Σ. Στεφάνου: “Σκοπός να κλείσουμε το συντομότερο δυνατόν με Τρόικα”

 

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στη Λεμεσό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είμαστε σε επαφή και διάλογο και με την τρόικα όχι μόνο με το ΔΝΤ και αυτή η συζήτηση γίνεται στη βάση και των δικών μας προτάσεων.

«Ζητούνται διευκρινίσεις, δίνουμε αυτές τις διευκρινίσεις, τεκμηριώνουμε και τις δικές μας θέσεις, έτσι όπως τις έχουμε επεξεργαστεί έπειτα από μια πολύ εντατική και προσεγμένη δουλειά. Τις δικές μας θέσεις τις διαμορφώσαμε έχοντας ασφαλώς υπόψη τις προδιαγραφές που η τρόικα έθεσε αλλά ταυτόχρονα, έχουμε μετρήσει και ζητήματα που αφορούν τις ιδιομορφίες της κυπριακής μας οικονομίας και την ανάγκη που έχουμε – πέραν από την αντιμετώπιση των διαφόρων διαρθρωτικών προβλημάτων και στρεβλώσεων που έχουν συσσωρευτεί στην κυπριακή οικονομία για δεκαετίες – να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και, ταυτόχρονα, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνική συνοχή», ανέφερε.

Η συζήτηση και ο διάλογος με την τρόικα, είπε, συνεχίζεται και ευελπιστούμε ότι με την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης θα κλείσει και η ημερομηνία για το πότε θα έρθει η τρόικα στην Κύπρο».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε επίσης ότι «δεν μας έχουν πει ακόμη, θα αναμένουμε μέσα από τη συζήτηση να καθοριστεί ημερομηνία καθόδου της. Στόχος είναι να έρθει το συντομότερο δυνατόν. Θεωρούμε ότι αν επιδεικνύεται καλή θέληση και ευελιξία και από μέρους τους, αυτό το ραντεβού μπορεί να γίνει πολύ σύντομα και με τη διαπραγμάτευση να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, η οποία να υπογραφεί και να προχωρήσουμε».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η τρόικα απορρίπτει τις προτάσεις της Κυβέρνησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όταν απορρίπτεις ένα πράγμα δεν το συζητάς κιόλας και έχω πει ότι είμαστε σε διάλογο και συζήτηση με την τρόικα. Αρα, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Υπουργός Οικονομικών ευελπιστεί το μνημόνιο να υπογραφεί πριν το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου, όταν δηλαδή θα συνέλθει το Eurogroup, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς εργαζόμαστε εντατικά γι αυτόν ακριβώς το λόγο και ελπίζουμε ότι η εργασία που κάνουμε θα αποδώσει καρπούς».

Κληθείς να πει αν θα υπάρξει στάση πληρωμών σε περίπτωση που δεν υπογραφεί  το μνημόνιο μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά. Πρόσθεσε ότι «τη 12η Νοεμβρίου την είχαμε συνδέσει με την Ευρωζώνη έχοντας υπόψη ότι και άλλες χώρες θα πήγαιναν στην Ευρωζώνη. Τώρα τα πράγματα φαίνεται να διαφοροποιούνται σε ό,τι αφορά την Ισπανία. Όμως, εμείς έχοντας υπόψη την εργασία που έχουμε κάνει και τους στόχους που έχουμε θέσει συνεχίζουμε τη συζήτηση με την τρόικα για να κλείσουμε το συντομότερο δυνατόν».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει αναφορές ότι θα ήταν καλύτερα η τρόικα να βρισκόταν στην Κύπρο, αντί να γίνονται τηλεδιασκέψεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι εμείς που επιλέξαμε την οδό των τηλεδιασκέψεων. Κάνουμε αυτή τη συζήτηση και το διάλογο και είναι φανερό ότι η τρόικα θέλει διευκρινίσεις σε διάφορα ζητήματα. Θέλουμε μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και η τρόικα να έρθει στην Κύπρο. Δεν είναι εμείς δηλαδή, που τους κρατούμε εκτός Κύπρου».

Πηγή ΚΥΠΕ