Στο “πλευρό” της εργατιάς ο Γ. Ομήρου

Αυτά δήλωσε σήμερα (14/10) ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος πρόσθεσε την ίδια ώρα πως η ΕΔΕΚ θα προσέλθει στην αυριανή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό με τη δική της πρόταση, απορρίπτοντας την αποκοπή του 13ου μισθού, τις οριζόντιες αποκοπές, και προκρίνοντας τη διατήρηση και εξορθολογισμό της ΑΤΑ.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της 32ης αντικατοχικής πορείας Μορφιτών στον Αστρομερίτη και κληθείς να σχολιάσει τη χτεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα κατέβει στο δρόμο μαζί με τους εργαζόμενους για την υπεράσπιση της ΑΤΑ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι στην αυριανή σύσκεψη στο Προεδρικό θα κατατεθούν οι απόψεις όλων.

Παρά το γεγονός, πρόσθεσε, ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι είναι πολιτικοί προϊστάμενοι των αξιωματούχων της Τρόικας, όπως ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Όλι Ρεν, μιλούν για εγκατάλειψη της πολιτικής της εξουθενωτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της μονόπλευρης λιτότητας, οι Τροϊκανοί επιμένουν να εμφανίζουν ένα πρόσωπο αδίστακτο σε ένα απηνή διωγμό εναντίον των συμφερόντων των εργαζομένων και βυθίζοντας τους λαούς της Νότιας Ευρώπης σε ακόμα πιο βαθιά ύφεση, φτώχια και ανεργία.

Υπέδειξε πως ως εκ τούτου, ότι η θέση της ΕΔΕΚ, πέρα από λογικές ‘μνημονιακών’ και ‘αντιμνημονιακών’, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δανειακή σύμβαση λογική και ισορροπημένη η οποία να μην καταργεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα ωθεί στην ανάπτυξη δημιουργώντας νέες θέσεις εργαζομένων, καθώς μόνο έτσι μπορεί η κυπριακή οικονομία και οι οικονομίες των άλλων νότιων ευρωπαϊκών χωρών να εξέλθουν από την βαθιά ύφεση και την ανεργία.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει τις δηλώσεις που νομίζει ότι τον εκφράζουν και τον εκπροσωπούν και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει να κάνει απολύτως κανένα επιπλέον σχόλιο.

Ερωτηθείς κατά πόσο στην αυριανή σύσκεψη στο Προεδρικό η ΕΔΕΚ θα προσέλθει με τις δικές της προτάσεις, ο κ. Ομήρου απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι η ΕΔΕΚ έχει τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση η οποία αφορά και τις προτάσεις της Τρόικας και τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης και η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα.

«Τα έχω πει πολλές φορές δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω, όχι στην αποκοπή του 13ου μισθού, όχι στις οριζόντιες αποκοπές, ναι στην διατήρηση και εξορθολογισμό της ΑΤΑ και όχι στην κατάργηση της, όμως ολοκληρωμένα αύριο θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε και στη σημερινή αντικατοχική πορεία των Μορφιτών λέγοντας ότι ένα από τα μηνύματα που εκπέμπει είναι το ότι «η βαριά σκιά που έριξε η δεινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας πάνω από την Κύπρο δεν πρέπει να υποβαθμίσει τον αγώνα του λαού μας για τερματισμό της κατοχής και αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών».

Πηγή: ΚΥΠΕ