Πάει Τουρκία ο Πούτιν

Δύο είναι οι κύριοι λόγοι της επίσκεψης, η επιρροή που μπορεί να ασκήσει για λύση μεταβατικής κυβέρνησης στη συριακή κρίση και η προοπτική οικονομικής συνεργασίας και προώθησης της Άγκυρας στην ομάδα «Σαγκάη Πέντε».

Η «Βατάν» υποστηρίζει ότι η πρόταση του Τούρκου ΥΠΕΞ για μεταβατική Κυβέρνηση με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Συρίας, Αλ Σάρα, αλλά και άλλες εναλλακτικές προτάσεις, θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Πούτιν και η Τουρκία θα προσπαθήσει να επεξεργαστεί  ένα συμβιβασμό με τη Ρωσία για την εξασφάλιση της μεταβιβαστικής περιόδου στη Συρία. Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατή πίεση για λύση χωρίς πόλεμο στη Συρία, επισημαίνει η εφημερίδα.

Στο μεταξύ, αναφερόμενη στο σκέλος των συνομιλιών για οικονομική συνεργασία η «Σαμπάχ» γράφει ότι  η επιχειρηματική κοινότητα αναμένει με αγωνία την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, κατά την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να καταθέσει στο τραπέζι πακέτο που θα αλλάξει  εμπορικές και πολιτικές ισορροπίες. Υπάρχουν πληροφορίες που έχουν επιβεβαιωθεί από αξιωματούχους του τουρκικού ΥΠΟΙΚ, προστίθεται, ότι ο κ. Πούτιν θα προσφέρει στην Τουρκία συμμετοχή στην ομάδα «Σαγκάη Πέντε».

Αναφέρεται ακόμα ότι από πλευράς Ρωσίας έχει γίνει επεξεργασία στενότερης συνεργασίας με την Τουρκία και στις συνομιλίες των επόμενων ημερών θα μπουν επίσημα στο τραπέζι προτάσεις. Η εφημερίδα αναφέρει και εκτιμήσεις του επιχειρηματικού κόσμου σύμφωνα με τις οποίες, η Ρωσία χρειάζεται την Τουρκία και εκτιμάται ότι τα μέτρα που θα πάρει ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της κρίσης στη Συρία.

Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», οι Τούρκοι επιχειρηματίες θεωρούν μεγάλη ευκαιρία για την Τουρκία τη συμμετοχή της στην ομάδα «Σαγκάη Πέντε» με δεδομένη τη δημοσιονομική κρίση στην ΕΕ και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα στις χώρες της αραβικής άνοιξης.

Πηγή: ΚΥΠΕ