Παρουσιάστηκε η Διακήρυξη Λεμεσού

Η Διακήρυξη οποία ανακοινώθηκε σήμερα σε μια ιστορική τελετή στη Λεμεσό, πέντε χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση στη Λισαβόνα, καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να στηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020.

Πρόεδρος: Η Κύπρος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική 

Η Κύπρος, ως κατεξοχήν νησιώτικο κράτος-μέλος της Ε.Ε., με δεσπόζουσα γεωγραφική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και στην προσπάθεια για  σφαιρική προσέγγιση και ανάπτυξη θαλάσσιων δραστηριοτήτων όπως η ναυτιλία, η αλιεία, ο παράκτιος τουρισμός, οι θαλάσσιες μεταφορές και η εκμετάλλευση του θαλάσσιου φυσικού ορυκτού πλούτου.

Αυτό τόνισε σήμερα 8/10 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στην τελετή παρουσίασης της «Διακήρυξης της Λεμεσού» για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ, στη Λεμεσό.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «η όλη φιλοσοφία που διέπει την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική έχει ωθήσει τα κράτη μέλη στην ανάγκη δημιουργίας εθνικών δομών, έτσι που οι διάφορες επιμέρους πολιτικές που σχετίζονται με τη θάλασσα να μην αναπτύσσονται αποσπασματικά, αλλά μέσα στα πλαίσια συνολικής προσέγγισης, λαμβάνοντας υπόψη διασυνδέσεις και συνέργειες με άλλες τομεακές πολιτικές».

Τόνισε ότι «η τρέχουσα οικονομική κρίση και η ύφεση επιβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει ένα γρήγορο και αποτελεσματικό δρόμο για την ανάκαμψη βασισμένο στην έξυπνη, βιώσιμη και περιεκτική ανάπτυξη.  Η Ευρώπη διανύει περίοδο δημοσιονομικής περισυλλογής, και συνεπώς είναι καίριας σημασίας η επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερων αποτελεσμάτων με λιγότερα διαθέσιμα μέσα». 

Νέα ώθηση στη ΟΘΠ δίνει η Διακήρυξη της Λεμεσού, λέει ο Ε. Φλουρέτζου 

Νέα ώθηση στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ δίνει η Διακήρυξη της Λεμεσού, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζου, σε δήλωσή του κατά την έναρξη της τελετής για την παρουσίαση της Διακήρυξης, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο στη Λεμεσό.

«Η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική είναι ο δρόμος προς τα μπρος για την πραγματοποίηση της δυναμικής των ευρωπαϊκών θαλασσών και η «Διακήρυξη της Λεμεσού» θα είναι η σημαντικότερη κινητήριος δύναμη σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε στη δήλωσή του ο Υπουργός Συγκοινωνιών, ο οποίος χθες προήδρευσε της Άτυπης Υπουργικής Συνάντησης στη Λευκωσία, η οποία υιοθέτησε το τελικό κείμενο της Διακήρυξης.

«Μετά την εποικοδομητική συζήτηση χθες το απόγευμα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση της «Διακήρυξης της Λεμεσού» είμαστε έτοιμοι σήμερα να παρουσιάσουμε τη Διακήρυξη στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Επίτροπο αρμόδια για τις θαλάσσιες υποθέσεις και την Αλιεία Μαρία Δαμανάκη», ανέφερε ο κ. Φλουρέντζου.

Επανέλαβε τη χθεσινή του αναφορά, πριν από την έναρξη της Άτυπης Συνάντησης, ότι η Κύπρος προσδίδει μεγάλη έμφαση στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και έχει θέσει αυτή την πολιτική μεταξύ των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας.

«Ως εκ τούτου, είμαι βέβαιος ότι μέσω αυτής της Άτυπης Υπουργικής Συνάντησης και την υιοθέτηση της «Διακήρυξης της Λεμεσού» η Κυπριακή Προεδρία δίνει νέα ώθηση σε αυτή τη σημαντική πολιτική και συνεισφέρει στην μελλοντική της υλοποίηση και εξέλιξη», συμπλήρωσε.

«Προσβλέπω σε μια ευχάριστη τελετή για την παρουσίαση της Διακήρυξης της Λεμεσού σήμερα (08/10) το πρωί», κατέληξε.