Στη Λευκωσία το 5ο φόρουμ ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, Ανδρούλλα Βασιλείου, θα είναι μεταξύ των βασικών ομιλητών, μαζί με την Υπουργό Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, το Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, καθώς και εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΟΥΝΕΣΚΟ και της Europa Nostra στο 5ο φόρουμ  ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το φόρουμ, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, θα εγκαινιάσει η κ. Βασιλείου και σε αυτό θα συμμετάσχουν υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, εμπειρογνώμονες από το χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς και οι εθνικοί συντονιστές των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα εξετάσουν τους τρόπους, με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και την ανάγκη να τη διαφυλάξουν για τις μελλοντικές γενιές.

Οι ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς, που δρομολογήθηκαν το 1985, διοργανώνονται από το 1999 ως κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα 50 κράτη, που έχουν προσυπογράψει την Ευρωπαϊκή Μορφωτική Σύμβαση, συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς με το άνοιγμα ιστορικών κτιρίων που είναι συνήθως κλειστά στο κοινό και με την έκθεση πολιτιστικών θησαυρών.

Σε δηλώσεις της, η κ. Βασιλείου είπε ότι “η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι αυτό που συνδέει το παρελθόν μας, με το παρόν και το μέλλον μας, είναι μέρος του  DNA μας, όμως συχνά τη θεωρούμε δεδομένη”.

“Η πολιτιστική κληρονομιά είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την απασχόληση”, δήλωσε η κ. Βασιλείου, προσθέτοντας πως “αποτελεί σημαντική συνιστώσα του πολιτιστικού και του δημιουργικού κλάδου, που παρέχει απασχόληση σε 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους και συνεισφέρει σε ποσοστό έως και 4,5% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ευρώπης”.

“Η πολιτιστική κληρονομιά”, πρόσθεσε η Επίτροπος, “ευρίσκεται στο επίκεντρο της ελκυστικότητας της Ευρώπης ως διεθνούς πολιτιστικού προορισμού και είναι ουσιαστική για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής”.

Η κ. Βασιλείου εξέφρασε την πεποίθηση ότι “πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για να την υποστηρίξουμε περισσότερο μέσω του νέου προγράμματος `Δημιουργική Ευρώπη` και των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ”.

Πηγή: ΚΥΠΕ