Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ

 


Διαβάστε επίσης για τη «συγνώμη» του καπετάνιου του Costa Concordia στα θύματα του ναυαγίου. Διαβάστε ακόμη για το δεύτερο ντιμπέιτ Ομπάμα – Ρόμνεϊ.


Οι εκλογές σύμφωνα με το Σύνταγμα επρόκειτο να γίνουν τον Οκτώβριο του 2013, αλλά η κυβέρνηση του Νετανιάχου ζήτησε την διάλυση της Κνεσέτ, μετά από τις σοβαρές διαφωνίες στον κυβερνητικό συνασπισμό σε σχέση με τον προϋπολογισμό, την πολιτική σχετικά με τη θρησκεία και τις εθνικές διαμάχες με τις αραβικές και άλλες γειτονικές χώρες.

Η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να επικεντρωθεί στην σκληρή πολιτική απέναντι στο Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα αλλά και στο αγκάθι της οικονομίας.

Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν μια εύκολη νίκη για τον ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ και έως σήμερα πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο οποίος είναι πιθανό να ηγηθεί ενός συνασπισμού που περιλαμβάνει εθνικιστικές και θρησκευτικές ομάδες.

Ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θα επιδιώξει να επικεντρωθεί και να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα λήψης σκληρών μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών του Ισραήλ.

Μέτρα που θα αφορούν την οικοδόμηση ενός φράχτη κατά μήκος των συνόρων με το Σινά στην Αίγυπτο, και την ανάπτυξη μιας αντιπυραυλικής ασπίδας έναντι του κύματος ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Μείζον θέμα θα αποτελέσει και το μέτωπο του Ιράν με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Όσον αφορά την οικονομία, ήταν ένας από τους κύριους λόγους που την περασμένη εβδομάδα ο Νετανιάχου αποφάσισε να κινηθεί προς την επιλογή των πρόωρων εθνικών εκλογών ένα χρόνο πριν την προγραμματισμένη προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο του 2013.

Για περισσότερες ειδήσεις από τον κόσμο στο news247.gr επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.