Σημαντική η ψήφιση του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε κατά τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας στο Στρασβούργο με 518 ψήφους υπέρ, 63 κατά και 19 αποχές, την έκθεση της Ευρωβουλευτού της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Αντιγόνης Παπαδοπούλου με τον τίτλο «2013 Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών».

Εξηγώντας, στις δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της έκθεσης, τη σημασία της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο φάκελος έκλεισε κατά την κυπριακή Προεδρία, στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των Κυπρίων λόγω τουρκικής κατοχής, καθώς και στο ότι η Κύπρος θα είναι σημείο αναφοράς όταν τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις από την ΕΕ και τα κράτη μέλη με στόχο ο πολίτης να τεθεί στο επίκεντρο μελλοντικών πολιτικών της Ένωσης.

Η κ. Παπαδοπούλου σημείωσε πως κατά τη διάρκεια  του 2013, η Κύπρος μπορεί να πρωτοστατήσει στο θέμα των εμπέδωσης των δικαιωμάτων των πολιτών, εφόσον η έγκριση της έκθεσης έγινε κατά τη δική της Προεδρία και η συγγραφέας της Έκθεσης είναι Κύπρια Ευρωβουλευτής, ενώ πρόσθεσε πως η ίδια έχει προσκληθεί ήδη σε διάφορες χώρες της Ένωσης για να μιλήσει για το θέμα.

«Η Κύπρος μπορεί να πρωτοστατήσει και να αναδείξει το γεγονός ότι στην Κύπρο, το βασικό δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης που δίδεται από την Ευρωπαϊκή ιθαγένεια, μας το αποστερεί η τουρκική κατοχή εδώ και 38 χρόνια και ο λόγος που ήθελα να πάρω αυτή την έκθεση ήταν και αυτός», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η κ. Παπαδοπούλου και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να είμαστε δεύτερης κατηγορίας Ευρωπαίοι πολίτες. Ως Κύπριοι πολίτες έχουμε Ευρωπαϊκή ιθαγένεια, πέραν από την κυπριακή, και όλα όσα προνοούν οι Συνθήκες θα πρέπει να τα δικαιούμαστε και να τα διεκδικούμε και εδώ είναι που πρέπει να δοθεί έμφαση», τόνισε.

Όσον αφορά στο γενικότερο πλαίσιο της ΕΕ, η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι ζούμε σε δύσκολες εποχές, καθώς υπάρχει μια σοβούσα οικονομική-πολιτική και κοινωνική κρίση και καθώς ο πολίτης νιώθει ότι οι Βρυξέλλες αποφασίζουν για αυτόν, χωρίς αυτόν. «Είναι πολύ σημαντικό να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ιδέα της Ευρωπαϊκής ιθαγένειας, κάτι το οποίο είχε περάσει πριν από 20 χρόνια και όμως δεν έχει ακόμα εμπεδωθεί. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, ούτε κατά τη διαμονή τους σε μια ευρωπαϊκή χώρα, ούτε κατά τη διακίνησή τους σε τρίτες χώρες», είπε.

Στις δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στα πολλά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, όπως το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης, το δικαίωμα να απολαμβάνουν χωρίς διακρίσεις όλα όσα ο κάθε πολίτης στην ΕΕ επωμίζεται με την Ευρωπαϊκή ιθαγένεια με βάση τον Χάρτη Θεμελιωδών δικαιωμάτων, τη σύμβαση της Λισαβόνας και τον Χάρτη Θεμελιωδών  Ελευθεριών.

Ο πολίτης έχει και νέα δικαιώματα, όπως εξήγησε τέλος η κ. Παπαδοπούλου, που απορρέουν από την ψήφιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπως το δικαίωμα με 1 εκ. υπογραφές να προσφεύγει στα ευρωπαϊκά όργανα και να ζητεί να γίνονται ειδικές νομοθεσίες για προβλήματα που τον αφορούν.

Σύμφωνα με την απόφαση, κατά τη διάρκεια του 2013 θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό, και ειδικότερα οι νέοι, για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, ιδίως εκείνων που αποφασίζουν να σπουδάσουν, να εργαστούν, να ανοίξουν μία επιχείρηση ή να πάρουν τη σύνταξή τους σε άλλο κράτος μέλος.