Πρόθεση Πούτιν για βοήθεια στην Κύπρο

 

Ο κ. Κυπριανού μίλησε για το ρωσικό δάνειο μετά το τέλος της επίσημης επίσκεψης του στη Μόσχα κάνοντας λόγο μάλιστα και για “εγγυήσεις που σχετίζονται με το φυσικό αέριο”.

“Γνωρίζετε ότι υπήρξε απευθείας τηλεφωνική συνομιλία των Προέδρων Χριστόφια και Πούτιν για το θέμα. Ο κ. Πούτιν είπε ότι θα υπάρξει θετική προσέγγιση, ξέρω ότι υπάρχει επικοινωνία για το ζήτημα μεταξύ των κυβερνήσεων και πιστεύω ότι θα έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα”, είπε.

Τόνισε δε, πως σημασία έχει η υπεύθυνη τοποθέτηση πολλών Ρώσων αξιωματούχων ότι “η Ρωσία θέλει να βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία”.

Ο Άντρος Κυπριανού είπε επίσης ότι “είναι μεγάλα τα ρωσικά κεφάλαια στο νησί και πολλές οι ρωσικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο, οπότε αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στις σκέψεις των αξιωματούχων του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, που χειρίζεται τις τεχνικές πλευρές του θέματος”.

Σε συνεργασία με την ΕΕ ο δανεισμός της Κύπρου

Στο μεταξύ, σε χθεσινή συνέντευξή του πρώτου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Ρωσίας Ιγκόρ Σουβάλοφ που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Euronews είπε πως ο δανεισμός της Κύπρου από την Ρωσία θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αίτημα της προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, Κύπρου, για οικονομική στήριξη από τη Ρωσία, ο κ. Σουβάλοφ ανέφερε ότι το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την αίτηση.

«Δεν έχουμε ειδικά κονδύλια για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε μια τέτοια αίτηση. Και φυσικά, κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την ΕΕ. ” δήλωσε ο κ. Σουβάλοφ.

Εξέφρασε επίσης την άποψης ότι στις σημερινές δύσκολες συνθήκες αυτού του είδους τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν σε διμερή βάση.

Τα λέει στην Κύπρο για το δάνειο η Ρωσική Δούμα

Στο νησί μας έφθασε κλιμάκιο της Ρωσικής Δούμας για να συζητήσει το θέμα του δανείου από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Μόσχα, η Ρωσική Δούμα προωθεί νέα πρόταση για τη Λευκωσία με νέους όρους και νέα ποσά.

Η Ρωσική Δούμα θα βρίσκεται στο νησί μας για να συζητήσει την δανειοδότηση της Κύπρου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, η Δούμα μπορεί να ασκήσει πιέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ώστε να παρθεί η τελική απόφαση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Ρωσία ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.