Πόλη “Φάντασμα” η Νέα Υόρκη – 17 νεκροί & 80δις οι ζημιές (vid-pics)


 


Διαβάστε επίσης για την μείωση στις τιμές των καυσίμων. Διαβάστε ακόμα για τον εντοπισμό ναρκωτικών στο αεροδρόμιο Λάρνακας.


 

Αυτή την στιγμή ολόκληρο το Μανχάταν είναι στο σκοτάδι εκτός από την κορυφή του Empire State που παραμένει φωτισμένο. Εικόνες που μέχρι τώρα βλέπαμε σε αμερικανικές ταινίες καταστροφής είναι η πραγματικότητα στη Νέα Υόρκη τις τελευταίες ώρες. Λεωφόροι, καταστήματα, πλατείες, σταθμοί του μετρό και άλλα μέρη της μεγαλούπολης έχουν ερημώσει. 

Εξαιτίας της ανόδου της στάθμης του νερού στον ωκεανό, καθώς και στα δυο ποτάμια, ανατολικά και δυτικά του Μανχάταν, αρκετές περιοχές του νησιού, η Γουόλ Στριτ, σταθμοί του μετρό, η σήραγγα που ενώνει το Μανχάταν με το Μπρούκλιν και πολλά άλλα μέρη της πόλης έχουν πλημμυρίσει σε τέτοιο βαθμό, «ζωντανεύοντας» σκηνές από το ντοκιμαντέρ «Μια άβολη αλήθεια», του πρώην αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλ Γκορ, το οποίο αναφέρεται στις κλιματικές αλλαγές.

Το νότιο τμήμα του Μανχάταν παραμένει πλημμυρισμένο, αν και η στάθμη του νερού έχει αρχίσει να υποχωρεί, ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα με τη διακοπή ηλεκτροδότησης, καθώς αυτή αφορά 1,5 εκατ. ανθρώπους (πρόκειται για σπίτια νότια από την 40η λεωφόρο).

 

Σύμφωνα με την εταιρεία διανομής Con Ed, θα χρειασθεί «μέχρι και μία εβδομάδα» για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο της πόλης! Συνολικά σε 11 πολιτείες των ΗΠΑ περιπου 6 εκατ. άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό.

Όσον αφορά τη στάθμη των νερών, ανέβηκε μέχρι 4,15 μ. κατά την πλημμυρίδα στη περιοχή του Μπάτερι Παρκ στο νότιο Μανχάταν, αλλά και στις σήραγγες στο Ιστ Ρίβερ και τον ποταμό Χάτσον. Περί τα μεσάνυκτα το ύψος του νερού είχε κατεβεί στα 3 μ. και συνεχίζει να κατεβαίνει, όπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.  Ο κ. Μπλούμπεργκ ζήτησε από τους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους, γιατί ακόμη υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, κυρίως από ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει σε δρόμους και πεζοδρόμια.

 

Χαρακτηριστικό της εικόνας που επικρατεί είναι αυτό που έγραψε ο Χάουαρντ Γκλάσερ, επιχειρησιακός διευθυντής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και σύμβουλος του κυβερνήτη Άντριου, στο Twitter: «Το νότιο Μανχάταν καλύπτεται από το θαλασσινό νερό δεν υπερβάλλω».

Και πολλοί σταθμοί του μετρό έχουν πλημμυρίσει, ενώ στο σύνολό τους οι διάσημοι δρόμοι της Νέας Υόρκης είναι γεμάτοι δέντρα που έχουν ξεριζωθεί και αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί, θυμίζοντας εικόνες από ταινίες καταστροφής. Η πλειονότητα των κατοίκων της Νέας Υόρκης είναι στα σπίτια τους αλλά και πάλι πολλοί αγνόησαν τις διαταγές εκκένωσης περιοχών.

Ανυπολόγιστες οι ζημιές – Φόβοι ότι το κόστος θα ξεπεράσει τα 80 δις δολάρια

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Moody Analytics, κάθε ημέρα διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας σε αυτές τις περιοχές, μπορεί να προκαλέσει ζημιά η οποία ανέρχεται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Άλλος οικονομολόγος εκτίμησε ότι ο Σάντυ θα προκαλέσει ζημιές 35 έως 45 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ θα χρειαστούν επιπλέον 36 δισεκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Ο Σάντυ ανατρέπει τις προεδρικές εκλογές

Η άφιξη του τυφώνα Σάντι δημιουργεί κίνδυνο για την συμμετοχή στην ψηφοφορία, κυρίως για τους εκλογείς που είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν εκ των προτέρων, δήλωσε ένας από τους βασικούς συμβούλους της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα.

“Θέλουμε προφανώς μια απρόσκοπτη πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα, επειδή πιστεύουμε ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι ψηφίσουν, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτελεσμά μας”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Ντέιβιντ Αξελροντ.

Ο τυφώνας Σάντι, έχει ήδη διαταράξει τις ατζέντες των δύο υποψηφίων ενώ απομένουν 8 ημέρες για τις εκλογές, αναγκάζοντάς τους να ακυρώσουν δημόσιες συγκεντρώσεις σε πολιτείες που ενδέχεται να επηρεαστούν.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε τις προγραμματισμένες δημόσιες συγκεντρώσεις χθες στην Βιρτζίνια και σήμερα στο Κολοράντο για να μείνει στον Λευκό Οίκο και να παρακολουθεί την κατάσταση.

“Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να εστιάσουμε στο πώς θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του τυφώνα και ελπίζουμε ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα έχει πλέον περάσει και ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να ασχοληθούν με τις εκλογές”, εκτίμησε ο Ντέιβιντ Αξελροντ.

Και τα δύο εκλογικά επιτελεία είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά τις τελευταίες ώρες με τον Ρόμνεϊ να ακυρώνει το ταξίδι του στη Βιρτζίνια και να μεταβαίνει μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του, Πολ Ράιαν στο Οχάιο, όπου οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν μια ελαφρά υπεροχή στον Ομπάμα, να κερδίσει τους κρίσιμους 18 εκλεκτορικούς ψήφους.