Παρασκηνιακές συζητήσεις για λύση “πακέτο”


 

Αυτό προέκυψε και από τις χθεσινές (2/10) κοινές δηλώσεις που έκαναν ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν. Για την Ισπανία και την Ελλάδα, ελπίζουμε να υπάρξουν αποφάσεις μέσα στις επόμενες βδομάδες, ανέφερε ο Φινλανδός Πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι η λύση πακέτο για τον ευρωπαϊκό νότο, φαίνεται να προκρίνεται από το Βερολίνο, αν και επισήμως διαψεύστηκε, με το Reuters να αποδίδει σε γερμανικές πιέσεις την καθυστέρηση στην υποβολή αιτήματος διάσωσης από την Ισπανία.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες και Γερμανοί παράγοντες έλεγαν στο Reuters, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να αποφύγει να έρχονται στη γερμανική βουλή, μεμονωμένες αποφάσεις και για αυτόν τον λόγο επιθυμεί μία λύση πακέτο.

Κύκλοι που επικαλείται το Reuters έλεγαν μάλιστα ότι οι αποφάσεις για Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία, θα πρέπει να συνδυαστούν, λόγω του περιεχομένου τους αλλά και για πολιτικούς λόγους.

Μία ολοκληρωμένη λύση και για τις τρεις χώρες (Ελλάδα, Ισπανία Κύπρος)στην Μπούντεσταγκ, θα μπορούσε να ενισχύσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό για την στήριξη των προβληματικών χωρών.

Αναμφισβήτητα όμως, μία τέτοια απόφαση, θα μπορούσε τελικά, να ευνοήσει την χώρα μας, αφού θα άνοιγε το δρόμο για μία ισπανικού τύπου διάσωση των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που θα επέτρεπε ελάφρυνση κατά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού χρέους.