Στ. Μαλάς: “Όχι στην επιλεκτική ιστορία”

Όπως εξήγησε ο κ. Μαλάς, «ο Φιλοαστυνομικός Σύνδεσμος έχει τιμήσει πρόσφατα πρόσωπο το οποίο είχε διατελέσει αστυνομικός διευθυντής της Επαρχίας Λεμεσού την περίοδο μετά το πραξικόπημα κατά την οποία 12 συμπολίτες μας είχαν χάσει τη ζωή τους στα χέρια της Χούντας και στα χέρια της ΕΟΚΑ Β`».

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της 32ης αντικατοχικής πορείας των Μορφιτών στον Αστρομερίτη ο κ. Μαλάς υπέδειξε πως «πρέπει να μάθουμε σε αυτό τον τόπο να τιμούμε τους ήρωες μας που διαχρονικά υπηρέτησαν την πατρίδα μας και όχι να γίνεται επιλεκτική ανάγνωση της ιστορίας».

Κληθείς να διευκρινίσει δήλωσε ότι αναφέρεται στην τιμή που επέδωσε πρόσφατα ο Φιλοαστυνομικός Σύνδεσμος στον πατέρα του Προέδρου του ΔΗΣΥ και ανθυποψηφίου του στις προεδρικές εκλογές του 2013 Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος διετέλεσε αστυνομικός διευθυντής Λεμεσού κατά την περίοδο του πραξικοπήματος, περίοδος κατά την οποία, όπως επανέλαβε, έχασαν τη ζωή τους 12 συμπολίτες μας.

«Θεωρώ λοιπόν ότι ο δικός μου πατέρας δεν μπορεί να εξισωθεί με τον πατέρα του κ. Αναστασιάδη διότι ο δικός μου πατέρας υπηρέτησε την πατρίδα και την Κυπριακή Δημοκρατία από τη γένεση της και συνεχίζει να την υπηρετεί» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν τέτοιου είδους δηλώσεις δεν οξύνουν περισσότερο το προεκλογικό κλίμα, ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι οι δηλώσεις του αποκαθιστούν απλώς την ιστορική αντικειμενικότητα.

«Αυτό είναι το πνεύμα μέσα στο οποίο κάνω αυτές τις δηλώσεις και οφείλω προς την ιστορία αυτού του τόπου και ειδικά σε σχέση με εκείνη την πολύ δύσκολη περίοδο του 1974, να αντιλαμβάνομαι τις ευαισθησίες των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων αυτού του τόπου και να μην αποδεχτώ αυτή την πρόσκληση» συμπλήρωσε.

Οικονομία – Δήλωση Προέδρου Χριστόφια

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της οικονομίας και κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι θα κατέβει στους δρόμους με τους εργαζόμενους για την υπεράσπιση της ΑΤΑ ο Σταύρος Μαλάς ανέφερε πως «θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι στα θέματα της οικονομίας θα πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί», προσθέτοντας πως η Κύπρος έχει ένα θετικό χαρακτηριστικό σε σχέση με άλλες χώρες, «είναι μια μικρή οικονομία και μπορεί να ανακάμψει γρήγορα».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «οι συνταγές της Τρόικας οι οποίες έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, δηλαδή οι συνταγές αυστηρότατης λιτότητας δεν έχουν αποδώσει».

Συνέχισε λέγοντας πως ο ίδιος αναγνωρίζει πλήρως την ανησυχία του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναδεικνύει ακριβώς αυτή την ιδιαιτερότητα της Κύπρου και να προτάσσει την αποφασιστικότητα του έτσι ώστε η συμφωνία με την Τρόικα να είναι τέτοια που να μην πλήττει τα ασθενέστερα στρώματα της χώρας μας.

Ερωτηθείς κατά πόσο και ο ίδιος θα βρεθεί στους δρόμους δίπλα στον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Μαλάς δήλωσε πως η ουσία είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πορευτούν σε πλαίσιο ενότητας, για να αντιμετωπίσουν την Τρόικα με αποτελεσματικότητα σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση.

«Όσο ενωμένοι είμαστε, οι πολιτικές δυνάμεις, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Τρόικα. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η συνένωση των προσπαθειών για να συνομολογηθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία με την Τρόικα είναι προς όφελος όλων των πολιτών», ανέφερε τέλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ