Στην Επ. Οικονομικών νομοσχέδιο για μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό

 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής και σημειώνοντας ότι “συμφωνούμε με τη φιλοσοφία του” νομοσχεδίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας  Παπαδόπουλος ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από τη Νομική Υπηρεσία να εξετάσει το θέμα της ρύθμισης του θέματος με συνταγματική τροποποίηση, ανεξάρτητα αν η Βουλή θα προχωρήσει με ψήφιση του νόμου ως ενδιάμεση λύση.

Από την πλευρά του, ο κ. Λυκούργος είπε ότι θα εξετάσει το θέμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να διερευνηθεί τι έγινε σε περιπτώσεις άλλων χωρών που τροποποίησαν το Σύνταγμά τους κάτι που θα πάρει χρόνο, καθώς και ότι μια συνταγματική πρόνοια θα ήταν διατυπωμένη με πιο γενικό τρόπο απ` ότι το νομοσχέδιο.

Τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής και απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι λόγω των γνωστών δυσκολιών που υπάρχουν για την τροποποίηση του κυπριακού Συντάγματος, δηλαδή την επίκληση κάθε φορά του Δικαίου της Ανάγκης, κρίθηκε από την Κυβέρνηση προτιμότερο να προσπαθήσει μέσω νομοθεσίας να συμμορφωθεί με το κοινοτικό κεκτημένο.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο άρθρο 20, το οποίο προνοεί ότι οι διατάξεις του νόμου εφαρμόζονται ανεξάρτητα από τις διατάξεις άλλων νόμων.

Την ίδια ώρα, ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε ενώπιον της Τρόικας και ότι δεν έχουν επανέλθει για να εκφράσουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι.

Παράλληλα, ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών Σταύρος Μιχαήλ έκανε ειδική αναφορά στο άρθρο 14, το οποίο σε περίπτωση μη τήρησης της πρόνοιας για μηδενικό έλλειμμα, ενεργοποιεί αυτόματο μηχανισμό, που απαγορεύει προσλήψεις, προσλήψεις εκτάκτων και προχωρεί αυτόματα σε απαραίτητες αποκοπές για διάστημα δύο μηνών, ώσπου να ληφθούν μέτρα από την Κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι “ο ίδιος ο Πρόεδρος έχει υπογράψει τη σχετική Συνθήκη Σταθερότητας, η οποία προνοεί ότι αυτό το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να αφομοιωθεί μέσα στη δική μας εσωτερική νομοθεσία και επομένως εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή την εισήγηση της εκτελεστικής εξουσίας”.  

Εξέφρασε ωστόσο την “επιφύλαξη ότι θα πρέπει αυτό το δημοσιονομικό πλαίσιο να περιληφθεί στη νομοθεσία μέσω μιας συνταγματικής διάταξης, η οποία θα έχει αυξημένη ισχύ”. Αυτό εξάλλου, πρόσθεσε, “απαιτεί από εμάς η ίδια η ΕΕ”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “θεωρούμε θετικούς τους αυτόματους μηχανισμούς, ο οποίοι προνοούνται στη νομοθεσία και προβλέπουν τη διόρθωση του οποιουδήποτε δημοσιονομικού ελλείμματος”, προσθέτοντας την ίδια ώρα ότι “σίγουρα θα αισθανόμαστε καλύτερα αν αυτοί οι μηχανισμοί προνοούνταν από το ίδιο το Σύνταγμα και θα μπορούσαμε να πείσουμε την Τρόικα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καλή μας θέληση σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών μας προβλημάτων αν τέτοιες ρυθμίσεις είχαν ακριβώς την αυξημένη ισχύ μιας συνταγματικής διάταξης”.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Διαβάστε προηγούμενο μας ρεπορτάζ στο οποίο η Νομική Υπηρεσία επικαλείται κώλυμα στη στρατηγική για το δημόσιο χρέος.