Πρόταση νόμου για τους Μονογονιούς

Επίσης με την πρόταση νόμου θα καλυφτούν και οι αλλαγές στα κριτήρια και τον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος αυτού.

Με την πρόταση νόμου μια μονογονεϊκή οικογένεια θα θεωρείται ο γονέας που διαβιεί χωρίς σύζυγο με ένα τουλάχιστον εξαρτώμενο τέκνο και υπέβαλε αίτηση διαζυγίου και θα δικαιούται επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας για περίοδο έξι μηνών από την ημερομηνία υποβολής αίτησης διαζυγίου.

Η πρόταση νόμου μειώνει επίσης την οροφή των εισοδηματικών κριτηρίων στις ετήσιες απολαβές, για την καταβολή του επιδόματος και θα δίνεται σε οικογένειες με ετήσιες απολαβές κάτω των 49.000 ευρώ σε σχέση με 89.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής, ανέφερε ότι τα κύρια προβλήματα που προέκυψαν με τη μεταφορά του επιδόματος αφορά τους εν διαστάσει μονογονιούς, οι οποίοι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν δικαιούνται επίδομα, την αφαίρεση του φοιτητή από εξαρτώμενο τέκνο και τους μονογονιούς που έπαυσαν να καλύπτονται από το νόμο για το δημόσιο βοήθημα και δεν παίρνουν επιδόματα για ενοίκιο, δόσεις για ενυπόθηκα δάνεια, για τα τροφία των παιδιών, τη δωρεάν κάρτα νοσηλείας, την ειδική διατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος και επιδιόρθωση κατοικιών.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι σε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών συμφωνήθηκε κατ` αρχήν να  μεταφερθεί κονδύλι 2,7 εκ από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Εργασίας για να καλυφθούν οι μονογονεϊκές οικογένειες που έπαιρναν πριν από την μεταφορά του επιδόματος στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τη στόχευση του επιδόματος μονογονιού θα γίνει προσπάθεια να καθοριστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε ότι  με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή 6.082 περιπτώσεις λαμβάνουν επίδομα μονογονιού και πρόσθεσε ότι 803 από αυτές αφορούν άγαμο γονέα, 4.743  διαζευγμένο γονέα, 530 χήρο γονέα και 6 περιπτώσεις με εξαφανισμένο τον ένα γονέα.

Ανέφερε επίσης ότι στην κατηγορία εισοδηματικών κριτηρίων από 0 μέχρι 39.000 ευρώ παίρνουν επίδομα 5.692 μονογονεϊκές οικογένειες, για εισοδήματα από 39.000 μέχρι 49.000 οι μονογονεϊκές  οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα είναι 277, από 49.000 μέχρι 59.000 ευρώ 75, από 49.000 μέχρι 59.000 24, από 69.000 μέχρι 79.000 ευρώ 9 και με εισοδήματα από 79.000  μέχρι 89.000 ευρώ 5.

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, που ενέγραψε το θέμα ανέφερε ότι δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε θετικά στις 800 δυσπραγούσες οικογένειες. Πρόσθεσε ότι με κανένα τρόπο δεν θα αποδεχθούμε αυτό το ποσό να είναι εφάπαξ μέχρι το Δεκέμβρη, αναφέροντας ότι η Υπηρεσία χορηγιών δήλωσε ότι έφθασε στα όρια της.

Κάλεσε την Κυβέρνηση να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι οικογένειες λέγοντας ότι δεν νοείται από τον Ιούνιο οι εκπρόσωποι της ΑΗΚ και ΑΤΗΚ που έχουν αποκόψει τα μειωμένα τιμολόγια και να δηλώνουν ότι η επαναφορά των μειώσεων είναι θέμα πολιτικής απόφασης.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η κοινωνική στόχευση στην περίπτωση των μονογονεϊκών οικογενειών μετατράπηκε σε κοινωνική στρέβλωση.

Πρόσθεσε ότι 1.700 οικογένειες που έχουν να κάνουν με τη διάσταση των γονέων βρίσκονται εκτός του σχεδίου, ενώ  εμφανίστηκαν 1.200 περιπτώσεις δικαιούχων και παρατήρησε ότι το σύστημα έχει παράξει 1.200 λήπτες που δεν υπήρχαν.

Είπε ακόμα ότι επιβάλλεται Κυβέρνηση και Βουλή να μελετήσουν ξανά την επαναφορά του προηγούμενου συστήματος στο οποίο οι μονογονεϊκές οικογένειες ήταν υπό την εποπτεία και παρακολούθηση του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας ώστε, πρόσθεσε πέρα από την οικονομική στήριξη να λαμβάνουν αυτές οι οικογένειες και κοινωνική στήριξη.

Πηγή: ΚΥΠΕ