Στεφάνου: Η Τρόικα ζητά εμπιστευτικότητα στην πληροφόρηση

 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αναφορικά με τις τοποθετήσεις των κομμάτων για να δοθεί η τελική πρόταση που η Κυβέρνηση απέστειλε στην Τρόικα, βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή της όλης διαδικασίας αναμένοντας την απάντηση της Τρόικα για το πότε θα κατέλθει στην Κύπρο.

Η Τρόικα ζητά εμπιστευτικότητα στην πληροφόρηση και πιστεύουμε ότι αυτή την εμπιστευτικότητα, ειδικά τώρα, θα πρέπει να τη σεβαστούμε για να μην προκύψει κάποιο πρόβλημα στη συνέχεια. Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε το γεγονός ότι για τη διαμόρφωση του τελικού πακέτου των προτάσεων της Κυβέρνησης που απεστάλη στην Τρόικα έγινε διάλογος και διαβούλευση με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους και με την Κεντρική Τράπεζα.

Αρκετές προτάσεις τόσο των κομμάτων όσο και των κοινωνικών εταίρων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περιελήφθησαν στην τελική πρόταση της Κυβέρνησης προς την Τρόικα έχοντας υπόψη ότι η πρόταση της Κυβέρνηση διαμορφώθηκε με έναν τέτοιο τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τους όρους που η Τρόικα θέτει για να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις.

Δουλέψαμε με ένα τέτοιο τρόπο που, όπως και χθες είπαμε, από τη μια να διαφυλάξουμε κεκτημένα των εργαζομένων και να δώσουμε προοπτική στην οικονομία, αλλά από την άλλη να είναι και ένα πακέτο μέτρων πάνω στη βάση του οποίου η Τρόικα να μπορεί να διαπραγματευτεί – διότι ο στόχος είναι να κατέλθει η Τρόικα στην Κύπρο και να κάνουμε διαπραγμάτευση με στόχο να πετύχουμε συμφωνία». 

Ερωτηθείς αν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία καθόδου της Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε «όχι ακόμα. Μόλις έχουμε την απάντηση από μέρους της Τρόικα αυτή θα ανακοινωθεί».

Κομισιόν: Πήραμε τις προτάσεις της Λευκωσίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέλαβε τις αντιπροτάσεις της Κύπρου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, θα τις εξετάσει λεπτομερώς, και όταν θα είναι έτοιμη θα ανακοινώσει ημερομηνία άφιξης στη Λευκωσία του κλιμακίου της.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με το πότε η Τρόικα θα επισκεφθεί την Κύπρο, ο Σάιμον Ό Κόνορ, εκπρόσωπος του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν για το ευρώ Ολι Ρεν, είπε ότι «λάβαμε τις νέες προτάσεις από τις κυπριακές αρχές, θα τις αναλύσουμε λεπτομερώς», προσθέτοντας ότι η Επιτροπή δεν είναι ακόμη έτοιμη να δώσει ημερομηνία άφιξης της Τρόικας στην Κύπρο.

Θα δώσει ημερομηνία όταν αυτό είναι εφικτό, σημείωσε. Ερωτηθείς πότε θα είναι αυτό εφικτό απάντησε ότι «μετά χαράς θα ανακοινώσω την ημερομηνία όταν θα είμαστε έτοιμοι».