Προτάσεις από Λιλλήκα σε Χριστόφια για Φ.Α.

Θα περιλαμβάνει μια σειρά από πρακτικές και συγκεκριμένες προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόταση για άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ χωρίς να πρέπει να αναμένεται η εξόρυξη του.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο Γιώργος Λιλλήκας σε δηλώσεις του για την οικονομία στο περιθώριο της 32ης αντικατοχικής πορείας Μορφιτών στον Αστρομερίτη. Όπως εξήγησε η πρόταση αφορά πρακτική που έχουν ακολουθήσει πολλές άλλες χώρες με επιτυχία, και είναι η μόνη δυνατότητα, όπως είπε, για να υπάρξουν άμεσα έσοδα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία αν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να επιλύσουν τα δυο βασικά προβλήματα της οικονομίας που είναι η έλλειψη ρευστότητας και τα ψηλά επιτόκια.

Κληθείς να διευκρινίσει πως μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η πρόταση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η πρόταση προνοεί τη δημιουργία μιας κρατικής εταιρείας στην οποία θα μεταβιβαστούν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το οικόπεδο 12 και αυτή η εταιρεία ακολούθως να εκδώσει εταιρικά ομόλογα συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας αντλώντας κεφάλαια από τη διεθνή αγορά.

Πρόσθεσε πως η εισήγηση είναι όπως αυτά τα κεφάλαια ακολούθως κατατεθούν, με γραπτή συμφωνία, στις τράπεζες, λαμβάνοντας ένα πολύ μικρό επιτόκιο καταθέσεων το οποίο θα κυμαίνεται κάτω από το 1%, και οι τράπεζες να δεσμευτούν ότι θα αρχίσουν να παρέχουν αναπτυξιακά δάνεια και να χρηματοδοτούν έργα με επιτόκιο μικρότερο από το 3%.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα βρεθεί στους δρόμους με τους εργαζόμενους για την υπεράσπιση της ΑΤΑ, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, καθώς από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης πιθανόν να μην κριθεί μόνο το μέλλον της δικής μας γενιάς αλλά και σε περίπτωση που υπάρξουν λανθασμένοι όροι στο Μνημόνιο, να υποθηκευτεί και το μέλλον των επόμενων γενιών της Κύπρου.

Ιδιαίτερα, όπως πρόσθεσε, «αν γίνουν αποδεκτοί κάποιοι όροι που έθεσε η Τρόικα με τους οποίους εκχωρείται η κρατική κυριαρχία της Κύπρου στην Τρόικα και οι οποίοι απαγορεύουν στην κυπριακή Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα έσοδα από το φυσικό αέριο για την ανάπτυξη και πρόοδο της κυπριακής κοινωνίας».

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι έχει καλέσει πολλές φορές την Κυβέρνηση στο διάλογο με την Τρόικα να καταθέσει και προτάσεις ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι η συνταγή της Τρόικας όπου έχει εφαρμοστεί έχει οδηγήσει σε ύφεση και σε μεγαλύτερη ανεργία. Στόχος μας, υπέδειξε, «πρέπει να είναι πέρα από τον εκσυγχρονισμό και τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, η διαμόρφωση ενός πλαισίου πραγματικής προοπτικής για ανάπτυξη».

Ο υποψήφιος για την Προεδρία ανέφερε ακόμη πως «αν είμαστε διεκδικητικοί και σοβαροί στη διαπραγμάτευση και καταθέσουμε και προτάσεις που αποδεικνύουν στην Τρόικα τη δυνατότητα μας για άμεσα έσοδα του κράτους, οι εκπρόσωποι της Τρόικας θα τα λάβουν σοβαρά υπόψη». Θέλω, πρόσθεσε, «να πιστεύω ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει πάνω στη λογική της μείωσης του κοινωνικού κόστους αλλά και της λογικής εξόδου από την ύφεση με αναπτυξιακά έργα».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια είπε πως δεν είναι ώρα τώρα για συνθήματα, αλλά η ώρα για τεκμηριωμένη διαπραγμάτευση αλλά και υπεράσπιση των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων του λαού μας. «Θέλω να πιστεύω» συμπλήρωσε, «ότι με αυτή τη σοβαρότητα θα αντιμετωπίσουν όλοι και κυρίως όσοι έχουν την ευθύνη αυτό το μεγάλο ζήτημα, αυτή τη μεγάλη εθνική υπόθεση, που λέγεται διαπραγμάτευση με την Τρόικα».

Αντικατοχική πορεία Μορφιτών

Τέλος σε ό,τι αφορά τη σημερινή αντικατοχική πορεία των Μορφιτών ο Γιώργος Λιλλήκας έστειλε «από το συρματόπλεγμα της κατοχής, μήνυμα αγωνιστικής ενότητας προς τον κυπριακό Ελληνισμό», καλώντας παράλληλα τον κόσμο να συνεχίσει να πιστεύει στο δίκαιο του αγώνα και στις δυνατότητες της ε/κ πλευράς  ν` ανατρέψει την κατοχή.

«Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η δική μας υποχωρητικότητα είναι αυτή που τρέφει την τουρκική προκλητικότητα. Μόνο με διεκδικητική αγωνιστική πολιτική μπορούμε να οδηγήσουμε την πατρίδα μας στην ελευθερία» σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ