Pimco: Αρχές 2013 η έκθεση για τις κυπριακές τράπεζες


 

Ο έλεγχος γίνεται στα δανειακά χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών και συνεργατικών ιδρυμάτων. Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή από την Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου.   

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι συγκροτείται στην ΚΤ «εξειδικευμένη ομάδα» με στόχο την ενίσχυση της οδηγίας της ΚΤ για την εταιρική διακυβέρνηση και εμπλουτισμό της με πρακτικές άλλων χωρών για μεγαλύτερη διαφάνεια στις ενέργειες των τραπεζών, ενώ τόνισε ότι εκ των στόχων κατά τις συνομιλίες της ΚΤ με την Τρόικα θα είναι το λεγόμενο ring fencing (θυγατροποίηση) των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη «να νοικοκυρευτούν οι τράπεζες», μέσω ανασυγκρότησης, απομόχλευσης και περικοπών δαπανών.

“Παρόλο που δεν έχουν δεσμευτεί σε ένα χρονοδιάγραμμα, λογικά αναμένει ένας ότι αρχές του 2013 ή κατά τους πρώτους δύο μήνες του νέου έτους θα μπορούσαν να δώσουν ένα αποτέλεσμα”, ανέφερε η πηγή της ΚΤ στο ΚΥΠΕ σε σχέση με τον διαγνωστικό έλεγχο που διενεργεί η Pimco, σημειώνοντας ότι αποτελεί «μεγάλη έρευνα».

Ο έλεγχος από την PIMCO, ο οποίος γίνεται σε συνεργασία με τον ελεγκτικό οίκο Deloitte για το μέρος του ελέγχου που απαιτεί ελεγκτική εξειδίκευση, διενεργείται στα δάνεια που παραχώρησαν οι κυπριακές τράπεζες Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική σε Κύπρο και Ελλάδα, αλλά και στα δάνεια των τραπεζών Alpha Bank Κύπρου και Eurobank Κύπρου και αντιπροσωπευτικής ομάδας συνεργατικών ιδρυμάτων με στόχο να διαπιστωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και κατά συνέπεια το ύψος της χρηματοδοτικής βοήθειας που θα δοθεί από την Τρόικα στην Κύπρο. Επίσης, ο οίκος θα διενεργήσει άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) στις τράπεζες για να καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες του κάθε τραπεζικού ιδρύματος.

Κληθείσα να σχολιάσει δήλωση του Διοικητή της ΚΤ Πανίκου Δημητριάδη ότι “όταν μια τράπεζα παρουσιάζει τεράστια κέρδη και ταυτόχρονα κρύβει στους ισολογισμούς της πολλές και μεγάλες επισφάλειες για τις οποίες δεν κάνει τις απαραίτητες προβλέψεις, η πραγματική οικονομία υποφέρει” και ερωτηθείσα πώς αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους ενέργειες από τις τράπεζες, η πηγή της ΚΤ είπε στο ΚΥΠΕ ότι «συγκροτείται αυτή τη στιγμή» στην ΚΤ «εξειδικευμένη ομάδα που θα κοιτάξει αυτά τα θέματα”, με στόχο, όπως είπε, να ενισχυθεί η οδηγία της ΚΤ για την εταιρική διακυβέρνηση.

“Προγραμματίζουμε ενίσχυση της οδηγίας, θα την επικαιροποιήσουμε, εισάγοντας μέσα στοιχεία από ανάλογες οδηγίες άλλων χωρών μελών της Ευρωζώνης και παράλληλα θα την εμπλουτίσουμε με κάποια στοιχεία που έχουν σχέση με την κυπριακή πραγματικότητα”, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης καλό παράδειγμα αποτελεί η Αγγλία, η Γερμανία «αλλά και αντίστοιχες πρακτικές που ακολουθούνται για παράδειγμα στις ΗΠΑ».

«Όπως πληροφορούμαστε, τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης είναι μέσα στις προτεραιότητες του Διοικητή της ΚΤ» και “οπωσδήποτε θα δοθεί η αρμόζουσα προτεραιότητα”, υπογράμμισε.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι η ενίσχυση της οδηγίας για την εταιρική διακυβέρνηση θα περιλάβει, μεταξύ άλλων, “το ρόλο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και των Εκτελεστικών των τραπεζών, το ρόλο των διαφόρων επιτροπών των ΔΣ των τραπεζών”, καθώς «και την πολιτική για παραχώρηση μπόνους στους τραπεζίτες».

“Οι σκέψεις για αναθεωρήσεις, οπωσδήποτε θα περιλαμβάνουν και την πολιτική για μπόνους”, επεσήμανε η ίδια πηγή. 

Ανέφερε επίσης ότι έχουν ήδη διαρρεύσει οι θέσεις της Τρόικας αναφορικά με το πώς ενισχύεται το εποπτικό σύστημα με κεφαλαιουχικούς δείκτες και τον ορισμό των μη εξυπηρετημένων δανείων και σημείωσε ότι “σε μεγάλο βαθμό συμφωνεί και η ΚΤ” και θα εφαρμοστούν οι θέσεις αυτές.

«Το ζητούμενο είναι είτε σε καλές είτε σε κακές εποχές οι ισολογισμοί των τραπεζών να δίνουν την πιο αληθή εικόνα», τόνισε η πηγή, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ιδιαίτερη σημασία έχει πώς παρουσιάζονται τα δάνεια σε ένα ισολογισμό τράπεζας», αλλά και «οι σωστές προβλέψεις, απομειώσεις δανείων, ούτως ώστε ο ισολογισμός της Τράπεζας να παρουσιάζει μία ρεαλιστική εικόνα”.

“Σε αυτό στοχεύουν και οι πλείστες των εισηγήσεων της Τρόικας”, σημείωσε.

Οσον αφορά στο κατά πόσον υπάρχει ανάγκη δημιουργίας κακής τράπεζας (“bad bank”) που θα αναλάβει τις υψηλές επισφάλειες μιας υφιστάμενης τράπεζας, η ίδια πηγή δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν από το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco κριθεί, όπως εξήγησε, ότι μια τράπεζα δεν είναι βιώσιμη χωρίς τη δημιουργία αυτής της «bad bank».

“Ολες οι τράπεζες, οι οποίες υφίστανται αυτή τη στιγμή τον διαγνωστικό έλεγχο της Pimco, αν εκ του αποτελέσματος κριθούν κάποιες από αυτές ότι στην πορεία της εξυγίανσης τους πρέπει να δημιουργήσουν αυτή την `bad bank` ή Asset Management Company, όπως το ονομάζει η Τρόικα, τότε θα είναι μία από τις επιλογές”, επεσήμανε.

Εξήγησε ότι μια “Bad bank” δημιουργείται όταν μία τράπεζα κρίνεται ότι για να καταστεί βιώσιμη πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός της σε καλή και κακή τράπεζα, μέσω του διαχωρισμού των καλών και των επισφαλών στοιχείων ενεργητικού.

Αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια των τραπεζών, η ίδια πηγή είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτά περιλαμβάνουν «ανασυγκρότηση και οπωσδήποτε απομόχλευση, δηλαδή τη μείωση των στοιχείων ενεργητικού».

«Δραστηριότητες (τραπεζών) οι οποίες δεν είναι βασικές πρέπει να περικοπούν, δαπάνες πρέπει να μειωθούν και γενικά πρέπει να νοικοκυρευτούν οι τράπεζες», σημείωσε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει το λεγόμενο ring fencing (θυγατροποίηση) των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα  και «μετά από αυτό θα εξεταστούν τα υπόλοιπα, αναλόγως των προοπτικών», επισημαίνοντας ότι το ring fencing αποτελεί προτεραιότητα για «να περιοριστεί ο κίνδυνος» που προέρχεται από την Ελλάδα, στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα.  

Στις θέσεις της ΚΤ, όπως τις εκφράζει ο Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης, είναι και το λεγόμενο ring fencing, σημείωσε.

Εξήγησε ότι “ένας τρόπος για να κάνεις ring fencing είναι να μετατρέψεις το δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα σε θυγατρική εταιρεία» και τόνισε ότι «είναι ένας στόχος τον οποίο θα επιδιώξουμε να πετύχουμε μέσα στα πλαίσια των συνομιλιών μας με την Τρόικα και μέσα στα πλαίσια μείωσης και εκμηδένισης του κινδύνου, πραγματικού και δυνητικού, που προέρχεται από την Ελλάδα”.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πώλησης περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, η πηγή της ΚΤ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι για «περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν είναι βασικά για τη διεξαγωγή των εργασιών τους πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια εκποίησής τους», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αν και γίνεται μια τέτοια προσπάθεια αυτή την περίοδο από τις τράπεζες, «είναι και οι οικονομικές συνθήκες τέτοιες που δεν προσφέρονται για πώληση στις πιο κατάλληλες τιμές».

«Αλλά με τη δημιουργία της ‘bad bank’ ή του Asset Management Company δημιουργείται η προοπτική μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων στο ξεχωριστό αυτό σχήμα (‘bad bank’) και σε ένα χρονικό ορίζοντα 6 με 7 χρόνια να πωληθούν ορισμένα στοιχεία, χωρίς να γίνει προσπάθεια να πωληθούν τώρα στοιχεία ενεργητικού, κάτω από δύσκολες συνθήκες, που δεν θα αποφέρουν και την αναμενόμενη τιμή», ανέφερε.

Σύμφωνα την ίδια πηγή, «αν ορισμένα στοιχεία ενεργητικού μπορούν να πωληθούν σε καλές τιμές καλό είναι να πωληθούν σήμερα, αλλά εκείνα τα οποία αν τα πωλήσεις σήμερα θα φέρουν πολύ χαμηλές τιμές, επειδή δεν υπάρχει ζήτηση, θα μπουν σε αυτό το ξεχωριστό σχήμα για να πωληθούν σταδιακά».

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ