Ομήρου: Τελικός κριτής των μέτρων είναι η Βουλή


 

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι τελικός κριτής του μνημονίου σε ό,τι αφορά του εφαρμοστικούς νόμους είναι η Βουλή.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρεσβευτή, ο κ. Ομήρου είπε ότι τα κόμματα πρέπει να έχουν κάποιο ωφέλιμο χρόνο για να μελετήσουν τόσο από την Τρόικα προτεινόμενα μέτρα, όσο και τις προτάσεις της Κυβέρνησης, διατυπώνοντας τη θέση ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει εξαντλητική συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα μέχρι τη σύνοδο του Eurogroup.

“Είναι πάρα πολύ πιθανό κατά τη σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνει μια πρώτη εξέταση, σε επίπεδο διευκρινίσεων”, είπε ο κ. Ομήρου προσθέτοντας πως “η ολοκληρωμένη τοποθέτηση των κομμάτων δεν δοθεί σήμερα, αλλά σε κάποια επόμενη ή επόμενες συναντήσεις”.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή ότι θα καταθέσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2013 στις 20 Οκτωβρίου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής προσθέτοντας ότι η φιλοδοξία είναι όπως στον Προϋπολογισμό περιλαμβάνονται και τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με την Τρόικα, ώστε η Βουλή να έχει ενώπιον της ένα οριστικό κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον Προϋπολογισμό και να μην υπάρξουν τροποποιήσεις ή αλλαγές στη συνέχεια που θα δημιουργήσουν κλίμα ανωμαλίας.

Κληθείς να αναφερθεί στην ουσία των μέτρων, ο κ. Ομήρου είπε ότι η ουσία των μέτρων θα συζητηθεί το απόγευμα.

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει τα κόμματα να ενημερώνονται για την διαπραγμάτευση Κυβέρνησης – Τρόικας προς τη σύναψη του μνημονίου, ο κ. Ομήρου επανέλαβε ότι τα κόμματα θα πρέπει να τυγχάνουν ενημέρωσης επειδή όπως εξήγησε μια συμφωνία Τρόικας – Κυβέρνησης δεν είναι αρκετή για να υιοθετηθούν τα όποια μέτρα ή και το μνημόνιο επειδή λόγω του πολιτεύματος θα πρέπει τα μέτρα ή και το μνημόνιο να συγκεντρώνουν ομοφωνία ή πλειοψηφούσα άποψη στη Βουλή.

«Δεν ζούμε σε κοινοβουλευτικό σύστημα στο οποίο η συμφωνία με τον Πρωθυπουργό διότι υπάρχει βεβαιότητα-  αμάχητο τεκμήριο ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει πλειοψηφία στη Βουλή», παρατήρησε ο κ. Ομήρου.

Ερωτηθείς εάν η Βουλή θα μπορεί να τροποποιήσει μέτρα που θα περιληφθούν στο μνημόνιο, ο Πρόεδρος του νομοθετικού θέματος εξήγησε ότι η Βουλή θα έχει το δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίψει το μνημόνιο.

«Είναι προφανές ότι η Βουλή δεν είναι δυνατό να μπει σε διαπραγμάτευση, αλλά η διαπραγμάτευση θα γίνει από τη νόμιμα εκλελεγμένη Κυβέρνηση της χώρας», επαναλαμβάνοντας ότι η Κυβέρνηση πρέπει να είναι σε συνεχή διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα ώστε οι τελικές αποφάσεις να έχουν τη συναίνεση, είτε του συνόλου, είτε της πλειοψηφίας των μελών της Βουλής.

Ερωτηθείς εάν ο τελικός κριτής του μνημονίου θα είναι η Βουλή, ο κ. Ομήρου είπε ότι η Βουλή θα είναι τελικός κριτής τουλάχιστον στους εφαρμοστικούς νόμους καθώς είναι πιθανόν στο μνημόνιο να υπάρχουν μέτρα, η εφαρμογή των οποίων δεν θα απαιτεί νομοθετική ρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο κατάθεσης του Προϋπολογισμού, ο κ. Ομήρου  ανέφερε πως δεν ήταν ασύνηθες να κατατίθενται  Προϋπολογισμοί τον Οκτώβρη, παρατηρώντας ότι ήταν μάλλον ο κανόνας.

Κληθείς να σχολιάσει εισήγηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για ψήφιση του Προϋπολογισμού πριν τις 10 Νοεμβρίου και τη σύνοδο του Eurogroup, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι έτοιμος να μελετήσει και συζητήσει την εισήγηση, αναφέροντας πως δεν νομίζει ότι θα υπάρξει η δυνατότητα εξαντλητικής συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού σε τόσο ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ