Ομήρου: Στήριξη από Ευρωπαίους για το θέμα των αγνοουμένων

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής, σε επιστολή διάβημά του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβούλιου της Ευρώπης, και τους Πρόεδρους κοινοβουλίων ευρωπαϊκών χωρών αναφέρεται στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, του 2010, να καθιερώσει την 29η Οκτωβρίου ως ημέρα μνήμης αγνοουμένων, ο κ. Ομήρου επισημαίνει ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό ζήτημα, το οποίο συνεχίζει να βασανίζει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της χώρας για 38 ολόκληρα χρόνια.

Σημειώνει ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Βουλή των Αντιπροσώπων προβαίνει σε έκκληση για τη συνεχιζόμενη τραγωδία των αγνοούμενων και των συγγενών τους.

Ανάμεσα στους Κύπριους αγνοουμένους, αναφέρει, κάποιοι ήσαν νεαροί στρατιώτες που υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία, οι περισσότεροι, όμως, ήσαν άοπλοι πολίτες, περιλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.

Αν και πολλοί από αυτούς, συνεχίζει ο Πρόεδρος της Βουλής, θεάθηκαν ζωντανοί μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών και, σύμφωνα με μαρτυρίες, εξαφανίστηκαν, ενώ τελούσαν υπό κράτηση από τα τουρκικά στρατεύματα, ακόμη και στις περιπτώσεις που τα ονόματα τους βρίσκονταν σε καταλόγους του Ερυθρού Σταυρού, ως αιχμάλωτοι πολέμου στις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας, ποτέ δεν απελευθερώθηκαν.

Παρόλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και άλλες αποφάσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, αναφέρει ο κ. Ομήρου, αλλά και σωρεία εκκλήσεων από εθνικές κυβερνήσεις και κοινοβούλια προς τη τουρκική Κυβέρνηση, η Τουρκία, περιφρονώντας το γράμμα και το πνεύμα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρνείται μέχρι στιγμής να παράσχει οποιανδήποτε πληροφορία σχετικά με την τύχη των Κυπρίων αγνοουμένων.

Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει ο κ. Ομήρου, αφού η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών θεωρείται σημαντικός παράγοντας σε αυτόν τον μακρύ και επώδυνο δρόμο, στις 8 Ιουνίου, οι Αναπληρωτές Υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάνθηκαν, σε σχέση με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις υποθέσεις Κύπρος εναντίον Τουρκίας και Βαρνάβας και άλλοι εναντίον Τουρκίας, ότι οι τουρκικές Αρχές πρέπει να υιοθετήσουν μιαν πιο εποικοδομητική προσέγγιση όσον αφορά την αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των προσώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται και να δώσουν στην Επιτροπή Αγνοουμένων πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες που ευρίσκονται σε στρατιωτικά αρχεία και εκθέσεις, όπως και σε περιοχές που εμπίπτουν σε στρατιωτικές ζώνες.

Αναφερόμενος στην 20ή επέτειο της Διακήρυξης για την Προστασία όλων των Ατόμων από Βίαιες Εξαφανίσεις, ο Πρόεδρος της Βουλής σημειώνει ότι ο καλύτερος τρόπος να τιμηθεί η επέτειος είναι γίνει το παν για τη διακρίβωση της τύχης τόσο των Κυπρίων, όσο και όλων των αγνοουμένων, παγκοσμίως.

Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου επαναλαμβάνει πως το θέμα είναι αυστηρά ανθρωπιστικής φύσης και θα πρέπει να παραμείνει εκτός πολιτικών σκοπιμοτήτων, και ζητά τη βοήθεια και στήριξη των Ευρωπαίων ομολόγων του, ώστε με την άσκηση της επιρροής τους να τερματιστεί η αδιάλλακτη και απάνθρωπη στάση της Τουρκίας σε αυτήν την πλέον τραγική πτυχή του Κυπριακού.