Πακέτο ανάπτυξης 300εκ. ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, το πακέτο είναι κοστολογημένο για 300 εκ. ευρώ και οι πηγές χρηματοδότησης είναι δεδομένες και έχουν εξευρεθεί.Πρόκειται για ένα κονδύλι των 100 εκ. ευρώ που θα εξασφαλισθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ένα άλλο κονδύλι ύψους 200 εκ. από τα έσοδα του β’ γύρου αδειοδότησης για εκμετάλλευση φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ.

Επίσης, ο κ. Στεφάνου ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις την ερχόμενη Παρασκευή στις 10 το πρωί, με αντικείμενο τη διαμόρφωση του πακέτου μέτρων και τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

 


 Ο Άντρος Κυπριανού κάλεσε τα πολιτικά κόμματα  να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις αναφορικά με το πακέτο μέτρων για την οικονομία και να μην κρίνουν μόνο τις προτάσεις των άλλων. Διαβάστε επίσης για το σκάνδαλο με τις κρατικές κατοικίες στο Τρόοδος, πόσο τις νοίκιαζαν;


Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε αρχικά ότι μέτρα ανάπτυξης ουσιαστικά δεν περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο της Τρόικας. «Είναι πεποίθηση, όμως, της Κυβέρνησης, η οποία μεταφέρθηκε πολύ έντονα στην Τρόικα, ότι η ανάπτυξη και η απασχόληση θα πρέπει να στηριχθούν. Για αυτό και η Κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση Υπουργικής Επιτροπής για διαμόρφωση πακέτου συγκεκριμένων μέτρων», είπε.

Αναλύοντας το πακέτο μέτρων, είπε πως αυτό είναι κοστολογημένο για 300 εκ. ευρώ και οι πηγές χρηματοδότησής του πακέτου είναι δεδομένες και έχουν εξευρεθεί. «Το λέω αυτό διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον τομέα της ανάπτυξης είναι το θέμα της εξεύρεσης ρευστού για τη στήριξη της ανάπτυξης, αλλά επίσης και το ψηλό κόστος δανεισμού», είπε.

Σημείωσε πως, μέσα στο συγκεκριμένο πακέτο μέτρων δόθηκε έμφαση έτσι ώστε τα μέτρα να έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία, μέτρα, τα οποία αμέσως να δημιουργούν θέσεις εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την προώθηση ήδη κατακυρωμένων μικρών έργων. 

Ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει προγράμματα βελτίωσης της δυνατότητας των ανέργων για εξεύρεση εργασίας και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, συνέχισε, το πακέτο στηρίζει τον κατασκευαστικό τομέα, τον τομέα της στέγασης, της ενέργειας – ιδιαίτερα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – της έρευνας και της παιδείας, της κατάρτισης και της επανακατάρτισης ανέργων με στόχο τη βελτίωση της δυνατότητας για απασχόληση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων θα σταλεί στα κόμματα αύριο ενόψει της συνάντησης που θα γίνει με τα κόμματα την ερχόμενη Δευτέρα. 

Στα κόμματα, όπως είπε, θα σταλεί επίσης το έγγραφο για τους τομείς αγαθών και υπηρεσιών, που έχει εγκρίνει επίσης σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και έγγραφο που αφορά το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε  ότι αποτελεί ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία όπως ανακοίνωσε, ως η αρμόδια Αρχή, έχει την ευθύνη της επεξεργασίας των θέσεων και τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.  

Ερωτηθείς ποιες είναι αυτές οι δεδομένες πηγές χρηματοδότησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι δύο οι πηγές. Η πρώτη αφορά έσοδα από το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, η διαδικασία για τον οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο, και η δεύτερη πηγή είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Και σε αυτό η Κυβέρνηση στο τελικό στάδιο συζήτησης με την ΕΤΕπ για την εξασφάλιση νέου κονδυλίου ύψους περίπου 100 εκ. ευρώ για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για δημιουργία ενός εγγυοδοτικού μηχανισμού με στόχο να γίνει η όσο καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των κονδυλίων που θα εξασφαλιστούν από την ΕΤΕπ για να ωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Απαντώντας σχετικά με το έγγραφο που έχει στείλει η Τρόικα στην Κυβέρνηση, ο κ. Στεφάνου είπε πως ένα σημαντικό μέρος το αφιερώνει στο τραπεζικό σύστημα.

«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από διάφορες παρατηρήσεις σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα. Η Κεντρική Τράπεζα, ως η αρμόδια Αρχή, είναι σε επαφή με την Τρόικα, συζητά μαζί της και αναζητεί είτε λύσεις εκεί και όπου χρειάζεται να εξευρεθούν λύσεις, είτε διαμορφώνει προτάσεις για διάφορα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν στο τραπεζικό σύστημα», είπε ο κ. Στεφάνου και πρόσθεσε: «Από κει και πέρα υπάρχουν μερικά ευαίσθητα θέματα κοινωνικής κυρίως υφής για τα οποία η Κυβέρνηση έχει πολιτική θέση και για αυτές τις πολιτικές θέσεις η Κυβέρνηση θα ενημερώσει και τα κόμματα ενόψει της ερχόμενης Δευτέρας».

Κληθείς να αναφέρει τη θέση της Κυβέρνησης στην πρόταση της Τρόικας για εκποίηση περιουσιών σε ό,τι αφορά σε επισφαλή δάνεια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι και αυτό ένα θέμα για το οποίο η Κυβέρνηση έχει πολιτική θέση. Όμως, δεν θα επεκταθώ έχοντας υπόψη ότι αυτές οι θέσεις θα σταλούν στα κόμματα και θα ήταν καλύτερο να αναμένουμε τη συνάντηση της Δευτέρας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε πως αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση στο εσωτερικό με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει ακόμη οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. «Αλλά, θέλουμε να κλείσουμε το συντομότερο δυνατό, και τονίζω ότι μπορούμε να κλείσουμε το συντομότερο δυνατό τη συζήτηση και τη διαπραγμάτευση», είπε, και πρόσθεσε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, πως η 12η Νοεμβρίου, δηλαδή η επόμενη συνάντηση του Eurogroup, αποτελεί ένα χρονικό ορόσημο.

Σε ερώτηση αν μελετάται και άλλο πακέτο που να αφορά τα διαρθρωτικά θέματα, ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε πως διαρθρωτικά θέματα υπάρχουν και μέσα στο δημοσιονομικό πακέτο που έχει δώσει ήδη η Κυβέρνηση στα κόμματα πριν από την προηγούμενη συνάντηση και έθεσε ως παραδείγματα το συνταξιοδοτικό στο δημόσιο τομέα και τη συζήτηση για αναδιάρθρωση της ΑΤΑ.

«Απ’ εκεί και πέρα, στο έγγραφο που αφορά στους τομείς αγαθών και υπηρεσιών στις θέσεις της Τρόικας, υπάρχουν και οι δικές μας θέσεις που θα ενημερώνουν τα κόμματα για το ποιες θέσεις υιοθετούμε γιατί υπάρχουν και θέσεις με τις οποίες συμφωνούμε με την Τρόικα. Υπάρχουν θέσεις που θέτει η Τρόικα και ήδη είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης τέτοιων αλλαγών και νέων διευθετήσεων, και ασφαλώς υπάρχουν και θέματα στα οποία διαφωνούμε», είπε και έθεσε ως παράδειγμα σημείου διαφωνίας με την Τρόικα το θέμα της ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

Άρα, συνέχισε, «αυτά όλα περιλαμβάνονται μέσα στα σχόλια και στις τοποθετήσεις που θα δώσουμε και θα συζητήσουμε με την Τρόικα, αλλά για αυτά όλα ενημερώνουμε και τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους με τα άλλα τρία έγγραφα τα οποία έχουμε ετοιμάσει».

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο ναυαγίου της συζήτησης για την ΑΤΑ, ο κ. Στεφάνου συνέστησε υπομονή ώστε να μην προδιαγράφεται η οποιαδήποτε εξέλιξη. Παράλληλα όμως, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως οι θέσεις που εξέφρασαν οι εργοδότες για το θέμα της ΑΤΑ, επί της πρότασης της Υπουργού Εργασίας, δεν βοηθούν στο να πάει η κοινωνία μας και ειδικά οι κοινωνικοί εταίροι, ενωμένοι σε ένα ζήτημα που έχει μεγάλη σημασία για την κάθε μια.

Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε τη θέση πως αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα της ΑΤΑ, και με αυτή τη συμφωνία πάμε στην Τρόικα, τότε θα έχει και πολύ μεγάλες πιθανότητες αυτή η πρόταση να γίνει αποδεκτή από την Τρόικα, η οποία έχει θέση να καταργήσει την ΑΤΑ.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση γνωρίζει αν η Κριστίν Λαγκάρντ έχει στα χέρια της λίστα με άτομα που φοροδιαφεύγουν, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά. «Δεν γνωρίζουμε αυτό το θέμα», είπε, και αναφέρθηκε στη συνέχεια στα βήματα που έχει προβεί και συνεχίζει να προβαίνει η Κυβέρνηση για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Όπως ανέφερε η Κυβέρνηση είχε πάρει 22 νομοθετήματα στη Βουλή και η Βουλή με καθυστέρηση αρκετών μηνών ενέκρινε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο αφαιρώντας από μέσα τρεις πολύ σημαντικές νομοθεσίες. Πρόσθεσε πως αυτά τα τρία νομοθετήματα η Κυβέρνηση τα έχει στείλει ξανά πίσω στη Βουλή με στόχο να εγκριθούν.

Επίσης, ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για σύναψη μιας συμφωνίας με την Ελβετία που αφορά τις όποιες καταθέσεις Κυπρίων υπάρχουν στις ελβετικές τράπεζες. Ήδη, όπως ανέφερε, υπάρχει μια τέτοια συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ελβετίας που αφορά σε Κύπριους που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία και έχουν φορολογική διεύθυνση την Κύπρο και αυτό που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση είναι να ξέρει ακριβώς το ύψος των κεφαλαίων που υπάρχουν στην Ελβετία ώστε να τα φορολογεί.

Ερωτηθείς αν η Τρόικα έχει στα χέρια της τις προκαταρκτικές θέσεις της Κυβέρνησης για τα δημοσιονομικό, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως υπάρχει επαφή με την Τρόικα εδώ και καιρό, «διότι θέλουμε να έχουμε τις αντιδράσεις τους σε διάφορα ζητήματα που εμείς έχουμε πρώτα από όλα ισχυρή άποψη».

Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση θέλει, για παράδειγμα, να γνωρίζει τις αντιδράσεις της Τρόικας στο ζήτημα της ΑΤΑ, του 13ου μισθού, της ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. «Αυτά δεν τα θέτεις από το πουθενά και πας να διαπραγματευτείς με την Τρόικα, αλλά βολιδοσκοπείς, επιχειρηματολογείς», είπε και σημείωσε πως στην επιχειρηματολογία της δικής μας πλευράς περιλαμβάνεται και το σημείο ότι η κάθε εθνική οικονομία έχει ιδιομορφίες.

Ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθεί η συζήτηση με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θέλουμε να τελειώσει γρήγορα για να μπορέσουμε μετά να διαπραγματευτούμε και με την Τρόικα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται πως δεν θα υπάρξει κατάληξη την Παρασκευή λόγω της αντίδρασης των κομμάτων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είμαστε της προσέγγισης να περιμένουμε τις συναντήσεις, να έχουμε διάλογο για να δούμε που μπορούμε να καταλήξουμε. Αν αρχίσουμε να προβλέπουμε ότι θα καταλήξουμε ή όχι ή ότι θα γεφυρωθούν ή όχι οι διαφορές, αυτό δεν βοηθά στην υλοποίηση του στόχου που έχουν αυτές οι συναντήσεις, δηλαδή, να φτάσουμε σε συναινέσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες να διαπραγματευτούμε με την Τρόικα».

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ