Πολύ σημαντικό το Συμβούλιο ΔΕΥ

 

Πρόκειται για το πρώτο επίσημο Συμβούλιο υπό αυτή τη σύνθεση που συγκαλείται επί Κυπριακής Προεδρίας, καθώς το πρώτο που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο τον Ιούλιο ήταν άτυπο.

Του Συμβουλίου προεδρεύουν οι Υπουργοί Εσωτερικών Ελένη Μαύρου και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά.

«Σήμερα θα συζητήσουμε πολύ σοβαρά θέματα ένα από τα οποία είναι η προστασία των ευάλωτων στόχων από την τρομοκρατία», είπε ο κ. Λουκά το πρωί στους δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου.

Η ενίσχυση της προστασίας των ευάλωτων στόχων από τρομοκρατικά κτυπήματα αποτελεί πρωτοβουλία της Κυπριακής Προεδρίας ιδιαίτερα μετά την φονική επίθεση σε τουριστικό λεωφορείο στη Βουλγαρία τον περασμένο Ιούλιο.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Λουκά σημείωσε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στο Ατυπο Συμβούλιο τον Ιούλιο στην Κύπρο και από τότε η Προεδρία έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες για να προχωρήσει ετοιμάζοντας σχετικά συμπεράσματα.

Στους δημοσιογράφους μίλησε και η Υπουργός Εσωτερικών εισερχόμενη του κτιρίου όπου θα διεξαχθεί το Συμβούλιο.

Η κ. Μαύρου χαρακτήρισε τα θέματα πολύ σημαντικά και είπε ότι ανάμεσα σε αυτά είναι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, η κατάσταση στη Συρία και η δημιουργία ενός Περιφερειακού Προγράμματος Προστασίας, και η πρόταση απόφασης για μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, πηγές της Κυπριακής Προεδρίας εκτιμούν ότι είναι πιθανή η δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου για το ΚΕΣΑ μέχρι το τέλος του 2012.

Σχετικά με τη Συρία, οι  Υπουργοί θα συζητήσουν για την ανθρωπιστική κρίση που επικρατεί στη χώρα λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η ΕΕ έχει δεχθεί μεταναστευτικές πιέσεις και ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη βιώσει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου.

Η Κυπριακή Προεδρία θα επιδιώξει συζήτηση κατά τη οποία να διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους η ΕΕ και τα κράτη μέλη μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη παροχή βοήθειας στις γειτονικές χώρες της Συρίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση των ατόμων που εκτοπίστηκαν από τη σύγκρουση με τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Προγράμματος Προστασίας στη βάση μιας πρότασης που θα παρουσιάσει η Κομισιόν.

Στόχος της Κομισιόν είναι η θέσπιση ή ίδρυση του Περιφερειακού Προγράμματος Προστασίας το συντομότερο δυνατό.

Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο θα συζητήσει την πρόταση για τη δημιουργία Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στη βάση εγγράφου της Κυπριακής Προεδρίας.

Παράλληλα, θα συζητηθεί η πρόταση οδηγίας για τη δέσμευση και δήμευση περιουσίας, που αποτελεί προϊόν εγκληματικών πράξεων στην ΕΕ. Για το θέμα αυτό η Κυπριακή Προεδρία ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο για γενική συμφωνία εντός του Συμβουλίου έως το τέλος του 2012.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα προς συζήτηση θα είναι η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο χώρο Σένγκεν. Πηγές της Κυπριακής Προεδρίας δήλωσαν απογοήτευση για το ότι λόγω ενστάσεων διαφόρων χωρών δεν κατέστη δυνατή η λήψη θετικής απόφασης για πλήρη ένταξη των δύο χωρών στο Σένγκεν. Η συζήτηση αυτή θα γίνει στην παρουσία εκπροσώπων και άλλων χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Νορβηγία, η Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και η Ελβετία.

Επιπρόσθετα, η Κομισιόν και ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ, γνωστός ως Frontex, θα ενημερώσουν το Συμβούλιο για την κατάσταση της λαθρομετανάστευσης στην ΕΕ.

Παράλληλα, η Ελλάδα, η Κομισιόν, ο Frontex και το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Ασυλο θα ενημερώσουν τους Υπουργούς για το εθνικό σχέδιο δράσης της Ελλάδας στο θέμα του ασύλου και της μετανάστευσης.

Εκτός από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στη συνάντηση συμμετέχουν η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας, Βίβιαν Ρέντινγκ, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ, και η Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αντιμετώπισης Κρίσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Θα συμμετέχουν επίσης ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και διεθνών οργανώσεων.

Πηγή ΚΥΠΕ