Στο Λευκό Οίκο θέλει Αμερικανός Βουλευτής τον Χριστόφια

 


Διαβάστε επίσης για την δημοσκόπηση του ΡΙΚ που θέλει τον Αναστασιάδη νικητή στις Προεδρικές. Διαβάστε επίσης, «Ακόμη αγνοούνται 1119 άτομα της 11ης Σεπτεμβρίου».


 

Αποδέκτης της επιστολής είναι ο σύμβουλους εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Τόμας Ντάνιλον, στον οποίο ο κ. Μπέρμαν επισημαίνει ότι στόχος της επίσκεψης θα είναι η συζήτηση «των συμφερόντων των εθνών μας, συμπεριλαμβανομένης της προόδου στο κυπριακό πρόβλημα».

Ο κ. Μπέρμαν αναφέρει ότι η επίτευξη μιας διευθέτησης του Κυπριακού θα εξυπηρετήσει σημαντικά αμερικανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαλείφοντας μία μεγάλη πηγή έντασης και για την περιοχή και εντός του ΝΑΤΟ.

«Στη διάρκεια της θητείας του ο Πρόεδρος Χριστόφιας επέδειξε μία ακλόνητη δέσμευση στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ένα στοιχείο το οποίο από μόνο του αξίζει μία συνάντηση σε προεδρικό επίπεδο».

Παραθέτει παράλληλα στους λόγους μακράς και στενής φιλίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ενώ τονίζει ότι «μία συνάντηση σε προεδρικό επίπεδο θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στην Κύπρο και τη διεθνή κοινότητα ότι οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν αυτή τη φιλία και παραμένουν αναμεμιγμένες και δεσμευμένες στην εξεύρεση μία δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης στο κυπριακό».

Ως ένας επιπρόσθετος λόγος παρατίθεται η προεδρία της Κύπρου στην Ε.Ε. και υπογραμμίζεται ότι μία συνάντηση των δύο προέδρων «θα παρείχε την ευκαιρία για εμβάθυνση του συνεταιρισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών, διπλωματικών και θεμάτων ασφαλείας».

Eξηγείται ακόμη πως στο παρελθόν οι πρόεδροι των ΗΠΑ συναντιόταν με τους ηγέτες των χωρών που κατείχαν την ευρωπαϊκή προεδρία, όπως έγινε και το περασμένο εξάμηνο με την πρωθυπουργό της Δανίας Thorning-Schmidt.

Πηγή ΚΥΠΕ