Στις 4 Νοεμβρίου αποφασίζουν οι Οικολόγοι


 

Όπως ανέφερε η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Ελένη Χρυσοστόμου, ύστερα από αξιολόγηση από την Πολιτική Επιτροπή, εσωτερικής δημοσκόπησης που έγινε στα πλαίσια του Έκτακτου Παγκυπρίου Συνέδριου την περασμένη Κυριακή, το Κίνημα αποφάσισε όπως γίνουν συναντήσεις με τους υποψηφίους Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Λιλλήκα, όπως προκρίθηκαν στην εσωτερική δημοσκόπηση, ώστε να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης και να ανταλλαγούν απόψεις για τα θέματα που ηγέρθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Οικολόγων.

Πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις με τους κ. Λιλλήκα και Αναστασιάδη θα γίνει περαιτέρω συζήτηση σε κύρια θέματα πολιτικής όπως το Κυπριακό και η οικονομία, με ιδιαίτερη έμφαση στις θέσεις των υποψηφίων για το μνημόνιο.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα ζητήσει την υποστήριξη των δύο υποψηφίων στην πρότασή του για υιοθέτηση της φόρμουλας 3:2:1 (κάθε τρία ευρώ περικοπών να αντιστοιχούν 2 ευρώ φορολογίας και 1 ευρώ υπέρ της ανάπτυξης) και ιδιαίτερα των προτάσεων του για την πράσινη ανάπτυξη και τις πράσινες θέσεις εργασίας.

Η κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι η Πολιτική Επιτροπή συζήτησε και την τρίτη επιλογή που έδειξε η εσωτερική δημοσκόπηση, δηλαδή την αυτόνομη κάθοδο και αποφάσισε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Όπως αναφέρθηκε, η εκλογική συνδιάσκεψη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, είναι σύμφωνα με το καταστατικό του Κινήματος το αρμόδιο όργανο για την απόφαση στήριξης υποψηφίου μη μέλους του Κινήματος με την προϋπόθεση ότι θα συγκεντρώσει υποστήριξη του 60% των παρόντων.

Η συνδιάσκεψη προγραμματίζεται για την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο «Θάλασσα» στην Ακτή του Κυβερνήτη στις 10.30 πμ.

Θέμα αξιοπιστίας στις σχέσεις Κυβέρνησης-κομμάτων εγείρουν οι Οικολόγοι 

Το Κίνημα Οικολόγων εγείρει σοβαρό θέμα αξιοπιστίας στις σχέσεις Κυβέρνησης και κομμάτων λόγω της «συνεχιζόμενης αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης στο θέμα της έγκυρης, έγκαιρης και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης των κομμάτων», σύμφωνα με δηλώσεις της Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος.

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια των Οικολόγων, η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Ελένη Χρυσοστόμου ανέφερε πως όταν διαδίδεται ότι η κ. Λαγκάρτ και η Τρόικα έχουν ήδη από καιρό το πλαίσιο των αντιπροτάσεων της κυπριακής Κυβέρνησης την ώρα που τα κόμματα ακόμα περιμένουν τα ολοκληρωμένα κείμενα των κυβερνητικών προτάσεων, τότε προκύπτει σοβαρό θέμα αξιοπιστίας στις σχέσεις Κυβέρνησης και κομμάτων.

Η κ. Χρυσοστόμου δήλωσε ότι το Κίνημα Οικολόγων θα παραστεί στη σύσκεψη των Αρχηγών τη Δευτέρα με προτάσεις στη βάση της φόρμουλας 3:2:1, δηλαδή για κάθε 3 ευρώ αποκοπές να αντιστοιχούν σε 2 ευρώ φορολογίες και 1 ευρώ για την  ανάπτυξη.

«Το οικονομικό επιτελείο του Κινήματος συνεδριάζει σήμερα για να μελετήσει τις προτάσεις του Κινήματος για τη σύσκεψη των αρχηγών τη Δευτέρα. Οι προτάσεις του Κινήματος θα αφορούν τις εισηγήσεις της Τρόικας και τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης αλλά θα περιλαμβάνουν και μέτρα ανάπτυξης και ιδιαίτερα Πράσινης Ανάπτυξης και δημιουργίας πράσινων θέσεων εργασίας», είπε.  

Παράλληλα εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, αφού επέτρεψε, όπως είπε, να φτάσει η κυπριακή οικονομία στα χειρότερα επίπεδα, φαίνεται να μην βιάζεται για τη λήψη των οδυνηρών, πλην αναγκαίων υπό τις συνθήκες, μέτρων.

«Οχυρώνεται πίσω από τη γνωστή φιλολογία περί των ευθυνών των τραπεζών και των εποπτικών Αρχών. Η χτεσινή αναφορά του Προέδρου Χριστόφια κινήθηκε στο ίδιο επίπεδο αφού επιχείρησε παραφράζοντας τις απόψεις των ειδικών της Τρόικας, αναφέρθηκε σε ευθύνες του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και των διευθύνσεων των τραπεζών. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν βεβαίως βαρύτατες ευθύνες στις τράπεζες, όμως δεν μπορεί κανείς να ξεχνά ότι πριν από λίγα χρόνια, δηλαδή το 2010 ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπερασπιζόταν τις διοικήσεις των τραπεζών και το ‘υγιές’ τραπεζικό σύστημα της Κύπρου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «το τάχα υγιές αυτό σύστημα» είναι που αποδεικνύεται εκ γενετής άρρωστο και υπερτροφικό. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι για τις «αρρώστιες» του τραπεζικού συστήματος ευθύνη φέρουν όλες οι πολιτικές παρατάξεις που συμμετείχαν κατά καιρούς στη διακυβέρνηση της χώρας.

Εξέφρασε παράλληλα έντονες ανησυχίες για το γεγονός ότι  «κάθε μέρα που περνά η χώρα μας βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.» Πρόσθεσε ότι η χτεσινή υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s για ακόμα μια φορά τονίζει το επείγον της κατάστασης. Από την άλλη, είπε, προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας, η παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας, τα κοινωνικά  προβλήματα της φτώχειας και την υποαπασχόλησης, συνθέτουν ένα ζοφερό μέλλον.

Πηγή ΚΥΠΕ