Παρασκήνιο – φωτιά: «Δεν έχουμε Σχέδιο Β»


 

Η παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών «Δεν έχουμε Σχέδιο Β, χρήματα έχουμε ως τον Δεκέμβριο», στην ερώτηση των αρχηγών των κομμάτων, τι θα γίνει εάν αργήσει η συμφωνία Τρόικα – Λευκωσίας, προβληματίζει έντονα. Ο κ. Σιαρλή, σύμφωνα με πληροφορίες τόνισε ότι μετά την συμφωνία που αναμένεται να υπάρξει στις 15 Οκτωβρίου ανάμεσα στον Πρόεδρο Χριστόφια και τους αρχηγούς των κομμάτων, θα έρθει η Τρόικα στη Κύπρο στις 17 ή 18 Οκτωβρίου με την ελπίδα να υπάρξει οριστική συμφωνία στις 22 Οκτωβρίου. Στο Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου, να μπει το θέμα του κυπριακού μνημονίου και να υπάρξει απόφαση, ώστε τα Χριστούγεννα να πάρουμε την πρώτη δόση και ουσιαστικά να μην έχουμε στάση πληρωμών. Εάν το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν ακολουθηθεί, τότε δεν έχει η Λευκωσία εναλλακτικό σενάριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αρχηγοί των κομμάτων ήταν έντονα προβληματισμένοι καθώς διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη καθώς δεν έχει έτοιμα τα σχέδια ανάπτυξης, τραπεζικού τομέα και τομεακών θεμάτων, όπως ΓΕΣΥ Συνταξιοδοτικό κ.α. Τα δύο πρώτα αναμένεται να είναι έτοιμα την ερχόμενη Τετάρτη.

Τελικό χρονοδιάγραμμα

Αρχές της άλλης βδομάδας: Συνάντηση Χριστόφια με τους κοινωνικούς εταίρους και των Οικονομικών Επιτελείων των κομμάτων με τον Γενικό Δ/ντη του Υπουργείου Οικονομικών.

  • Τετάρτη 10 Οκτωβρίου: Υπουργικό Συμβούλιο όπου θα «κλειδώσουν» τα μέτρα για την ανάπτυξη και τον Τραπεζικό τομέα.
  • Δευτέρα 15 Οκτωβρίου: Νέα συνάντηση Χριστόφια – Αρχηγών με φόντο την οριστική συμφωνία ενός πακέτου διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.
  • 17 ή 18 Οκτωβρίου: Κάθοδος της Τρόικα στη Κύπρο
  • Ως 22 Οκτωβρίου: Να έχουμε υπογράψει το μνημόνιο.
  • Αρχές Νοεμβρίου: Το κυπριακό μνημόνιο στο Eurogroup για έγκριση
  • Χριστούγεννα: Η καταβολή της πρώτης δόσης.

Στις δυόμιση ώρες που είχε διάρκεια η σύσκεψη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέλυσε τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης αλλά και της Τρόικα, με τους ηγέτες των κομμάτων να ακούν χωρίς να θέτουν ιδιαίτερες τοποθετήσεις.