Προφυλακιστέος ο Γιάννης Σμπώκος

 

Από τις 12 το μεσημέρι απολογείται στον ανακριτή ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην γενικός γραμματέας εξοπλιστικών προγραμμάτων Γιάννης Σμπώκος κατηγορούμενος στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, ο οποίος και λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας κρίθηκε προφυλακιστέος.

Ο Σμπώκος κατέθεσε υπόμνημα 160 σελίδων στον κ. Μαλλή στο οποίο διατυπώνει τις θέσεις έναντι του βαρύτατου κατηγορητηρίου που σχηματίστηκε σε βάρος του για την υπόθεση “μαύρου πολιτικού χρήματος”.

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου που συνελήφθη με ένταλμα του ανακριτή κατέστη κατηγορούμενος μετά τους ισχυρισμούς στις συμπληρωματικές απολογίες του Νίκου Ζήγρα που τον κατονόμασε ως βασικό συντελεστή της εγκληματικής ομάδας που είχε αναλάβει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τις μίζες που κατηγορείται ότι είχε εισπράξει ο πρώην υπουργός.

Και η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου υποστήριξε στον ανακριτή ότι ο Σμπώκος σύστησε για λογαριασμό του Τσοχατζόπουλου εξωχώρια εταιρεία.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος επίσης σε κατασχεθέντα χειρόγραφα του εμφανίζεται να ζητά χρήματα από τον πρώην στενό συνεργάτη του τον οποίο κατηγορεί ότι δεν τήρησε τις συμφωνίες τους. Ο κατηγορούμενος πάντως έξω από το ανακριτικό γραφείο δήλωσε ότι είναι αθώος και ότι θα τα πει όλα στον ανακριτή.

Δε θέλει καμία επαφή με Άκη η Βίκυ Σταμάτη – Αρνείται τις κατηγορίες:

Κάθε ανάμειξή της σε όσα καταλογίζει ο ανακριτής σχετικά με την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες, αρνήθηκε και πάλι, σε συμπληρωματική απολογία που έδωσε σήμερα, η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη.

Στον ανακριτή Γ. Μάλλη που την επισκέφθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού όπου και κρατείται, ύστερα από δικό της αίτημα, επέμεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη στις δραστηριότητες του Άκη Τσοχατζόπουλου και έτσι δεν μπορεί να ξέρει αν υπήρχε παράνομη προέλευση χρημάτων.

Επίσης, ζήτησε να αποφυλακιστεί, όχι μόνο λόγω του παιδιού της, αλλά και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Δεν απαντά πλέον ούτε στα τηλεφωνήματα του Ακη η Βίκυ. Αυτό λένε φήμες μέσα από τον Κορυδαλλό, που θέλουν τον πρώην υπουργό να παρακαλεί καθημερινά τους δεσμοφύλακες να πάρουν τηλέφωνο και να ζητήσουν την κ. Σταμάτη για να της μιλήσει. Αυτοί, ασύμφωνα με όσα ακούγονται, του κάνουν το χατήρι, αλλά η Βίκυ Σταμάτη δεν ανταποκρίνεται.

Ελεύθερη η πρώην σύζυγος του Τσοχατζόπουλου:

Νωρίτερα σήμερα το πρωί απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερη χωρίς όρους η πρώην σύζυγος του Τσοχατζόπουλου, Γκουντρούν Μολντενάουερ.

Σε υπόμνημα που παρέδωσε στον ανακριτή η κατηγορούμενη αρνείται την κατηγορία σε βάρος της και φέρεται να εξαπολύει βολές για την Βίκυ Σταμάτη από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή του πρώην υπουργού.

“Κάθ’ όλη τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσής μας με τον Άκη Τσοχατζόπουλο η ζωή μας ήταν μετρημένη, δεδομένου ότι εκ της ιδιοσυγκρασίας μου διήγαγα πάντα σεμνό τρόπο διαβίωσης χωρίς οικονομικές ακρότητες και υπερβολές, ενώ προσπαθούσα να διαφυλάττω διαρκώς τον εαυτό μου και τα τέκνα μου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας”.

Η κατηγορούμενη επισημαίνει ότι η Βίκυ Σταμάτη και ο τρόπος ζωής που ακολουθούσε οδήγησε σε πλήρη διάλυση των σχέσεών της με τον πρώην υπουργό και τονίζει ότι δεν θα μπορούσε να συμμετέχει σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου παραδέχεται το κατηγορητήριο του ανακριτή, ότι έβαλε 50.000 ευρώ σε λογαριασμό του επιχειρηματία και συγκατηγορούμενού της Γιώργου Σαχπατζίδη το 2008, αλλά τονίζει ότι έκανε χάρη στον πρώην σύζυγό της.

Τέλος για το σπίτι στο Ψυχικό, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο αγοράστηκε με παράνομο χρήμα, η κατηγορούμενη υποστηρίζει ότι μετά το διαζύγιο με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, πουλήθηκε η κοινή τους οικία στα Μελίσσια και με τα χρήματα αυτά σε συνδυασμό με κάποια από τα εισοδήματα του Άκη Τσοχατζόπουλου έγινε η αγορά του επίμαχου ακινήτου.

Νεκρός ο συνεργάτης του Άκη στην ινδονησία:

Την ίδια ώρα οι αρχές προβληματίζονται από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο 61χρονος επιχειρηματίας Βλάσης Καμπούρογλου, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου, βρέθηκε νεκρός στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, το Σάββατο ενώ άγνωστες παραμένουν οι αιτίες του θανάτου του. Ο Καμπούρογλου, τα ίχνη του οποίου χάνονται μετά το 2004, κατονομάζεται επίσης στην απολογία του Νίκου Ζήγρα:

“Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί, που οργάνωσαν προγραμμάτισαν και είχαν ρόλο πρωταγωνιστή στην υπόθεση είναι οι Απόστολος Τσοχατζόπουλος, Καμπούρογλου, Αλ Ζαγιάτ Φουάντ και Ντίνος Μηχαηλίδης Οι τελικοί αποδέκτες του συνόλου των χρημάτων είναι οι Απόστολος Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Σμπώκος”.

Ο Καμπούρογλου ήταν εκπρόσωπος της off shore εταιρείας Drumillan, η οποία εμφανίζεται στις δαιδαλώδεις διαδρομές ξεπλύματος χρημάτων από τις μίζες για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων TOR M1. Εκτιμάται δε πώς πλέον και μετά την απολογία του Νίκου Ζήγρα θα καλούνταν σύντομα σε απολογία, αν και όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές τα ίχνη του είχαν χαθεί από το 2004 όταν και εξετάστηκε ως μάρτυρας στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την συγκεκριμένη υπόθεση. Εκεί είχε πει μάλιστα πώς η εταιρεία του δεν είχε πάρει ούτε ένα ευρώ.

Για περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα, διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.