Στεφάνου: Η αντιπολίτευση απορρίπτει τα μέτρα πριν τα δει

 

Ανακοίνωσε δε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων, όπου θα συζητηθούν τεχνικές λεπτομέρειες, υπό τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, Χρίστο Πατσαλίδη. Κάλεσε δε τα κόμματα, στη συνάντηση της Δευτέρας, ν’ αναδείξουν πρώτα από όλα τις κοινές θέσεις που έχουν και όχι τις διαφωνίες.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι σήμερα στις 13.15, η κυβέρνηση απέστειλε στα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους τις θέσεις πολιτικής για τον τραπεζικό τομέα, επί των τομεακών και διαρθρωτικών προτάσεων και το πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, είπε, 45 λεπτά πριν φύγουν τα έγγραφα από το Προεδρικό χαρακτήρισε το πακέτο μέτρο για την ανάπτυξη «αόριστη πρόταση που μοιάζει περισσότερο με ευχολόγιο». Βουλευτές και στελέχη του ΔΗΣΥ σε τηλεοπτικές συζητήσεις, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, έκαναν αρνητική κριτική στο πακέτο ανάπτυξης πριν ακόμα το παραλάβει το κόμμα τους. Μάλιστα, ανέφερε, ένας Βουλευτής του ΔΗΣΥ σε συζήτηση στο Σίγμα μιλώντας για το πακέτο ανάπτυξης που δεν είχε δει γιατί η συζήτηση είχε προηγηθεί της παράδοσης των εγγράφων είναι ‘πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα’

«ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ είναι τόσο συνεπείς στις οδηγίες των επικοινωνιολόγων τους να ακυρώνουν και να μηδενίζουν τα πάντα που έχουν σχέση με την κυβέρνηση που ξεπερνούν ακόμα και τα ίδια τα γεγονότα. Μιλούν και σχολιάζουν τα γεγονότα, πριν αυτά γίνουν».

Όταν επικρίνουν και απορρίπτουν μέτρα πριν καν τα δουν, αυτό δείχνει ανευθυνότητα, κακοπιστία και απροθυμία συζήτησης και διαλόγου, έστω και αν καθημερινά προσπαθούν οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ να πείσουν περί του αντιθέτου, συμπλήρωσε.

«Έκαναν κριτική σε μέτρα που δεν είχαν δει (σήμερα), τ’ απέρριπταν και ταυτόχρονα έλεγαν ότι έχουν διάθεση για διάλογο». Αυτό που κάνουν κάθε μέρα, είπε ο Στέφανος Στεφάνου, είναι να επικρίνουν τα πάντα, αλλά «ποτέ μα ποτέ δεν καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουν αντιθέσεις, αλλά όχι θέσεις».

Αναφερόμενος στα 200 εκ ευρώ από τον β γύρο αδειοδότησης, είπε πως δεν είναι αυθαίρετο ποσό και επειδή ήδη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της διαδικασίας του δεύτερου γύρου αδειοδότησης και «με αρκετή ασφάλεια μπορεί να γίνουν υπολογισμοί για το τι μπορούμε να αναμένουμε από αυτόν. Και τα 200 εκ είναι πολύ μετριοπαθής αριθμός». Για το κονδύλι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΠΕ), ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι είμαστε στο τέλος μιας πολύμηνης διαδικασίας για την εξασφάλισή του.

Το πακέτο για την ανάπτυξη και την απασχόληση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα άμεσης εφαρμογής, προστιθέμενης αξίας για την οικονομία και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Περιλαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα από εκείνα του προϋπολογισμού για το 2013 και από αυτά που αποφάσισε η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2012, σημείωσε. «Η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε προτάσεις για όλα τα έγγραφα που έχει αποστείλει».

Χρηματοπιστωτικό σύστημα

Όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ίδιας της ΕΕ, υπεύθυνη γι’ αυτό το σύστημα είναι η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ). Αυτό, ανέφερε, το γνωρίζουν οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ που σήμερα επικρίνουν την κυβέρνηση γιατί για τα θέματα των τραπεζών θα διαπραγματευτεί η ΚΤ. «Το γνωρίζουν αυτό το πράγμα γιατί όταν η κυβέρνηση προσπαθούσε να πει κάτι για την ΚΤ και το τραπεζικό σύστημα, όταν Διοικητής της ΚΤ ήταν ο κ. Ορφανίδης, μας καλούσαν να μην μπαίνουμε στα ταράφια της ΚΤ».

Γι’ αυτό, συνέχισε, η Τρόικα στις θέσεις της, πολλές εκ των οποίων ασχολούνται με τεχνικά θέματα των τραπεζών, αναφέρεται πάρα πολλές φορές στο ρόλο της ΚΤ. Η ΕΕ, όπως και η Τρόικα, γι’ αυτά τα ζητήματα απευθύνονται στην ΚΤ που έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, ως η αρμόδια κατά τον νόμο αρχή. Αυτό ανακοίνωσε δημόσια προχθές η Κεντρική Τράπεζα, αλλά ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ δεν αντέδρασαν, όπως πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση, είπε, έχει θέσεις σε ζητήματα πολιτικής που αφορούν στο τραπεζικό σύστημα, τις οποίες συζητά με την Κεντρική Τράπεζα και τις έχει αποστείλει και στα κόμματα. Γι’ αυτές τις θέσεις, συνέχισε, η κυβέρνηση ενημέρωσε προφορικά τους αρχηγούς των κομμάτων στην πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα κόμματα. «Και αυτά που είχαν λεχθεί εκεί μπήκαν και στο έγγραφο που αποστείλαμε στα κόμματα».

Ευθύνες οικονομικής κρίσης

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ο Επικεφαλής της Τρόικα για την Κύπρο και Αναπληρωτής Διευθυντής του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Συνέδριο του ECONOMIST στη Λευκωσία δήλωσε ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο, όπως  στην Ισπανία και την Ιρλανδία, έχει ως αίτιο την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα. Αυτό, συνέχισε, το είπε δημόσια και ο κ. Αναστασιάδης, πως η κατάσταση στην Κύπρο προσομοιάζει με την κατάσταση στην Ιρλανδία. «Τώρα, βέβαια, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ελέω εκλογών το ξεχνούν».

Οι Moody’s, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, στην πρόσφατη αξιολόγησή τους για την Κύπρο, για πολλοστή φορά καθορίζουν ότι τα βασικά αίτια των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρο είναι το τραπεζικό σύστημα και αναφέρονται στο μεγάλο κίνδυνο το δημόσιο χρέος της χώρας μας να μην είναι βιώσιμο, λόγω των μεγάλων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Όσοι συζητούν για την Κύπρο μιλούν για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα, σημείωσε λέγοντας ότι μόνο οι ηγεσίες του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ, αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατηγορούν την κυβέρνηση και θέλουν να της φορτώσουν τις ευθύνες των τραπεζών για την οικονομική κρίση.

Προσπαθούν να μετακυλήσουν τις ευθύνες στην κυβέρνηση αποκρύβοντας τις τεράστιες ευθύνες των τραπεζών, αλλά και της εποπτικής Αρχής υπό τον προηγούμενο Διοικητή, είπε. «Γιατί άραγε; Να θυμίσουμε απλά ότι το ΔΗΚΟ και ο ΔΗΣΥ κινδυνολογούσαν για το μη επαναδιορισμό του κ. Ορφανίδη».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη για την απουσία του ΥΠΟΙΚ και του Διοικητή της ΚΤ από την Κύπρο αυτές τις μέρες και πού θα γίνει η διαπραγμάτευση, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε αν θα πρέπει να αντιληφθεί ότι ο ΔΗΣΥ δεν θέλει τις επαφές, τις συζητήσεις και τις ζυμώσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Διότι πήγαν σε φόρουμ του ΔΝΤ. Θα έχουν επαφές για ζητήματα που αφορούν την Κύπρο».

Έκανε δε λόγο για ασυνέπεια, που είναι καθημερινό φαινόμενο σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις του ΔΗΣΥ, και άλλων της αντιπολίτευσης. «Μιλούμε με το ΔΝΤ, μας λένε γιατί μιλάτε με το ΔΝΤ. Δεν μιλούμε με το ΔΝΤ, μας λένε γιατί δεν μιλάτε με αυτούς».

Επιχειρούσαμε να αποσοβήσουμε τις εξελίξεις και να μην ενταχθούμε στο Μηχανισμό Στήριξης και μας έλεγαν ‘γιατί δεν θέλετε να μπούμε στο Μηχανισμό; Να μπούμε διότι είναι ευρωπαϊκός θεσμός’, συνέχισε. Όταν μπήκαμε στο Μηχανισμό ελέω τραπεζών μας έλεγαν ‘εσείς ευθύνεστε διότι μπήκαμε στο Μηχανισμό’, πρόσθεσε. «Επιτέλους, πού είναι η αλήθεια; Να σας πω που είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ και η αντιπολίτευση γενικότερα, το μόνο που κάνουν είναι να επικρίνουν είτε από αριστερά είτε από δεξιά. Το ζητούμενο είναι απλά να επικρίνουν, να ισοπεδώνουν τα πάντα, να κάνουν κριτική και πίσω από την κριτική να περιχαρακώνονται. Να μην έχουν θέσεις, να μην καταθέτουν προτάσεις. Εμείς τους ζητούμε τη Δευτέρα που θα έρθουν στη συνάντηση να φέρουν και τις προτάσεις τους να τις συζητήσουμε».

Τα πράγματα, βέβαια, είπε, δεν είναι εύκολα, λέγοντας ότι υπάρχει η πρόταση της Κυβέρνησης που έχει διαμορφωθεί σε αντιδιαστολή με την πρόταση της Τρόικα, έχοντας υπόψην και τις απαιτήσεις της Τρόικα, και η συζήτηση – συμπλήρωσε – θα πρέπει να γίνει πολύ συγκεκριμένα. «Δεν φτάνει απλώς να λέμε τι δεν μας αρέσει, υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν αρέσουν και σε εμάς, ταυτόχρονα, θα πρέπει να πούμε και τι προτείνουμε, τι θα αποδώσουν αυτά που προτείνουμε και πώς μπορούμε να τα διαπραγματευτούμε με την Τρόικα με στόχο να πείσουμε». Αυτό, είπε, σημαίνει υπευθυνότητα και ευθύνη έναντι της Κύπρου και του λαού μας, και αυτή την ευθύνη η Κυβέρνηση την αναλαμβάνει πλήρως.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ζητήματα που τυχόν θα περιλαμβάνονται στις προτάσεις της αντιπολίτευσης και θα μπορούσαν να τα συζητήσουν, όπως για παράδειγμα η ΑΤΑ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι όταν έρθουν οι προτάσεις θα τις δουν. Θέλησε όμως να επισημάνει ότι δηλώσεις των κομμάτων μιλούν για την ανάγκη στήριξης του θεσμού της ΑΤΑ και όχι κατάργησής της, επισημαίνοντας ότι και η κυβέρνηση έχει την ίδια θέση, για αναδιάρθρωση και όχι κατάργηση. « Μιλούμε για το 13ο μισθό, ότι πρέπει να το διαφυλάξουμε ως θεσμό, το ίδιο ακούμε και από στελέχη της αντιπολίτευσης. Μιλούμε για την ανάγκη να στηρίξουμε και να προστατεύουμε τους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς. Το ίδιο ακούμε και από την αντιπολίτευση. Άρα, λοιπόν, αν μιλήσουμε σοβαρά, βλέπουμε ότι υπάρχουν θέσεις που μπορούν και πρέπει να είναι κοινές».

Να αναδείξουμε πρώτα από όλα τις κοινές θέσεις που έχουμε, για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με την Τρόικα με αξιώσεις για να προστατεύσουμε τα κεκτημένα των εργαζομένων και πολύ βασικούς θεσμούς που κατακτήθηκαν μέσα από τα χρόνια, και ας μην αναδεικνύουμε συνεχώς τις διαφωνίες, δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

«Δεν αναμένουμε ότι θα συμφωνήσουμε σε όλα. Δεν τρέφουμε τέτοια ψευδαίσθηση, αλλά τουλάχιστον ας ανατρέχουμε και ας φέρνουμε στην επιφάνεια και αυτά τα οποία, σύμφωνα με τις δηλώσεις που κάνουν, αποτελούν κοινές θέσεις».

Σε ερώτηση αν θα γίνει η συνάντηση του Υπουργείου Οικονομικών με τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι αυτή η συνάντηση θα γίνει αύριο και θα αφορά τεχνικά ζητήματα, «στα οποία χρειάζονται διευκρινίσεις. Δεν θα γίνει διαπραγμάτευση μεταξύ των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων και του Υπουργείου Οικονομικών» διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι σε αυτές τις συναντήσεις θα δοθούν διευκρινίσεις αν τυχόν ζητηθούν «έτσι ώστε τη Δευτέρα στη συνάντηση του Προέδρου με τους αρχηγούς να είναι τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο καθαρά, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στη συζήτηση, στη διαπραγμάτευση και αν είναι δυνατόν να καταλήξουμε κάπου».

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση με τα επιτελεία θα γίνουν υπό την καθοδήγηση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Χρίστου Πατσαλίδη και είναι κάτι το οποίο είχε αναφερθεί και στην πρόσφατη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Διαβάστε ποιες είναι οι τρεις πτυχές των αντιπροτάσεων μέσα από το δεύτερο πακέτο της Κυβέρνησης. Διαβάστε επίσης για τις μειώσεις στις άδεις οικοδομής.