Πρωταγωνιστεί η Κύπρος στην ενέργεια της Αν. Μεσογείου

Θέμα του συνεδρίου «Εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, το θέμα της ασφάλειας και οι γεωστρατηγικές επιπτώσεις για την Ανατολική Μεσόγειο».

Τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο παρακολούθησαν μεταξύ άλλων αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, Πρέσβεις και άλλοι διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί και ερευνητές, καθώς και μέλη του ΙΕΔ, κήρυξε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή η οποία αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και την εγγύτητά της με τις αραβικές χώρες και το Ισραήλ.

Είπε ότι η Λευκωσία και ιδιαίτερα τώρα η Κυπριακή Προεδρία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, με αφορμή την Αραβική Ανοιξη και ο στόχος της είναι να φέρει κοντά τους γείτονές της με την ΕΕ.

Μίλησε για τη σημασία της ανεύρεσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός –είπε- που θα προσελκύσει ξένους επενδυτές και θα συνδράμει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Είπε ότι η ανεύρεση μεγάλων κοιτασμάτων στην περιοχή μας μπορεί να προσφέρει ώθηση στην περαιτέρω συνεργασία με τα γειτονικά κράτη. Η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή για την ενεργειακή αυτάρκεια της ΕΕ.

Επέκρινε ακόμη την Αγκυρα ότι εξαπολύει απειλές και προβαίνει σε προκλήσεις εναντίον της Κύπρου, η οποία δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να εξασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για εξόρυξη και εκμετάλλευση του ενεργειακού της πλούτου.

Η ΥΠΕΞ κάλεσε σε αυτό το σημείο την ΕΕ να ασκήσει την επιρροή της στην Αγκυρα ώστε αυτή να αλλάξει στάση και να μπορέσει να μοιραστεί το όραμα της Λευκωσίας για τον ενεργειακό τομέα στην περιοχή.

Καλωσορίζοντας τους σύνεδρους, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι το κόμμα εδώ και πολύ καιρό άρχισε να προβληματίζεται για το θέμα της σωστής αξιοποίησης της ενέργειας προς όφελος της ασφάλειας στην περιοχή, λέγοντας ότι η Κύπρος πρέπει να εκπονήσει ένα στρατηγικό σχεδιασμό προς αυτή την κατεύθυνση.

Είπε ακόμη ότι προβληματισμός πρέπει να υπάρξει και σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι η Κύπρος μπορεί να είναι μικρή χώρα, αλλά είναι και γνώστρια των καταστάσεων και μπορεί με τη βοήθειά της η ΕΕ να μετατραπεί σε μεγάλο παίκτη στο ενεργειακό πεδίο.

Ο Πρόεδρος του ΙΕΔ Luca Bader αναφέρθηκε με συντομία στο ρόλο του Ινστιτούτου ως δεξαμενή σκέψης στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι το θέμα της ενέργειας και της ασφάλειας ήταν από ιδρύσεως της Ενωσης ένα πολύ καίριο ζήτημα, ενώ αποτελεί και ένα σημαντικό πυλώνα της Κυπριακής Προεδρίας.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας στο Υπουργείο Εμπορίου Σόλων Κασίνης, από τους κύριους ομιλητές στο Συνέδριο, ανέλυσε στους παριστάμενους τις προοπτικές της ενεργειακής ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκανε μια ιστορική ανάλυση-αναδρομή, λέγοντας ότι όταν το 1977 ο ίδιος άρχισε να κάνει λόγο για τις δυνατότητες της Μεσογείου σε πετρελαϊκά αποθέματα, δύσκολα γινόταν πιστευτός και ότι σήμερα πλέον η Κύπρος, με την ανεύρεση των μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό ολόκληρης της Ευρώπης.

Ανακοίνωσε ότι σύντομα η Noble θα προχωρήσει και σε άλλες σεισμικές έρευνες στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι «οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν, είτε το θέλουν οι πολιτικοί είτε όχι».

Ο κ. Κασίνης έκανε αναφορά και στο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που υπάρχει στην Κύπρο, λέγοντας ότι το συμβόλαιο που ακολουθούμε, ακολουθείται από άλλες 68 χώρες παγκοσμίως και η Δημοκρατία «υιοθετεί κάτι που διεθνώς ξεχωρίζει».

Στην ομιλία του έκανε, επίσης, αναφορά στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης, αλλά και στο χρονοδιάγραμμα για έλευση φυσικού αερίου από το Ισραήλ ως ενδιάμεση λύση το 2015 και για την τελική έλευση με υγροποιημένη μορφή ως το 2019.

Είπε ακόμη ότι το φυσικό αέριο από τις πηγές θα καθαρίζεται και μετά θα μεταφέρεται στη Κύπρο μέσω αγωγών, με ένα επιπρόσθετο κόστος, τόσο για να μετριαστούν οι αντιδράσεις του κόσμου αλλά και για να μην υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο κ. Κασίνης αναφέρθηκε και στην εχθρική δραστηριότητα της Ακγυρας, για να τονίσει όμως ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί με βάση τα κυριαρχικά της δικαιώματα και με βάση τις συμφωνίες για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Διευθυντής της Νοble Energy στην Κύπρο John Tomich προέβη σε σύντομη ιστορική αναδρομή για την εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1932, λέγοντας ότι είναι μεσαίου μεγέθους εταιρεία, αρκετά μεγάλη όμως για να αναλαμβάνει έργα και να δραστηριοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εκανε μια ιστορική αναδρομή στην παρουσία της εταιρείας στην Ανατολική Μεσόγειο από το 1999, λέγοντας ότι πρέπει κάποιος να κατανοήσει πολύ καλά τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής. Μίλησε ακόμη για την ερευνητική γεώτρηση για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2011 και που σύμφωνα με τους υπολογισμούς τα αποθέματα αγγίζουν τα επτά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Ο κ.Τomich είπε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται αξιολόγηση των αποθεμάτων στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ, ώστε να εκπονηθεί και η μελέτη και στρατηγική για την περαιτέρω πορεία που θα ακολουθηθεί.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να είμαστε ευέλικτοι όσον αφορά την ανέγερση του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό, ώστε αυτό να μπορεί να δεχθεί φυσικό αέριο και από άλλες πηγές εκτός από το οικόπεδο 12.

Πηγή: ΚΥΠΕ