“Προτεραιότητα της Αγκυρας τα χωρικά ύδατα όχι η ΑΟΖ”

 

Συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα είναι αντίθετη στη μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα, επιμένοντας ότι πρόκειται για κίνηση που θα πρέπει να γίνει μόνο κατόπιν συνεννόησης με την Τουρκία. 

Κατά την ίδια συζήτηση, ο Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να τόνισε ότι για την Τουρκία το Καστελόριζο δεν εντάσσεται στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, αφού αυτές αφορούν το Αιγαίο ενώ το Καστελόριζο, κατά την Τουρκία, δεν βρίσκεται στο Αιγαίο αλλά στη Μεσόγειο. Βέβαια, η Τουρκία, όπως είπε, είναι έτοιμη να συζητήσει και το ζήτημα το Καστελόριζου, αλλά ξεχωριστά από τα υπόλοιπα. Υπαινίχθηκε, δε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το διεθνές δίκαιο, στη συγκεκριμένη περίπτωση του ακριτικού νησιού, ευνοεί την Τουρκία, αφού σε σύγκριση με την Ελλάδα έχει περισσότερα χιλιόμετρα ακτογραμμής στην ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που της δίνει δικαίωμα να πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Νταβούτογλου κατά τις επαφές που είχε στην Αθήνα, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Υπουργό Εξωτερικών,  Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Πρόεδρο της ελληνικής Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία θα ήθελε να επαναληφθούν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών από το σημείο εκείνο όπου είχαν φθάσει επί πρωθυπουργίας  Γιώργου Παπανδρέου, αν και αναγνώρισε ότι η ελληνική πλευρά έχει κάθε δικαίωμα να επανεξετάσει τη θέση της. Κατά τις ίδιες πηγές, ο επόμενος γύρος των διμερών διερευνητικών επαφών θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Πηγή ΚΥΠΕ