Παρέμβαση Φυττή σε Διάσκεψη της ΚΣ ΟΑΣΕ

 

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν σήμερα (06/10) στα Τίρανα.

Θέμα της Διάσκεψης, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ήταν η προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης και η ενσωμάτωση ως βάση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια” και σε παρέμβασή του ο κ. Φυττής είπε, μεταξύ άλλων, ότι η χρηστή διακυβέρνηση, σε ένα συμμετοχικό δημοκρατικό σύστημα, εξυπακούει την ευθύνη του κράτους για την ασφάλεια των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, καθώς και για τη δυνατότητά τους να παρακολουθούν, να διερευνούν και να ασκούν απρόσκοπτα κριτική στο κυβερνητικό έργο.

Δυστυχώς, όμως, συχνά δεν ισχύει αυτό”, τόνισε ο κ. Φυττής, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων, σύμφωνα με τα οποία 939 δημοσιογράφοι, από το 1992 έως σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο και από αυτούς 580 δολοφονήθηκαν, χωρίς οι ένοχοι να έχουν τιμωρηθεί.

Βάσει των στοιχείων αυτών, είπε ο κ. Φυττής, οι τομείς που καλύπτονταν από τα θύματα αφορούσαν την πολιτική κατά 41%, τη διαφθορά κατά 20%, τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά 16% και το έγκλημα κατά 15%.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Φυττής δήλωσε ότι το Σύνταγμα κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος της άποψης και της λήψης και μετάδοσης πληροφοριών.

Ο κ. Φυττής αναφέρθηκε και στη θέσπιση από τους δημοσιογράφους ιδίου Κώδικα Πρακτικής για σκοπούς αυτο-ρύθμισης, καθώς και στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία της εφαρμογής του Κώδικα.

Αναφέρθηκε επίσης στις αρμοδιότητες της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, υπογραμμίζοντας την ανεξαρτησία και των δύο αυτών σωμάτων. 
 
Πηγή ΚΥΠΕ