Πώς βγάζουν λεφτά οι Γερμανοί βουλευτές

 

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, «ντροπή για μια χώρα όπως η Γερμανία θεωρεί η Διεθνής Διαφάνεια το γεγονός ότι βουλευτές που ενδεχομένως επηρεάζονται στο έργο τους από επιπρόσθετα έσοδα στην ουσία δεν τιμωρούνται».

Αφορμή για τη δημόσια συζήτηση γύρω από τα έσοδα των βουλευτών πέραν της βουλευτικής αποζημίωσης στάθηκαν τα υψηλά εισοδήματα από ομιλίες που δήλωσε ο Πέερ Στάινμπρουκ υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία.

Συγκεκριμένα, από το 1994 η γερμανική νομοθεσία προβλέπει αυστηρές ποινές για τους βουλευτές που «πωλούν» την ψήφο τους ή επηρεάζονται έμμεσα. Μέχρι σήμερα όμως κανένας βουλευτής μέλος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου δεν έχει καταδικαστεί για διαφθορά. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί μόνο σε επίπεδο τοπικών κοινοβουλίων.

Σύμφωνα πάντα με την Deutsche Welle, ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας στη Γερμανίας Κρίστιαν Χούμποργκ τονίζει ότι πολύ σπάνια βουλευτές παίρνουν χρήματα σε μετρητά. Πολύ περισσότερο αποδέχονται θέσεις συμβούλων ή θέσεις σε εποπτικά συμβούλια εταιριών.

Για τον Κρίστιαν Χούμποργκ η δημοσίευση όλων των επιπλέον εισοδημάτων των γερμανών βουλευτών έχει καθοριστική σημασία, καθώς θα μπορούσε να ελεγχθεί ευκολότερα αν κάποιος βουλευτές έχει επηρεαστεί.

Όπως τονίζει, «όταν έχουν καταβληθεί υψηλά ποσά χωρίς ανταλλάγματα και ο εν λόγω βουλευτής συμμετείχε σε ψηφοφορία νόμου που αφορά εκείνους που έδωσαν τα χρήματα τότε υπάρχει υποψία για διαφθορά. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι ωστόσο ρεαλιστικό όσο δεν δημοσιεύονται συγκεκριμένα ποσά».

Η ιδιωτική οργάνωση abgeorndetenwatch.de, η οποία ελέγχει τους βουλευτές των κοινοβουλίων σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο, ανακοίνωσε ότι από τα 620 μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου 193 έχουν επισήμως μια πρόσθετη απασχόληση.

Υπολόγισε μάλιστα ότι από το 2009 οι γερμανοί βουλευτές του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου είχαν πρόσθετα εισοδήματα της τάξης των 22,5 εκατ. ευρώ. Για το λόγο αυτό ο επικεφαλής της οργάνωσης Γκρέγκορ Χάκνακ πιστεύει ότι η Γερμανία θα έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών: «Θα επιθυμούσαμε να δίνονται στη δημοσιότητα με λεπτομέρειες όλα τα επιπλέον έσοδα των βουλευτών. Να υπάρχει η υποχρέωση να δηλώνεται το ακριβές ποσό, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ολλανδία και στη Μεγάλη Βρετανία. Εύκολα διερωτάται κανείς γιατί να μην γίνεται έτσι και στη χώρας μας».

Όμοια χειρίζονται τα ζητήματα αυτά και άλλες χώρες. Στις ΗΠΑ τα μέλη του Κογκρέσου ή της Γερουσίας είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν όλα τα έσοδά τους. Ακόμα κι αν κάποιος τους πλήρωσε ένα γεύμα. Στην Ισπανία μάλιστα δεν επιτρέπεται στους βουλευτές να εργάζονται για επιχειρήσεις που λαμβάνουν έργα από το δημόσιο, ενώ στην Ιταλία δεν επιτρέπεται πλέον σε υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης να διοικούν παράλληλα κάποια επιχείρηση.

Πηγή: newsbeast.gr