Στεφάνου: Δεν τίθεται θέμα στάσης πληρωμών

 

Έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσει η διαδικασία τις εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος με ένα τρόπο βιώσιμο και αποτελεσματικό, γιατί από την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό η περαιτέρω πορεία της οικονομίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα στάσης πληρωμών.

Ο κ. Στεφάνου μιλούσε μετά την τέλεση της κηδείας του Χρίστου Πετρή Γιωργκάτζιη, του οποίου τα λείψανα βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Μπέικιογιου και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Ερωτηθείς τι γίνεται με τις διαβουλεύσεις με την τρόικα και αν υπάρχει κάτι το οποίο έχει ξεκαθαρίσει όσον αφορά την κάθοδο της, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τίποτα πότε θα κατέβει στην Κύπρο η τρόικα.

“Συνεχίζονται οι επαφές και οι διαβουλεύσεις με την έννοια της διευκρίνησης και του ξεκαθαρίσματος διαφόρων ζητημάτων που έχουν να κάνουν είτε με τις δικές μας θέσεις είτε γενικότερα με τα ζητήματα των θέσεων που έχει τρόικα, με στόχο να προλειάνουμε το έδαφος, να γίνει μια καλή προεργασία, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει και διαπραγμάτευση με προοπτικές να ολοκληρώσουμε σύντομα την συμφωνία”, σημείωσε.

Σε παρατήρηση ότι έχουν δημοσιευτεί πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν ότι η Τρόικα θα φθάσει στην Κύπρο την Δευτέρα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι από την στιγμή που δεν τους έχουν στείλει τέτοιο μήνυμα, άρα δεν μπορώ να επιβεβαιώσω μια τέτοια πληροφορία.

«Άλλωστε, μέχρι τώρα έχουν ακουστεί πάρα πολλά αναφορικά με την κάθοδο της τρόικας στην Κύπρο. Για το πότε θα κατέβει. Μόλις έχουμε την ημερομηνία θα το πούμε. Έχουν ακουστεί και ακούονται πάρα πολλά για το τι λέει και το τι δεν λέει η τρόικα, για το τι αποδέχεται και το τι δεν αποδέχεται. Νομίζω ότι όλη αυτή η παραφιλολογία δεν βοηθά, ειδικά τούτη τη στιγμή που είναι ευαίσθητη, με την έννοια ότι αναμένουμε να μας καθορίσει την ημερομηνία που η Τρόικα θα κατέβει στην Κύπρο για να μπορέσουμε να αρχίσουμε και τις διαπραγματεύσεις από κοντά», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση ότι υπήρχε ένα χρονοδιάγραμμα από πλευράς της Κυβέρνησης, μιλούσαμε για την 12η Νοεμβρίου και αν πήγαιναν όλα καλά και είχαμε το μνημόνιο λίγο πριν τα Χριστούγεννα να έχουμε την πρώτη δόση, ώστε να μην πάμε σε στάση πληρωμών. Έχουν αλλάξει κάπως τα πράγματα, μετά τις εξελίξεις όσον αφορά την Ισπανία, και εάν θα αποφύγουμε τη στάση πληρωμών;.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι “στις 12 Νοεμβρίου είναι η ευρωζώνη”.

«Εκεί θα θέλαμε να συζητηθούν, όπως και οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν, τα ζητήματα, όλα μαζί, αυτά που εκκρεμούν.  Φαίνεται, ακόμα δεν υπάρχει κάτι που να είναι σίγουρο, ότι η Ισπανία, για παράδειγμα, τελικά δεν θα απευθυνθεί τώρα, τουλάχιστον, στο μηχανισμό, άρα δεν θα εγείρεται θέμα στην ευρωζώνη. Απ’ εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα και στους χρονικούς ορίζοντες, αυτό που έχει λεχθεί είναι ότι από τη συνομολογήση της συμφωνίας χρειάζονται, περίπου, σε τεχνικό επίπεδο γύρω στις έξι εβδομάδες για να απελευθερωθεί η πρώτη δόση. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι μέχρι εκείνο το διάστημα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει πόρους για αναχρηματοδότηση δανείων της και για να μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Άλλωστε, αν έχει συμφωνήσει στο μνημόνιο συναντίληψης μαζί με την Τρόικα, ήδη τα πράγματα για τις αγορές θα γίνουν λιγότερο πιεστικά», σημείωσε.

Θα μπορεί, συνέχισε, η Κυπριακή Δημοκρατία να αντλήσει από άλλες πηγές χρηματοδότηση για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να απελευθερωθεί η πρώτη δόση της συμφωνίας για χρηματοδότηση αναγκών.

«Απ΄ εκεί και πέρα, εξετάζονται όλα μαζί στο μνημόνιο. Δηλαδή και τα θέματα του μνημονίου που αφορά στα δημοσιονομικά, στα διαρθρωτικά, στα τομεακά. Αλλά ταυτόχρονα εξετάζονται και τα ζητήματα του τραπεζικού τομέα που είναι τεράστιας σημασίας, με την έννοια ότι τα μεγάλα ποσά για ανακεφαλαιοποίηση είναι στις τράπεζες που χρειάζεται να δοθούν. Από την άλλη, έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσει η διαδικασία τις εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος με ένα τρόπο βιώσιμο και αποτελεσματικό, γιατί από την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό η περαιτέρω πορεία της οικονομίας. Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην οικονομία τούτη την ώρα είναι η έλλειψη ρευστότητας και το ψηλό κόστος δανεισμού. Με μια καλή κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν προς όφελος, ασφαλώς, της οικονομίας και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που νοιώθουν ιδιαίτερη πίεση», συμπλήρωσε.

Σε διευκρινιστική ερώτηση ότι άρα με βάση την προηγούμενη τοποθέτηση του, δεν τίθεται θέμα στάσης πληρωμών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όχι, εμείς δεν έχουμε πει ένα τέτοιο πράγμα».

«Νομίζω ότι ενόσω κάθε λίγο και λιγάκι το εγείρουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δημιουργούμε ανησυχία, όχι μόνο στον κόσμο, αλλά και στις αγορές, κάτι που δεν βοηθά και τη δική μας την οικονομία. Από την μια εργαζόμαστε για τα ζητήματα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών. Να μην ξεχνούμε, άλλωστε, ότι από τον Αύγουστο, αν όχι και από τον Ιούλιο, ερχόμαστε με συνεχείς φήμες αν θα έχουμε τον Ιούλιο, αν θα έχουμε τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβρη. Αυτό, επαναλαμβάνω δεν κάνει καλό στην οικονομία και από την άλλη, ασφαλώς, έχοντας υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε θέλουμε να κλείσουμε το συντομότερο με μια συμφωνία που να μπορεί να βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να πάρει μπροστά», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινής», στο οποίο φιλοξενούνται τοποθετήσεις Ρώσου αξιωματούχου ο οποίος αναφέρει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η Μόσχα φέρεται να είναι διατεθειμένη αν εξασφαλίσει κάποια τεμάχια στην Κυπριακή ΑΟΖ σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που έχει η Κύπρος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν τους έχει διαβιβαστεί ένα τέτοιο μήνυμα από πλευράς Μόσχας.

«Πολλά λέγονταν και τότε που είχαμε απευθυνθεί για να εξασφαλίσουμε δάνειο από την Ρωσία για τα 2,5 δισεκατομμύρια, τότε λέχτηκε πριν και μετά που εξασφαλίστηκε το δάνειο ότι θα δίναμε οικόπεδα, θα δίναμε τερματικούς, θα δίναμε βάσεις στην Κύπρο. Όλα αυτά, όχι μόνο δεν είχαν καμιά βάση, αλλά τελικά αποδείχθηκε από την πράξη ότι ήταν μόνο φήμες. Άρα, δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε φήμες ή σε πιθανές δηλώσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορεί να έγιναν με κάποιες ευκαιρίες. Δεν έχουμε τέτοια τοποθέτηση από μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να μελετηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει εγερθεί, πώς θα μπορέσουν να το ερευνήσουν και να το συζητήσουν, “από την στιγμή, μάλιστα, που είμαστε στη διαδικασία του β’ γύρου αδειοδότησης», όπως σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η Λευκωσία θα μπορούσε να εγείρει ένα τέτοιο ζήτημα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν με το φυσικό αέριο έχουν προχωρήσει.

«Είναι διαδικασίες που προβλέπονται και στο Κυπριακό νόμο και στο ευρωπαϊκό νόμο. Και με βάση αυτές τις προδιαγραφές έχουμε βγει με πανευρωπαϊκή προκήρυξη. Έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους οι διάφορες εταιρείες και έχουν αξιολογηθεί αυτές με στόχο να προχωρήσουμε και να κλείσουμε με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης. Το βέβαιο για μας είναι ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να προχωρούμε και θα προχωρήσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα για το θέμα του φυσικού αερίου. Είναι μια προοπτική πολύ σημαντική για την Κύπρο και από την στιγμή που την έχουμε ανοίξει με πολύ προσεκτικές και προσεγμένες κινήσεις θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, από την μια αντιμετωπίζοντας τα όποια προβλήματα προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία και από την άλλη, ασκώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κάτι που ισχυροποιεί την κρατική οντότητα της Κύπρου και ασφαλώς από την άλλη δίνει προοπτική στην οικονομία και στην οικονομία», πρόσθεσε.

Γενικός Εισαγγελέας – Στεφάνου: Διαγραφή χρεών

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος μίλησε για διαπλοκή για τη διαγραφή χρεών, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ό,τι διαδικασίες γίνονται, δεν υπάρχει καλύτερη οδός από τη διαφάνεια».

«Απ΄ εκεί και πέρα, τι να πω εγώ για ένα ζήτημα που έχει να κάνει με το τραπεζικό σύστημα και ένα θέμα που άλλοι το ελέγχουν και άλλοι το εποπτεύουν», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ