να αντλήσουμε τα κατάλληλα διδάγματα και να ενεργοποιήσουμε την ιστορική μας μνήμη. Πρέπει να δούμε και να αξιολογήσουμε σωστά και τις αρετές του Έθνους αλλά και τις αδυναμίες μας και να στρατεύσουμε τις δυνάμεις μας στην υπηρεσία της εθνικής και φυσικής μας επιβίωσης».

«Σήμερα που η Κύπρος σηκώνει το σταυρό του μαρτυρίου της και που τα όνειρα αιώνων αντιμετωπίζουν κίνδυνο διάλυσης κάτω από την ωμή βία της τουρκικής κατοχής, οφείλουμε να εμπνευστούμε από το έπος του 1940» τόνισε και πρόσθεσε ότι «η βαριά κληρονομιά που τιμούμε σήμερα μας υπαγορεύει να αγωνιστούμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού».

Καταλήγοντας συνεχάρη την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας- Αμμοχώστου για την πρωτοβουλία της να οργανώσει εκδηλώσεις στα πλαίσια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., τόσο για τη 2η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κύπρου όσο και για διαλέξεις, ομιλίες και παρουσιάσεις νέων βιβλίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ