Ομήρου: Να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων

 

Μιλώντας στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου στο οίκημα της ΣΕΚ, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, είπε ότι οι διαβουλεύσεις για τη συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, γίνονται σε μια περίοδο κατά την οποία έχει καταλυθεί, περάν πάσης λογικής αμφιβολίας, ότι οι πολιτικές της τρόικας, έχουν κυριολεκτικά ναυαγήσει.

Είναι αποδεκτό, ανέφερε στους δημοσιογράφους, στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής, οδηγούν σε μαζική φτώχεια του λαού, σε ιδιαίτερα της νότιας Ευρώπης, σε μεγέθυνση της ανεργίας που έχει καταστεί εφιάλτης ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους ανθρώπους και στην περιθωριοποίηση ευρύτατων κοινωνικών ομάδων. Οι εξελίξεις αυτές, ανέφερε, οδηγούν επίσης στην αποσταθεροποίηση της συνοχής της ΕΕ αφού η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων είναι πλέον γεγονός αδιαμφισβήτητο, η βόρεια και η νότια Ευρώπη. Οι λαοί οι οποίοι θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος της φτώχειας, της ανεργίας, της ανέχειας. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο.

Αυτή η κατάσταση, είπε ο κ. Ομήρου, «επιτάσσει να επιστρέψει η δημοκρατία στο χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης. Να πάψουν οι αγορές να κυριαρχούν και να υποτάσσουν ουσιαστικά τους δημοκρατικούς θεσμούς και να οδηγούν τις οικονομίες στην ασφυξία και στον αναπνευστήρα».

Ετσι λοιπόν, πρόσθεσε, «οι διαβουλεύσεις που γίνονται αυτή την ώρα για τη διαμόρφωση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ πολιτικών δυνάμεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, των υπολοίπων κοινωνικών εταίρων, των εργοδοτών και της κυβέρνησης, θα πρέπει να οδηγήσουν σε όρους δανειακής σύμβασης που θα προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Και εμείς ως ΕΔΕΚ, είπε, «δεν θα δεχθούμε όρους σε αυτή τη δανειακή σύμβαση που θα εξουθενώνουν το εισόδημα των εργαζομένων, δεν θα δεχθούμε κατάργηση του 13ου μισθού, δεν θα δεχθούμε κατάργηση της ΑΤΑ, δεν θα δεχθούμε ισοπεδωτικές αποκοπές μισθών ημερομισθίων και συντάξεων, ούτε και θα δεχθούμε σωρευτική επιβολή φορολογιών που θα οδηγήσουν τη χώρα σε ακόμη βαθύτερη ύφεση».

Σε ερώτηση αν αυτές τις εισηγήσεις θα τις καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα στη συνάντηση με τον Πρόεδρο, ο κ. Ομήρου είπε ότι μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου της ΕΔΕΚ, «έχει διαμορφωθεί ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων που θα κατατεθούν την ερχόμενη Δευτέρα στη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου».

Ερωτηθείς τι θα κάνει η Βουλή για το θέμα της φοροδιαφυγής και καταθέσεων Κυπρίων στην Ελβετία, ο κ. Ομήρου απάντησε «όλα στο φως, όλα στη διαφάνεια».

Αν υπάρχουν καταθέσεις Κυπρίων στις τράπεζες της Ελβετίας, είπε, «θα πρέπει ο κατάλογος να ζητηθεί επίσημα και να κατατεθεί στις αρχές της Δημοκρατίας για να διαφανεί κατά πόσο είναι χρήματα τα οποία έχουν φορολογηθεί, εισοδήματα τα οποία έχουν φορολογηθεί. Αυτό θα πρέπει να γίνει με επίσημο αίτημα της Κυπριακής κυβέρνησης». Από εκεί και πέρα, είπε, εμείς είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε και άλλες νομοθεσίες για τη πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής γιατί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή στις σημερινές ιδιαίτερες συνθήκες, είναι έγκλημα εναντίον του λαού.

Πηγή: ΚΥΠΕ