Στ. Κυριακίδου: “Εφαρμογή σύμβασης προστασίας κακοποιημένων παιδιών”

 

Mε την ιδιότητα και της Εκπροσώπου της  Εκστρατείας “Ένα στα Πέντε” του Συμβουλίου της Ευρώπης για εφαρμογή της Σύμβασης στην Κύπρο.

“Επιτέλους, πρέπει να δούμε ολοκληρωμένα την αντιμετώπιση του προβλήματος και να προχωρήσουμε ως κράτος να κυρώσουμε την πιο ολοκληρωμένη στρατηγική που έγινε μέχρι σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, δηλώνει η κ. Κυριακίδου σε σημερινή ανακοίνωσή της.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, “ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ευρώπη, κακοποίηση που, πολλές μορφές, αφορά όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα παιδιών, κακοποίηση μέσα και από το διαδίκτυο”.

“Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών”, συνεχίζει η κ. Κυριακίδου, “κατά το 70%με 80%, ο θύτης είναι κάποιο άτομο που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται” και “οι περισσότερες περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται επί πολλά έτη, ενώ κάποια παιδιά είναι τόσο μικρά σε ηλικία που δεν γνωρίζουν τι τους συμβαίνει ή/ και φοβούνται να ομιλήσουν”.

Για να υπάρξουν αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, συνεχίζει η κ. Κυριακίδου, χρειάζονται όχι αποσπασματικά μέτρα, αλλά “να υπάρξει μια επιστημονική και ολοκληρωμένη προσέγγιση από την πρόληψη μέχρι τη θεραπεία, που να συμπεριλαμβάνει, όχι μόνον όλες τις ρυθμίσεις, αλλά και την εκπαίδευση μικρών παιδιών, την εκπαίδευση όσων ασχολούνται με αυτά τα παιδιά, τη δημιουργία ενός νομικού συστήματος φιλικού προς τα παιδιά, προγράμματα αξιολόγησης επικινδυνότητας των θυτών και άλλα”.

“Το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Οδηγία (2011/92/EU), αναφέρει ρητά όλα τα μέτρα που ένα κράτος οφείλει να πάρει, για να προστατεύσει και να προλαμβάνει αποτελεσματικά τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών”, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η κ. Κυριακίδου.

Πηγή ΚΥΠΕ