Σχέδιο παραίτησης Χριστόφια

 

Η προοπτική για πρόωρες προεδρικές εκλογές και παραίτηση αρχές Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα στην εφημερίδα “Φ” αν και προβλημάτισε, φαίνεται να εγκαταλείπεται. Κι αυτό γιατί ο Πρόεδρος δεν θέλει να επηρεαστεί η άσκηση της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Ως επικρατέστερο προβάλλει το σενάριο για παραίτηση αρχές Ιανουαρίου, μετά τις γιορτές, οπότε δεν θα απαιτηθεί να στηθούν κάλπες πρόωρα για ανάδειξη Προέδρου ο οποίος ουσιαστικά να ασκήσει τα καθήκοντά του για ένα μήνα. Με παραίτηση τον Ιανουάριο, καθήκοντα προεδρεύοντος θα μπορεί με βάση το Σύνταγμα να ασκεί ο Πρόεδρος της Βουλής. Κάτι που σημαίνει ότι ο Γιαννάκης Ομήρου θα οδηγήσει το κράτος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, χωρίς η Κυπριακή Πολιτεία να υποχρεωθεί να υποστεί διπλές δαπάνες για το στήσιμο καλπών. 

Σε ένα άλλο επίπεδο, οι κυβερνώντες θέλουν να κερδίσουν χρόνο για να αποφύγουν κι άλλο σφίξιμο της οικονομικής μέγκενης, αφού και ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή παραδέχεται την στενότητα των δημόσιων οικονομικών και το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών. Αναζητούνται επειγόντως οικονομικές ενέσεις που να επιτρέψουν την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για το μήνα Νοέμβριο και μεταξύ των σκέψεων που διαρρέουν ότι γίνονται, είναι η πώληση χρυσού. Μια σκέψη που είχε οδηγήσει σε σκληρή σύγκρουση μεταξύ κυβερνώντων και αντιπολιτευομένων στο πρόσφατο παρελθόν. Η δεύτερη επιλογή που συζητείται είναι η εκταμίευση του απαιτούμενου ποσού από ταμεία προνοίας του ημιδημόσιου τομέα όπως έγινε σχετικά πρόσφατα.